Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

ΕΕΔΥΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ Να παρθεί άμεσα πίσω η απαράδεκτη ποινή σε στρατευμένο

 

Συνεχίζεται το κύμα καταδίκης της τιμωρίας σε φαντάρο επειδή εξέφρασε την άποψή του ενάντια στον πόλεμο και στην εμπλοκή

 

Eurokinissi

Συνεχίζεται το κύμα καταδίκης που έχει ξεσηκώσει η απαράδεκτη ποινή 20 ημερών φυλάκισης που επέβαλε η διοίκηση του 6ου Ειδικού Τάγματος Εθνοφυλακής στη Ρόδο σε στρατιώτη επειδή εξέφρασε τις φιλειρηνικές απόψεις του, ενάντια στον πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας σε αυτόν. Συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύλλογοι φοιτητών αλλά και άλλοι στρατευμένοι ζητούν την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης και ξεκαθαρίζουν: «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έχουν δικαιώματα πολιτικά!».

Την ανάκληση της απαράδεκτης ποινής απαιτεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Αποτελεί πρόκληση να διώκεται ένας φαντάρος που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία απλά και μόνο γιατί εξέφρασε - όπως έχει άλλωστε το αναφαίρετο δικαίωμα και οφείλει - τη γνώμη του ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η διοίκηση της μονάδας, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και η κυβέρνηση φέρουν τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την απαράδεκτη απόφαση! Από κοντά, βέβαια, φέρουν ευθύνες και όλα τα κόμματα που ως κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια έστρωσαν τον δρόμο με την πολιτική τους για την περιστολή ακόμα και στοιχειωδών, κατοχυρωμένων πολιτικών δικαιωμάτων των νέων στρατευμένων.

Φαίνεται ότι ταράζει τα στάσιμα νερά της ευρωατλαντικής προπαγάνδας το κύμα καταδίκης, από μια σειρά πρωτοπόρους φαντάρους, της πολιτικής της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντισμού, που εμπλέκουν τη χώρα μας σε μεγάλους κινδύνους για λογαριασμό των συμφερόντων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, των ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων που επιδιώκουν, σαν τα αρπακτικά, κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Αλλοτε με την τακτική του καρότου της προπαγάνδας και άλλοτε με την τακτική του μαστιγίου της καταστολής, η κυβέρνηση της ΝΔ και τα αστικά κόμματα πασχίζουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στη δικαιολογημένη αντίδραση του λαού και των παιδιών του, που καθημερινά φορτώνονται στις πλάτες τους την ακρίβεια, τη φτώχεια, πληρώνουν με τον ιδρώτα τους τους υπέρογκους εξοπλισμούς για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, καλούνται να σταλούν στο πολεμικό σφαγείο, στο πλαίσιο των αποστολών εκτός συνόρων όπου συμμετέχει η Ελλάδα για λογαριασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Η απαράδεκτη αυτή ποινή στον νέο στρατευμένο φανερώνει τον φόβο της κυβέρνησης ότι θα είναι κι άλλοι, ακόμα περισσότεροι οι φαντάροι που θα ακολουθήσουν με αντίστοιχες δηλώσεις! Ο,τι και να κάνουν όμως το υπουργείο Αμυνας, η κυβέρνηση, τα κόμματα του ευρωατλαντισμού και τα κάθε λογής τσιράκια τους, είναι γελασμένοι αν πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να τρομοκρατήσουν αυτήν τη λαϊκή αντίθεση και αγανάκτηση! Η πρωτοπόρα στάση των φαντάρων και των οικογενειών τους δίνει ελπίδα, δύναμη, κουράγιο! Αποτελεί στάση αρχής!

Απαιτούμε να ανακληθεί τώρα η απαράδεκτη αυτή ποινή! Στεκόμαστε στο πλευρό των νέων στρατευμένων, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις τους, τον αγώνα τους για δικαιώματα και μέσα στα στρατόπεδα όπου υπηρετούν τη θητεία τους! Για να μη σταλεί κανένας φαντάρος σε αποστολή εκτός συνόρων! Για να μη χύσει το αίμα του για τα συμφέροντα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κανένας στρατιώτης που υπηρετεί τη θητεία του!».

«Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έχουν δικαιώματα πολιτικά!»

Την ίδια ώρα αυξάνονται συνεχώς οι φοιτητικοί σύλλογοι που καταδικάζουν με αποφάσεις τους την άδικη και απαράδεκτη ποινή στον φαντάρο, ο οποίος είναι και μέλος του Συλλόγου Φοιτητών ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ. Μέχρι στιγμής αποφάσεις έχουν πάρει οι Σύλλογοι Γεωλογικού, Φυσικού, Χημικού, Μαθηματικού, Πληροφορικής, Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, Νομικής, Πολιτικού, Οδοντιατρικής, Φιλοσοφικής, ΤΕΑΠΗ ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτόνων, Τοπογράφων, ΣΕΜΦΕ, ΗΜΜΥ, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων, Ναυπηγών, Μεταλλειολόγων, Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, ΣΕΤΠ και ΣΕΤ ΠΑΔΑ, Γεωπονικού, Παντείου, ΠΑΠΕΙ και ΦΕΑ.

Την καταδίκη τους εκφράζουν επίσης οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μαθηματικού, Παιδαγωγικού του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Η ευθύνη για την άδικη αυτή ενέργεια βαραίνει την κυβέρνηση, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τη διοίκηση της μονάδας και πρέπει άμεσα να ανακληθεί!», τονίζουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.

Οπως επισημαίνουν οι Σύλλογοι, «την περίοδο αυτή η επίθεση της κυβέρνησης στους στρατευμένους νέους και στα δικαιώματά τους έχει ιδιαίτερη σημασία, καθόσον η κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα όλο και βαθύτερα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο (...) Οι στρατευμένοι νέοι έχουν κάθε δικαίωμα και λόγο να εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αυτόν, καθώς κατά τη διάρκεια της θητείας τους διατηρούν όλα τα πολιτικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους». Δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον στρατευμένο φοιτητή και απαιτούν άμεση ανάκληση της ποινής. «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έχουν δικαιώματα πολιτικά!», καταλήγουν.

Σε ανακοινώσεις τους, τέλος, καταδικάζουν και ζητούν την ανάκληση της ποινής οι Ομοσπονδίες Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, το Συνδικάτο Εργαζομένων Α' και Β' Βαθμού Αυτοδιοίκησης Περιφέρειας Αττικής και τα Εργατικά Κέντρα Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου