Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Βούρκος

 

Μέχρι και Πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε ότι θα παρακολουθούσε η ανεκδιήγητη και αμφιλεγόμενη εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, «αν υπήρχαν πληροφορίες ότι στρέφεται κατά της πατρίδας» όπως φέρεται να είπε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ετσι προσπάθησε να δικαιολογήσει τις υποκλοπές σε βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά εμμέσως και την παρακολούθηση ενός ολόκληρου κόμματος, με τον μηχανισμό συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ. Η απαράδεκτη αυτή δήλωση επιβεβαιώνει ότι για τις μυστικές υπηρεσίες του κράτους, με το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας» ο καθένας και η καθεμιά είναι εν δυνάμει ύποπτοι, άρα και στόχος παρακολουθήσεων και υποκλοπών από την ΕΥΠ και τις άλλες υπηρεσίες! Κι όλα αυτά με τη βούλα του αντιδραστικού και επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου, δηλαδή των νόμων και των ευρωπαϊκών Οδηγιών που ψήφισαν και στη χώρα μας η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, θεσμοθετώντας έναν δαιδαλώδη μηχανισμό καταπάτησης των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Μπορεί λοιπόν στην υπόθεση των υποκλοπών να κυριάρχησε το «κουκούλωμα», αποκαλύφθηκε όμως και μια μεγάλη αλήθεια, με καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ: Οτι ο βούρκος του συστήματος και η σαπίλα του αστικού κράτους είναι αυτά που σε όλες τις εποχές «γεννάνε» νόμους και μηχανισμούς - τέρατα ενάντια στον «εχθρό λαό».

Αποψίλωση

Στην ατελείωτη λίστα που επιβεβαιώνει ότι η «πράσινη» καπιταλιστική ανάπτυξη δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος ήρθε να προστεθεί η περίπτωση της «Drax». Πρόκειται για το μονοπώλιο που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας (12% της συνολικής παραγωγής) και έχει επιδοτηθεί με περίπου 6 δισ. στερλίνες στο πλαίσιο της «πράσινης ανάπτυξης», επειδή χρησιμοποιεί πέλλετ ξύλου, που τα έχουν βαφτίσει «ανανεώσιμη πηγή Ενέργειας». Οπως αποκάλυψε το BBC ύστερα από έρευνα, η «Drax» έχει αγοράσει δικαιώματα υλοτόμησης στον Καναδά, σε παρθένα δάση εκατοντάδων χρόνων, τα οποία αποψιλώνει για... «φιλική» προς το περιβάλλον παραγωγή Ενέργειας! Σε αυτά να προσθέσουμε ότι η καύση του ξύλου αποδίδει περισσότερες εκπομπές απ' ό,τι ο λιγνίτης και ότι η αποψίλωση και καύση παρθένων δασών εκλύει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, που έχει συσσωρευτεί σ' αυτά επί δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μάλιστα, η καταστροφή δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με τίποτα, ούτε και με την (υποτιθέμενη) φύτευση νέων δέντρων στη θέση των υλοτομημένων. Ξανά και ξανά λοιπόν επιβεβαιώνεται ότι «πράσινη» είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη μόνο από το χρώμα του χρήματος που μασαμπουκώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αντίθετα, η υπεράσπιση του περιβάλλοντος έχει το «χρώμα» της πάλης για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος όπου τα πάντα πουλιούνται και αγοράζονται.


Ραβασάκια

Τελικά εκεί στο υπουργείο Εργασίας δεν πρέπει να νιώθουν και πολύ σίγουροι για την αποτελεσματικότητα της άθλιας προπαγάνδας τους. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά το υπουργείο κυκλοφόρησε το «ραβασάκι» του, με τις γνωστές «ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αυξήσεις στις συντάξεις». Είναι μάλιστα το δεύτερο που διακινείται από την ίδια πηγή τον τελευταίο μήνα, προφανώς για να πειστούν και όσοι δεν πείστηκαν. «Οχι μία, αλλά δύο και τρεις αυξήσεις έχουν να λαμβάνουν οι απόμαχοι της δουλειάς», λένε τα επίσημα και ανεπίσημα φερέφωνα της κυβέρνησης. Και δώστου από κοντά αριθμοί δικαιούχων και ποσοστά αυξήσεων ...επί χάρτου, μπας και έρθει τούμπα η πραγματικότητα που επικρατεί στις «τσέπες» της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνταξιούχων. Ολων αυτών δηλαδή που «χόρτασαν» από αυξήσεις στα χαρτιά αλλά το μόνο που βλέπουν κάθε μέρα είναι η ακρίβεια που εξανεμίζει από το πρώτο δεκαπενθήμερο τις πενιχρές συντάξεις τους. Οσα ραβασάκια λοιπόν κι αν κυκλοφορήσει η κυβέρνηση, η σκληρή πραγματικότητα δεν αλλάζει για τους συνταξιούχους, που της τα επιστρέφουν με τους μαζικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις τους για πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις, μέτρα για την ακρίβεια, σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.


Μήνα μήνα

Την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε το καλάθι της κοροϊδίας για τα σούπερ μάρκετ, με τον λαό να κυνηγάει τις προσφορές για τα μακαρόνια και τα άλλα είδη πρώτης ανάγκης μπας και βγει ο μήνας, τα αναλυτικά στοιχεία για την «υπεραπόδοση» των φορολογικών εσόδων που δημοσιεύονταν την ίδια ώρα έδειχναν εκτόξευση των εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 1,7 δισ. ευρώ! Δηλαδή σχεδόν 190 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο κάθε μήνα, απ' αυτούς τους άδικους φόρους που ούτε κουβέντα δεν θέλει να ακούει η κυβέρνηση για την κατάργησή τους. Αλλά και τα κέρδη των σούπερ μάρκετ δεν πήγαιναν πίσω, με τις πωλήσεις να καταγράφουν αύξηση σε αξία κατά 4,6% την ίδια περίοδο, 6,6% στα φρέσκα τρόφιμα και 5,5% στα τυποποιημένα. Να λοιπόν τι έγινε το «άδειο πορτοφόλι» του λαού: Γεμάτο ταμείο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και για το αστικό κράτος, που θα το «ξαναμοιράσει» γι' αυτούς. Να και τι σηματοδοτούν οι «λύσεις» που παρουσιάζουν η αστική κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα : Ανακύκλωση της φτώχειας και χαμοζωή, για να είναι χορτάτα τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου