Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Μονόλογοι

 

«Μύρισε» εκλογές το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Οχι, μην πάει ο νου σας σε καμιά πολιτική αντιπαράθεση, ή σε τίποτα εκπομπές με καλεσμένους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους. Απλά, η πλειοψηφία των αστικών εφημερίδων φιλοξένησαν και από έναν ή δυο «μονόλογους» υποψηφίων στους μεγάλους δήμους και τις Περιφέρειες, που ανέπτυσσαν το «όραμά» τους για την επόμενη πενταετία. Μιλάμε δηλαδή για ...πληρωμένες καταχωρήσεις, με ερωτήσεις - «πασούλες» και σχόλια - αγιογραφίες. Κάτι σαν προεκλογικό φυλλάδιο σε σχήμα εφημερίδας! Κατά τα άλλα, πέντε μέρες απομένουν για τις εκλογές κι ακόμα δεν έχουμε δει μια τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψηφίων - για παράδειγμα - της Περιφέρειας Αττικής, που δίνει τον τόνο της πολιτικής αντιπαράθεσης ως η μεγαλύτερη Περιφέρεια στην Ελλάδα. Ο κυβερνητικός υποψήφιος κινείται μέσα σε ...αποστειρωμένο περιβάλλον και αποφεύγει οποιαδήποτε αντιπαράθεση, ενώ και οι άλλοι βολεύονται με αυτήν την κατάσταση, αφού δεν έχουν τίποτα διαφορετικό να αντιπαραθέσουν. Χώρια που είναι γνωστοί από προηγούμενες θητείες τους, ο Σγουρός στην Περιφέρεια και ο Ιωακειμίδης στον δήμο Νίκαιας - Ρέντη, όπου έχουν δώσει δείγματα γραφής για την προσήλωσή τους στην πολιτική που απαξιώνει τις λαϊκές ανάγκες, προωθώντας ή στηρίζοντας τον κυρίαρχο αντιλαϊκό σχεδιασμό. Οπότε, σε τι να αντιπαρατεθούν με τον Χαρδαλιά; Μόνο αντίπαλο δέος είναι το ΚΚΕ και οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Περιφέρειες και δήμους. Κι αν προεκλογικά το σχέδιο όλων των άλλων είναι ...«εκλογές στη μούγκα», ο λαός έχει κάθε λόγο να τους δώσει ηχηρή απάντηση την ερχόμενη Κυριακή, δυναμώνοντας παντού τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ.

Πάμε ΟΑΚΑ...

Τον Ιούλη του 2021, η κυβέρνηση παρουσίασε το «Master Plan ΟΑΚΑ 2.0» για την ανάπλαση και την παραπέρα επιχειρηματική αξιοποίηση του μεγαλύτερου αθλητικού κέντρου της χώρας. Ο προϋπολογισμός από το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν 43,5 εκατ. ευρώ «για τον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων», με στόχο «να δημιουργηθούν σύγχρονες υποδομές για αθλητές και αθλούμενους, να επιτευχθεί η ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση και να δημιουργηθούν νέες πηγές εσόδων», ώστε «στα 3 πρώτα χρόνια να υπάρχει ισοσκελισμός του ισολογισμού, ενώ μετά τον 5ο χρόνο να καταστούν οι εγκαταστάσεις κερδοφόρες». Εν ολίγοις, ο «εκσυγχρονισμός» αποσκοπεί στην περαιτέρω εμπορική εκμετάλλευση, όπως γίνεται ήδη με την παραχώρηση του γηπέδου μπάσκετ του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός για τα επόμενα 49 χρόνια, που σημαίνει πιο βαθιά εμπορευματοποίηση της άθλησης και της αναψυχής, σε υποδομές για τις οποίες «μάτωσε» ο λαός. Ανάμεσα σ' αυτά που προβλέπονταν να γίνουν ήταν η συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα, για το οποίο ομολογούνταν από τότε ότι έχει υποστεί «σημαντική διάβρωση» και ότι «δεν έχει συντηρηθεί απ' όταν φτιάχτηκε». Τα ίδια δηλαδή που είπε και ο πρωθυπουργός τις προάλλες, «διαφημίζοντας» τα ...αντανακλαστικά της κυβέρνησης στη συντήρηση του γερασμένου στεγάστρου!


... κι όπου βγει!

Ποιο είναι λοιπόν το «ρεζουμέ»; Ενας αθλητικός χώρος όπου βρίσκονται καθημερινά χιλιάδες αθλητές και φίλαθλοι είναι ...«πάμε κι όπου βγει» επί 20 χρόνια, με εγκληματική ευθύνη του κράτους, της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η συντήρησή του, άρα και η ασφάλεια όσων χρησιμοποιούν το ΟΑΚΑ, εξαρτάται από την επιχειρηματική αξιοποίηση, αν προκύπτει δηλαδή ανταποδοτικότητα για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Και ενώ όλοι γνωρίζουν τους κινδύνους, δεν έχει γίνει το παραμικρό εδώ και δυο χρόνια, παρά το γεγονός ότι πέφτουν σίδερα από το σκέπαστρο και ξηλώνονται βίδες, επιβεβαιώνοντας ότι από τύχη δεν έχει γίνει κάποιο μεγαλύτερο κακό. Οσο για εκείνους που λένε «να το δώσουν σε ιδιώτη, αν δεν μπορεί το κράτος να το συντηρήσει και να το διαχειριστεί», τους «δικαιώνει» απόλυτα το master plan της κυβέρνησης, που οδηγεί σε νέους «κόφτες» και αποκλεισμούς από το δικαίωμα στην άθληση. Το πραγματικό δίλημμα λοιπόν δεν είναι «ΟΑΚΑ δημόσιο και ρημαγμένο ή ιδιωτικό και απροσπέλαστο», αλλά σύγχρονο, ασφαλές και δωρεάν για όλο τον λαό, που άλλωστε το έχει πληρώσει «χρυσό» από την τσέπη του.


Μία επιλογή

Στο ψηφοδέλτιο του Ιωακειμίδη, που είναι ο «εκλεκτός» του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Αττικής, βρήκε στέγη ο Δ. Βενιεράτος, νυν περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη Τζήμερου. Ζήλεψε λοιπόν ο Σγουρός του ΠΑΣΟΚ αυτήν τη ...διεύρυνση και συμπεριέλαβε στο δικό του ψηφοδέλτιο ένα άλλο «μπουμπούκι» της ακροδεξιάς, ονόματι Σπ. Χατζάρα, πρώην πολιτευτή του ΛΑ.Ο.Σ., με ρατσιστική - εθνικιστική παρουσία στον Τύπο. Τώρα ο Ιωακειμίδης ζητάει από τον Σγουρό να διαγράψει από το ψηφοδέλτιο τον Χατζάρα, «ξεχνώντας» ότι και ο ίδιος συνεργάζεται με φασιστοειδή «προς άγρα ψήφων». Βέβαια, μια χαρά τα έβρισκαν Τζήμεροι, Σγουροί και οι άλλοι μέχρι τώρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στηρίζοντας βασικές επιλογές της διοίκησης Πατούλη, με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ να ερίζει για την «πατρότητα» πολλών από όσα ολοκλήρωσε η επόμενη της ΝΔ. Με άλλα λόγια, όλοι είναι ...μια ωραία ατμόσφαιρα στο έδαφος της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετούν τα κόμματά τους σε δήμους και Περιφέρειες, με συνέπεια να μοιάζει με «φυσικό φαινόμενο» η μετακίνηση στελεχών του ενός στα ψηφοδέλτια του άλλου, ακόμα και η συνεργασία με φασιστοειδή από τις κατά τ' άλλα «προοδευτικές» δυνάμεις. Οσοι λοιπόν δίκαια αγανακτούν με τη σαπίλα όλων αυτών και αντιλαμβάνονται την ανάγκη να πάρουν πόδι οι φασίστες από παντού, να μη βρίσκουν «κολυμπήθρες του Σιλωάμ» για να ξεπλύνουν την εγκληματική ιδεολογία και δράση τους, μια επιλογή έχουν: Να στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις και με την ψήφο τους το ΚΚΕ, τους υποψηφίους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής και σε όλη τη χώρα.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου