Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Στο τετράγωνο

 

Οταν πριν από μερικές μέρες ο πρωθυπουργός λεοντάριζε στις πολυεθνικές ότι θα βρουν τον ...μπελά τους με τους κρατικούς ελέγχους για την «αισχροκέρδεια», επειδή «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία», γελούσαν και τα τσιμέντα. Προχτές, λοιπόν, ανακοινώθηκε ο «μπελάς», με το πρόστιμο που επιβλήθηκε στα παραρτήματα δύο μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων για «αθέμιτη κερδοφορία». Για τη μία από τις δύο εταιρείες, το πρόστιμο είναι 1 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη της μόνο για το 2022 ήταν 18,5 εκατομμύρια ευρώ και 5,8 εκατομμύρια για το 2021. Δηλαδή, καταγράφει αύξηση 219%! Ακόμα κι αν πληρώσει ολόκληρο το πρόστιμο, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνει είναι μια διόρθωση στην αύξηση της κερδοφορίας της από το 219% στο 200%. Οι κολοσσοί πάντως ανακοίνωσαν ότι θα αμφισβητήσουν τη «νομιμότητα του προστίμου», οπότε το πιθανότερο είναι ή να μην το πληρώσουν ποτέ, ή να καταβάλουν αργότερα πολύ λιγότερα, όπως γίνεται συνήθως. Πώς να σωθούν λοιπόν από έναν τέτοιον εφιάλτη οι πολυεθνικοί κολοσσοί, με την κυβέρνηση να τους ...καταδιώκει και να τους επιβάλλει πρόστιμα; Μιλάμε για κοροϊδία «στο τετράγωνο», που στόχο έχει να κρύψει τις ευθύνες κυβέρνησης - μονοπωλίων - ΕΕ για τη μεγάλη ακρίβεια που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα! Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει βασικά αιτήματα για την ανακούφιση του λαού, όπως η κατάργηση του ΦΠΑ, των Ειδικών Φόρων σε καύσιμα και Ενέργεια, των κάθε λογής χαρατσιών που κατατρώνε το λαϊκό εισόδημα κ.ο.κ.

Μάνατζερς

Μάνατζερς - «golden boys» βάζει η κυβέρνηση στα δημόσια νοσοκομεία, με το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο, για να βελτιώσει - όπως λέει - τη σημερινή κατάσταση. Μόνο που το σημερινό χάλι στην Υγεία δεν έπεσε από τον ουρανό. Η υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις 8.000 γιατρών και 20.000 νοσηλευτών, η έλλειψη αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού, ακόμα και αναλώσιμων, είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιούν διαχρονικά η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Υγεία. Την ίδια πολιτική συνεχίζει και κλιμακώνει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις εξαγγελίες της για το «νέο ΕΣΥ». Ποια είναι επομένως η ουσία των αλλαγών στην επιλογή διοικήσεων; Το περιγράφει το ίδιο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης: Οι μάνατζερς - διοικητές των νοσοκομείων θα αξιολογούνται με κριτήριο το κατά πόσο προωθούν την πολιτική της εμπορευματοποίησης, της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, της ευθυγράμμισης των προϋπολογισμών τους με τις περικοπές των κρατικών δαπανών για την Υγεία, αλλά και με το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών. Για παράδειγμα, η «βιωσιμότητα» κλινικών και εργαστηρίων θα κρίνεται με καθαρά οικονομικούς όρους και αποστολή του μάνατζερ - διοικητή θα είναι να αυξήσει τα έσοδα ή να μειώσει τα έξοδα, σε βάρος βέβαια των ασθενών και της υγείας τους. Τέτοια ζητήματα, βέβαια, μόνο το ΚΚΕ έθεσε στη Βουλή, την ώρα που ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ξιφουλκούσαν για το ...ποιανού τα παιδιά θα αναλάβουν τις διοικήσεις των νοσοκομείων και για το αν οι διορισμοί γίνονται με αξιοκρατία ή όχι.


Αποκεφαλίζουν...

Για τα fake news του πολέμου ο «Ριζοσπάστης» έχει σήμερα πλούσιο υλικό στις «μέσα» σελίδες. Υπάρχει ωστόσο μια πλευρά που αξίζει να αναδειχτεί ακόμα περισσότερο. Είναι οι υποτιθέμενοι μαρτυρικοί θάνατοι μικρών παιδιών, για τους οποίους το Ισραήλ κατηγορεί από την πρώτη μέρα τη «Χαμάς». Με τον τρόπο αυτό δεν προσπαθούν μόνο να ενοχοποιήσουν την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό και να συκοφαντήσουν τον αγώνα του ενάντια στην κατοχή, αλλά και να προετοιμάσουν το έδαφος για τη γενοκτονία που εξαπολύουν, θάβοντας οι ίδιοι χιλιάδες παιδιά της Παλαιστίνης στα βομβαρδισμένα ερείπια της Γάζας. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά;


... την αλήθεια

Αρχικά η ισραηλινή τηλεόραση και μετέπειτα τα ελληνικά Μέσα μετέδωσαν την είδηση για τα «40 αποκεφαλισμένα βρέφη», που δήθεν εντοπίστηκαν στο κιμπούτς Kfar Aza. Ομως, σ' αυτό το πεδίο των μαχών, σύμφωνα με την ισραηλινή «Haaretz», είχαν καταγραφεί μέχρι και την περασμένη Πέμπτη 54 νεκροί από την επίθεση της 7ης Οκτώβρη κι από αυτούς μόλις 2 ήταν ανήλικοι (14 και 16 ετών). Σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ένας Ισραηλινός αξιωματικός μίλησε για «διαμελισμένα πτώματα μωρών», αυτήν τη φορά στο κιμπούτς Be'eri. Κι εκεί, όμως, έχουν καταγραφεί 99 νεκροί, από τους οποίους οι 8 ήταν ανήλικοι, και κανένας κάτω από 5 χρόνων. Σε κανένα δηλαδή από τα δύο σημεία δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι μωρών παιδιών. Και για την Ιστορία, το ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο δημοσιεύει πληροφορίες για 1.087 νεκρούς, από τους οποίους οι 292 ήταν στρατιώτες και οι 59 αστυνομικοί. Δηλαδή, οι ένοπλοι νεκροί είναι σχεδόν το 1/3 των καταγεγραμμένων, με τη μέχρι τώρα καταγραφή.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου