Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Σουηδία: θεματοφύλακας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, πλην των περιπτώσεων που απειλούνται τα συμφέροντα των μονοπωλίων…





Από Panos στο Μαΐ 6, 2018 Ατέχνως, Διεθνή

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Από το 1989 αρνείται η Σουηδία, βρίσκοντας συνεχώς αιτιολογίες καθυστέρησης, να επικυρώσει την Συνθήκη ILO 169 για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα των αναγνωρισμένων μειονοτήτων. Πρόκειται για τα δικαιώματα των Σάμι(Λάπωνες).

 
                                    Σάμι με παραδοσιακές στολές


Οι Λάπωνες αναγνωρίστηκαν σαν αυτόχθονες κάτοικοι της Σουηδίας από το 1979. Υπολογίζονται γύρω στις 25.000 στην Σουηδία, 40.000 με 50.000 στην Νορβηγία, 7.000 με 8.000 στην Φινλανδία και μερικές χιλιάδες στην Ρωσία. Είναι νομαδικός λαός μογγολικής καταγωγής και μετακινήθηκε στην Σκανδιναβία πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Στην Σουηδία πολλοί από αυτούς ασχολούνται αποκλειστικά με την εκτροφή ημιάγριων ταράνδων στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της. Οι περιοχές βοσκής και περασμάτων των ταράνδων συμπίπτουν όμως με τα μεγάλα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Η επικύρωση της Συνθήκης από την Σουηδία θα σήμαινε ισχυρότερα δικαιώματα για τους Λάπωνες όσον αφορά στην χρήση γης, νερού και φυσικών πόρων, σε μια περιοχή που καλύπτει σχεδόν το μισό της επιφάνειας της Σουηδίας.



Σε αυτές τις περιοχές σχεδιάζει η κυβέρνηση, εδώ και χρόνια, την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων σε μεταλλεύματα και θέλει να επεκτείνει την κατασκευή αιολικών πάρκων υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων. Έτσι, κάθε πέντε χρόνια (από το 1989!) που καλείται σε απολογία από τον ΟΗΕ, εφευρίσκει διάφορες δικαιολογίες και μάλιστα το 2017 η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων(οικολόγων τάχα) καταψήφισε την επικύρωση της σύμβασης στην Βουλή. Η Επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Επιτροπή για τις φυλετικές διακρίσεις, η Επιτροπή για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα των Αυτοχθόνων του ΟΗΕ, αλλά και άλλες οργανώσεις όπως η οργάνωση για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Πολιτών και οι επιτροπές της ΕΕ για τα ίδια θέματα, έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στις μέχρι τώρα κυβερνήσεις για την μη επικύρωση της Συνθήκης.

Ο υπουργός πολιτισμού της Σουηδίας καλείται στην Γενεύη αυτές τις ημέρες να απολογηθεί. Χώρες όπως η Κούβα, η Βραζιλία και η Αίγυπτος παλαιότερα, αλλά και πρόσφατα η Νικαράγουα, η Γουατεμάλα, το Ουζμπεκιστάν αλλά μέχρι και η Νορβηγία έχουν ασκήσει οξύτατη κριτική για το θέμα.

Η σημαία των Σάμι


Οι Σάμι, οι αυτόχθονες της Σουηδίας, υφίστανται εδώ και πολλά χρόνια διακρίσεις και ρατσιστικές επιθέσεις στην Σουηδία. Βλέπουν τα δικαιώματά τους να συρρικνώνονται. Διαμαρτύρονται μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους, μιας που διαθέτουν και δικό τους κοινοβούλιο και έχουν εκλογές ανά τέσσερα χρόνια όπου οκτώ κόμματα παίρνουν μέρος. Ανεξάρτητα του γεγονότος ότι και οι ίδιοι διάλεξαν τον δρόμο της απομόνωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματά τους παραβιάζονται από την χώρα που σε κάθε ευκαιρία διακηρύσσει ότι είναι ο θεματοφύλακας των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Εκτός από τις περιπτώσεις που απειλούνται τα συμφέροντα των μονοπωλίων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου