Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Tιμητική πλακέτα για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης στα πρώην γραφεία της Ασφάλειας (ΦΩΤΟ)



Tιμητική πλακέτα ως ελάχιστο φόρο τιμής στους αλύγιστους της ταξικής πάλης στα πρώην γραφεία της Ασφάλειας στον πεζόδρομο Καλαμαριάς τοποθέτησαν σήμερα, στο πλαίσιο του διήμερου εκδηλώσεων «το ΚΚΕ στους λαϊκούς αγώνες της Καλαμαριάς», οι Κομματικές Οργανώσεις Καλαμαριάς του Κόμματος.

Στο συγκεκριμένο σημείο όπου επιλέχτηκε να τοποθετηθεί η πλακέτα για 30 χρόνια λειτουργούσαν τα γραφεία της Αστυνομίας όπου στα μπουντρούμια του υπογείου, εκατοντάδες κομμουνιστές και λαϊκοί αγωνιστές φυλακίστηκαν και βασανίζονταν. Μετά το 1975 το κτίριο ανακαινίστηκε και πέρασε στο Δήμο Καλαμαριάς. Δεν πάρθηκε όμως υπόψη η ιστορία του κτιρίου και παρά τις αναφορές των δημοτικών αρχών τα προηγούμενα χρόνια για την ανάγκη να γίνει μουσείο στην Καλαμαριά, τίποτα δεν έχει γίνει.

«Μπορεί ο χρόνος να έχει σβήσει τα σημάδια του στο κτίριο της παλιάς Αστυνομίας, άλλα σίγουρα δεν τα έχει σβήσει από την συλλογική μνήμη των Καλαμαριωτών», σημείωσε στην ομιλία του ο Αριστείδης Θάνου γραμματέας της ΤΕ Κεντροανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.


«Είναι εδώ που θρυλικές μορφές του Κόμματος όπως η Κούλα Ελευθεριάδου Γραμματέας της Αχτίδας Ανατολικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης, φυλακίστηκε το Γενάρη του 1947, λίγους μήνες πριν εκτελεστεί στο Γεντί Κουλέ. Είναι εδώ που στα χρόνια της χούντας, δεκάδες αγωνιστές βασανίστηκαν και εμπνέουν και διδάσκουν ακόμα με την αλύγιστη στάση τους. Όπως σε όλη την Ελλάδα και εδώ στην Καλαμαριά, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες έχουν βάλει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην πορεία των λαϊκών αγώνων έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για να θριαμβεύσει η ζωή, πάλεψαν μέχρι τέλους την αδικία. Από τη μάχη για την επιβίωση των προσφύγων, στις μάχες για το μεροκάματο, στον ξεσηκωμό της εργατιάς και της φτωχολογιάς της Θεσσαλονίκης το Μάη του '36.

Μετέπειτα στη συγκλονιστική δεκαετία 1940 - 1949, μπήκαν μπροστά για τη συγκρότηση των λαϊκών αντιστασιακών οργανώσεων, ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ.
Την περίοδο της όξυνσης της εμφύλιας ταξικής σύγκρουσης "τιμήθηκαν" από το αστικό κράτος, με συλλήψεις, διώξεις, φυλακίσεις, εκτελέσεις, εξορίες.

Συνέχισαν, στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια και την περίοδο της δικτατορίας, να κρατάν ψηλά τη σημαία στις εξορίες, στην παρανομία, στους λαϊκούς αγώνες.

Σήμερα, προσπαθούν να πείσουν τον λαό ότι οι κρίσεις, η φτώχεια, οι πόλεμοι και η προσφυγιά είναι φυσικά φαινόμενα, ότι η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος, ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τον λαό. Μας καλούν να στρατευτούμε πίσω από τις "εθνικές επιλογές", όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη στην καπιταλιστική ανάπτυξη, που πατάει πάνω στο πετσόκομμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. 
Ταυτόχρονα, με τις πρόσφατες συμφωνίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη συναίνεση και των υπόλοιπων κομμάτων, έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε σημαιοφόρο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, σε ορμητήριο των αμερικανοΝΑΤΟικών εγκληματικών σχεδιασμών και συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, προκαλώντας μεγάλους κινδύνους για τη χώρα και τον λαό μας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας οργάνωσε και οργανώνει, ενέπνευσε και εμπνέει τους εργάτες, τη νεολαία, τον λαό και τους οδηγεί στον αγώνα με προοπτική σε ένα νέο σοσιαλιστικό μέλλον. Έτσι έγινε τότε, έτσι θα ξαναγίνει αύριο, όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να χαθούν στο βάθος του ιστορικού χρόνου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, οι πόλεμοι και όλα τα εγκλήματα που εκπορεύονται από τη συνθήκη αυτή».

«Τιμή και δόξα στην ηρωική γενιά της αθάνατης Εθνικής μας Αντίστασης, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, όλους όσοι δεν λύγισαν στους ναζί - φασίστες και τα μαύρα κελιά της Ασφάλειας, των ντόπιων συνεργατών τους.

Τιμή και δόξα σε αυτούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών, που εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, πέρασαν πολλά δεινά για να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα του αγώνα, του ηρωικού παραδείγματος, της ιστορικής συνέχειας για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές», κατέληξε.










902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου