Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Με τα μούτρα στη «δουλειά»



Αν μετά την περσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ και τα όσα συμφωνήθηκαν, είδαμε σταδιακά να μετατρέπεται όλη η χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση, φέτος, μετά την έναρξη του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, φαίνεται ότι έχουμε να δούμε ακόμα περισσότερα.

Αλλωστε, δεν πρόλαβε καλά - καλά να επιστρέψει ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος από την Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχε στον «Στρατηγικό Διάλογο», και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πέφτει με τα μούτρα στη «δουλειά».

Μόνο για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί τρεις συναντήσεις, στο πλαίσιο των «περιφερειακών σχημάτων» στα οποία πρωτοστατεί η κυβέρνηση για την προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών προτεραιοτήτων: Η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας και η τετραμερής Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας.


Είναι χαρακτηριστικό ότι σχήματα όπως αυτά εγκωμιάστηκαν ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, οι οποίες εξέφρασαν την εκτίμησή τους για την προσήλωση της Ελλάδας στην προώθηση των σχημάτων αυτών.

Οπως είπε για παράδειγμα ο Γ. Μίτσελ, βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, μιλώντας για την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, «είναι μέρος της στρατηγικής μας να ενισχύσουμε το ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή και ο πιο φυσικός τρόπος είναι να αυξήσουμε την επίσημη συμμετοχή μας σε αυτό το σχήμα».

Η συγκεκριμένη σύνοδος θα επαναληφθεί αύριο Πέμπτη στο Ισραήλ, ενώ στον «Στρατηγικό Διάλογο» προαναγγέλθηκε η άμεση συμμετοχή των ΗΠΑ και η αναβάθμιση της τριμερούς σε «σχήμα 3+1».

Ετσι, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει καίριο ρόλο ως «προτιμώμενος εταίρος» και χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ στην περιοχή, οι ΗΠΑ οικοδομούν βήμα - βήμα μια νέα «δομή ασφαλείας» στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα, ανταγωνιστικά προς άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία.

Τη σκυτάλη θα πάρει η συνάντηση Ελλάδας - Σερβίας την ερχόμενη Παρασκευή, σε μια περίοδο που οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ/ΝΑΤΟ - Ρωσίας κλιμακώνονται, τα Δυτικά Βαλκάνια μυρίζουν μπαρούτι με τα γεγονότα στο Κόσσοβο και το επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης συνεργασίας με τις ΗΠΑ, αναλαμβάνει και ρόλο «μαντατοφόρου» προς τις χώρες εκείνες που διατηρούν ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ρωσία και μεταφέρουν τη ρωσική πίεση στην περιοχή, όπως είναι η Σερβία.

Αλλωστε, όπως τονίζει το αμερικανικό ΥΠΕΞ, η Ελλάδα αποτελεί «κέντρο βάρους» για τις ΗΠΑ στο γεωγραφικό τόξο που εκτείνεται από την Πολωνία μέχρι το επόμενο «στρατιωτικά ισχυρό κράτος», που είναι το Ισραήλ.

Οσο για την τετραμερή Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας, που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, αντιμετωπίζεται από τις ΗΠΑ περίπου ως «αναγκαίο συμπλήρωμα» της τριμερούς με την Κύπρο και το Ισραήλ, αφού τα Βαλκάνια και η Ανατολική Μεσόγειος θεωρούνται «ενιαίος χώρος» για τα στρατηγικά τους συμφέροντα.

Καθόλου τυχαία, στην προηγούμενη τετραμερή βαλκανική σύνοδο που έγινε στις αρχές Νοέμβρη, συμμετείχε για πρώτη φορά και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου.

Τις επόμενες μέρες, λοιπόν, τα πόδια της κυβέρνησης «παίρνουν φωτιά», μπλέκοντας το λαό ακόμα περισσότερο στα θανάσιμα παιχνίδια των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της περιβόητης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης», την οποία προσκυνούν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα. Γι' αυτό χρειάζεται να σημάνει «καμπανάκι» για τους εργαζόμενους. Να δυναμώσουν η αντιιμπεριαλιστική πάλη και η αλληλεγγύη με τους γείτονες λαούς, να βρεθεί στο στόχαστρο η στρατηγική του κεφαλαίου, που τσακίζει δικαιώματα και λαϊκές ανάγκες, μπλέκοντας ταυτόχρονα το λαό σε μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Αποψή μας», του «Ριζοσπάστη», Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2018.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου