Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

ΗΠΑ Αθωώθηκε ακροδεξιός για τη δολοφονία δύο ανθρώπων σε αντιρατσιστική διαδήλωση

 

Ο Κάιλ Ρίτενχάους,Ο 
 Κάιλ Ρίτενχάους,
Πηγή: Associated Press

 

Αθώο έκρινε δικαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα μέλος ακροδεξιάς ομάδας που ήταν κατηγορούμενος για την δολοφονία δύο ανθρώπων σε μια διαδήλωση κατά της φυλετικής αδικίας στην Κενόσα του Ουισκόνσιν, πέρυσι, σε μία απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση αντιρατσιστικών οργανώσεων και οργανώσεων προάσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, ο Κάιλ Ρίτενχάους, που είναι τώρα 18 ετών, αντιμετώπιζε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον θανάσιμο πυροβολισμό των Τζόζεφ Ρόζενμπαουμ και Άντονι Χούμπερ και τον τραυματισμό του Γκέιτζ Γκροσκρόιτζ κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων που είχαν γίνει στην Κενόσα στις 25 Αυγούστου 2020, σε αντίδραση για τον σοβαρό τραυματισμό του Τζέικομπ Μπλέικ, ενός μαύρου, από τον πισώπλατο πυροβολισμό ενός λευκού αστυνομικού.

Κάτοικος του Ιλινόις, ο Ριτενχάους είχε ταξιδέψει οπλισμένος στην γειτονική πόλη Κενόσα, για «να προστατεύσει περιουσίες» από τους «ταραχοποιούς» και να «παράσχει ιατρική βοήθεια σε όποιον τη χρειαζόταν», όπως ισχυρίστηκε στην απολογία του.

 

Μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης έξω από το δικαστήριο 
Μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης έξω από το δικαστήριο
Πηγή: Associated Press

 

Ωστόσο, ο εισαγγελέας έδειξε επανειλημμένα στους ενόρκους ένα βίντεο από drone που έδειχνε τον Ριτενχάους να στρέφει το ημιαυτόματο όπλο του στους διαδηλωτές.

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ο πελάτης τους είχε το δικαίωμα να κουβαλάει το όπλο και πως βρισκόταν σε αυτοάμυνα μετά από επίθεση που δέχθηκε από τους διαδηλωτές.

Τελικά, το 12μελές σώμα των ενόρκων έκρινε αθώο για δύο κατηγορίες ανθρωποκτονίας, μία κατηγορία απόπειρας ανθρωποκτονίας και δύο κατηγορίες για διακινδύνευση της δημόσιας ασφάλειας.

Η απόφαση, που δεν ήταν αναμενόμενη, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ εκφράζονται και φόβοι για πιθανές αναταραχές μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

(Πηγή: CNN, ABC)

 902gr

1 σχόλιο:

  1. Προσέξατε ότι όλα τα ονόματα στο κείμενο σας είναι..... γερμανικά;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή