Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Είναι απολύτως συνυπεύθυνοι!

 

Μετά το χάος που πλήρωσε για άλλη μια φορά ο λαός της Αττικής, με κίνδυνο ακόμα και για την ίδια του τη ζωή, μετά το αίσχος της Αττικής Οδού, ξεκίνησε το γνωστό γαϊτανάκι για την απόδοση ευθυνών. Ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο και ο άλλος με τη σειρά του στον επόμενο.

Η κυβέρνηση στοχοποιεί μέσω του μηχανισμού προπαγάνδας της την ομογάλακτη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, αξιοποιώντας υπαρκτά περιστατικά και μας λέει ότι η διαχείριση τέτοιων καταστάσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης και τα στελέχη της Περιφέρειας μας λένε ότι έπραξαν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Οι δήμαρχοι «φωτογραφίζουν» την Περιφέρεια για την ανεπάρκεια σε αλάτι. Με άλλα λόγια, γύρω γύρω όλοι και στη μέση οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, που ταλαιπωρήθηκαν και κινδύνευσαν.

Για να δούμε, όμως, υπάρχουν αθώοι του «αίματος»;

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, υλοποιεί μια πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού ως κόστος. Βλέπετε, η πολιτική προστασία δεν είναι επικερδές σπορ για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για αυτό και τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις τους δεν την έχουν ψηλά στην ατζέντα τους. Οι θιασώτες της θεόσταλτης... «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» ξεβρακώθηκαν με τις ντροπιαστικές εικόνες των εγκλωβισμένων οδηγών στην Αττική Οδό, όπου κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

Η Περιφέρεια Αττικής, ενώ δήλωνε πανηγυρικά έτοιμη για την κακοκαιρία, με φωτογραφικά ενσταντανέ μπροστά σε μηχανήματα εργολάβων που κοστίζουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ακόμα και για αναμονή, δεν μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτές ούτε βασικές οδικές αρτηρίες, όπως η Λεωφόρος Κατεχάκη, όπου εγκλωβίστηκαν δεκάδες οδηγοί. Ισχύει άραγε ότι εργολάβος που συνεργάζεται με την Περιφέρεια δεν έδινε σημεία ζωής τις κρίσιμες ώρες της χιονόπτωσης και τα μηχανήματά του ήταν άφαντα;

Βέβαια η αποψίλωση των υπηρεσιών που εμπλέκονται με την πολιτική προστασία δεν είναι πρωτοτυπία της διοίκησης Πατούλη, αλλά έργο με πολλά επεισόδια που εξελίσσεται από τις περιφερειακές αρχές διαχρονικά.

Οι δημοτικές αρχές στους δήμους του Λεκανοπεδίου, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές τους, στηρίζουν την πολιτική που σταθερά αποδυναμώνει τις υπηρεσίες, φορτώνει τα βάρη στους δημότες και ανοίγει την πόρτα στους ιδιώτες. Οταν όμως φτάνει ο κόμπος στο χτένι, με τους δημοτικούς δρόμους να είναι πρακτικά αποκλεισμένοι από το χιόνι, επικαλούνται την έλλειψη μηχανημάτων και προσωπικού και αρκούνται στη διατήρηση της πρόσβασης σε κεντρικές οδούς. Βέβαια δεν μας εξηγούν πώς ακριβώς θα φτάσεις στην κεντρική οδό, από τη στιγμή που τα στενά είναι όλα απροσπέλαστα... Πρακτικά μας λένε να περιμένουμε την παρέμβαση... των ηλιακών ακτίνων για να λιώσουν τα χιόνια...

Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή Πάτρας, όπου διοικούν οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές που συνεργάζονται μαζί τους, στέκεται απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική. Μπαίνει μπροστά στον αγώνα του λαού για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα και οργανώνει κινητοποίηση με σύνθημα «Τίποτα δεν μας χαρίζεται, όλα κατακτιούνται» με μηχανοκίνητη πορεία στις 29 Γενάρη από την Πάτρα προς την Αθήνα και συγκέντρωση στις 12 μ. στο Σύνταγμα.

Σαφώς και υπάρχει μια διαβάθμιση ευθυνών, όμως κανείς δεν μπορεί να «ποιεί την νήσσαν» και να σφυρίζει αδιάφορα. Κυβέρνηση, περιφερειακή αρχή και δημοτικές αρχές στο λεκανοπέδιο είναι απόλυτα συνυπεύθυνες για το γεγονός ότι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην Αττική αγωνιούν με την πρώτη νεροποντή, φοβούνται το καλοκαίρι με τις φωτιές, τρέμουν για τα παιδιά τους που είναι στο σχολείο και στον παιδικό σταθμό όταν γίνεται σεισμός, ξεπαγιάζουν με τον χιονιά.

Οταν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θέτουν σε σταθερή βάση τα ζητήματα αυτά στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στα Δημοτικά Συμβούλια της Αττικής, αναδεικνύοντας την ανάγκη να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων, εισπράττουν από τις παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ εκκλήσεις περί «ρεαλισμού» και «πεπερασμένων πόρων». Οι ίδιες «αγωνίες» δεν υπάρχουν βέβαια για βιοκλιματικά έργα, αστικές αναπλάσεις και γενικά έργα που αφορούν τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων.

Η προστασία του λαού δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ζωτική ανάγκη! Σήμερα υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες για να γίνει κάτι τέτοιο. Εμπόδιο μπαίνει μια κοινωνία που λειτουργεί με βάση τα κέρδη των λίγων κόντρα στις ανάγκες των πολλών. Και όσοι στηρίζουν αυτό το σάπιο σύστημα είναι υπόλογοι απέναντι στον λαό, είτε διαθέτουν υπουργικούς και βουλευτικούς θώκους, είτε περιφερειακούς και δημοτικούς.

Η δίκαιη αγανάκτηση και η οργή που υπάρχει στον λαό της Αττικής χρειάζεται να γίνει οργάνωση και αγώνας μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς για μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του, για να μην τρέμει το φυλλοκάρδι του με τα καιρικά φαινόμενα, για τη ζωή και το μέλλον που του αξίζει. Σε αυτήν την προσπάθεια οι κομμουνιστές εκλεγμένοι στην Περιφέρεια και στους δήμους θα είναι και το επόμενο διάστημα στην πρώτη γραμμή.


Θοδωρής ΣΚΟΛΑΡΙΚΟΣ
Μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου