Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Τα καραγκιοζιλίκια του ΑΝΤ1

 


 

Η δολοφονία του τέως Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε προκάλεσε σοκ στην Ιαπωνία και πολλά ερωτήματα προς διερεύνηση για τις αρμόδιες αρχές.

Ένα από τα ερωτήματα με τα οποία δεν χρειάζεται να ασχοληθούν είναι η ταυτότητα του δράστη. Η αστυνομία συνέλαβε τον δολοφόνο του Σίνζο Άμπε μόλις είκοσι δευτερόλεπτα μετά την επίθεση. Το όνομα και η ιδιότητά του δόθηκαν αμέσως στην δημοσιότητα. Πρόκειται για τον 41χρονο Τετσούγια Γιαμαγκάμι, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι άνεργος, όμως στο παρελθόν είχε εργαστεί για το πολεμικό ναυτικό της Ιαπωνίας και συγκεκριμένα για το σώμα του Ναυτικού των Δυνάμεων Αυτοάμυνας της χώρας. Το παρελθόν και οι διασυνδέσεις του έχουν γίνει φύλλο και φτερό, ενώ στην τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν μόνο μία φωτογραφία του, ένα καρέ από το βίντεο της δολοφονίας του Σίνζο Άμπε.

Δείτε την φωτογραφία του Τετσούγια Γιαμαγκάμι:

Παρόλα αυτά, το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 πρόβαλε ρεπορτάζ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ζωή και τα ενδιαφέροντα του δράστη.

Αναφέρεται, μάλιστα, πως «είχε πάθος με τον Τσε Γκεβάρα» και προβάλλονται φωτογραφίες με τον ίδιο μπροστά από ένα κάδρο με τον Τσε Γκεβάρα, με τον ίδιο να φορά μία τσάντα με το πρόσωπο του Τσε Γκεβάρα, καθώς και φωτογραφία με τον ίδιο να φορά καπέλο με το χαρακτηριστικό σοβιετικό έμβλημα.

Υπάρχει, όμως, ένα σοβαρό πρόβλημα.

Ο κύριος που έχει «πάθος με τον Τσε Γκεβάρα» (αλήθεια ίσως αυτό θεωρήθηκε… ενοχοποιητικό στοιχείο από τον ΑΝΤ1;) και απεικονίζεται στις φωτογραφίες του ρεπορτάζ δεν είναι ο 41χρονος Τετσούγια Γιαμαγκάμι, δηλαδή ο δράστης της δολοφονίας. Είναι ο 58χρονος Χιντέο Κοτζίμα, ένας διεθνώς γνωστός και πολυβραβευμένος σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών, ο οποίος έχει συνεργαστεί για την ανάπτυξη παιχνιδιών με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς σοουμπίζ και φυσικά, με εταιρείες – κολοσσούς της παγκόσμιας ηλεκτρονικής αγοράς.

Οι  φωτογραφίες στα προσωπικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαρτυρούν πως όντως θαυμάζει τον Τσε Γκεβάρα, όμως αυτό δεν συνεπάγεται – με εξαίρεση ίσως τις συνεπαγωγές του ΑΝΤ1- πως έχει την παραμικρή ανάμειξη με την δολοφονία του Σίνζο Άμπε ή την οποιαδήποτε σχέση με τον Γιαμαγκάμι. Τώρα, πώς κατέληξε πρώτη μούρη στο ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 … είναι ένα ερώτημα που ούτε οι ιαπωνικές αρχές θα καταφέρουν να δώσουν απάντηση ούτε οι αρμόδιοι της απονομής κατ’ έτος των Πούλιτζερ… βλακείας. 

Δείτε την φωτογραφία του Χιντέο Κοτζίμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου