Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Χρεοκοπημένοι μύθοι

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Απέναντι στους χρεοκοπημένους μύθους που επιστράτευσε ξανά χτες ο πρωθυπουργός, ότι η ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων μπορεί να μοιράζεται «δίκαια» στους πολλούς, ο λαός έχει την πείρα να δει πως τα δικά του συμφέροντα και οι ανάγκες δεν συναντιούνται πουθενά με αυτές των επιχειρηματικών ομίλων.

Ποιος δεν θυμάται τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να λένε ότι η «απελευθέρωση» της Ενέργειας και η «πράσινη ανάπτυξη» θα έφερναν τάχα μειώσεις στις τιμές και ενεργειακή επάρκεια; Τα νοικοκυριά όμως είδαν το κόστος της Ενέργειας να εκτοξεύεται πάνω από πέντε φορές και σε χιλιάδες σπίτια να κόβεται το ρεύμα, τόσο επί κρατικής και ενιαίας ΔΕΗ όσο και στην «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας.

Ποιος δεν τους ακούει να τσακώνονται για το πώς η ανάπτυξη θα φέρει μεγαλύτερο «δημοσιονομικό χώρο» και φτηνότερο δανεισμό, από τον οποίο θα ωφεληθούν τάχα οι εργαζόμενοι και ο λαός; Το ίδιο ισχύει και για τον στόχο της περιβόητης «επενδυτικής βαθμίδας» που παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός και στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Την ώρα όμως που τα κέρδη σπάνε ρεκόρ, ειδικά στους «εξωστρεφείς» κλάδους που επικαλέστηκε χτες ο πρωθυπουργός, η «δημοσιονομική σταθερότητα» και τα «πρωτογενή πλεονάσματα» πάνε χέρι χέρι με αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις», φοροληστεία, περικοπές σε Υγεία και Παιδεία. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι ο στόχος της «επενδυτικής βαθμίδας» περνάει μέσα από την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου «υπερμνημονίου», που είναι το κοινό αντιλαϊκό τους πρόγραμμα.

Αυτό που μένει για τα λαϊκά στρώματα είναι τα «αντίδωρα» για την «κοινωνική συνοχή», την ανοχή δηλαδή σ' αυτήν τη βάρβαρη πολιτική.

Οι μύθοι και η κατάρρευσή τους με πάταγο αποκαλύπτουν το πραγματικό διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών: Ισχυρό ΚΚΕ για δυνατό εργατικό - λαϊκό κίνημα, στήριγμα στην πάλη για τις ανάγκες του λαού, απέναντι στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, που θα συνεχίσει να τσακίζει δικαιώματα και ανάγκες για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Στο χέρι του λαού είναι λοιπόν να απορρίψει τα κάλπικα και εκβιαστικά διλήμματα που οριοθετεί η κοινή στρατηγική τους. Επιλέγοντας το «μικρότερο κακό», οδηγούνταν πάντα στο μεγαλύτερο. Ετσι και τώρα: Το μόνο που «εγγυάται» η ΝΔ, καλώντας τον λαό «να μείνουν τα χειρότερα πίσω», και που του ζητάει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να διαλέξει από πού θα χάσει.

Αντίθετα, όποιες επιτυχίες είχαν οι εργαζόμενοι σε μια σειρά κλάδους και επιχειρήσεις, σε μισθούς και δικαιώματα, ήρθαν ως αποτέλεσμα σκληρών αγώνων, με το ΚΚΕ στο πλευρό τους, σε σύγκρουση με τη λογική των «αντοχών της οικονομίας» και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, που οδηγεί πάντα στο να πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Σήμερα, για να πάρει ο λαός ανάσα από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να δυναμώσει η πάλη του για κατάργηση των ειδικών φόρων και του ΦΠΑ σε καύσιμα, Ενέργεια, είδη πρώτης ανάγκης. Για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, με «ξεπάγωμα» των τριετιών και ΣΣΕ παντού, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Σ' αυτόν τον αγώνα πρωτοστατεί το ΚΚΕ, διαθέτοντας όλες του τις δυνάμεις. Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, η οποία θα είναι από χέρι αντιλαϊκή. Γι' αυτό ο λαός χρειάζεται ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ!

Γιατί το ΚΚΕ απαντά καθαρά και ξάστερα ότι πρέπει να πληρώσει το κεφάλαιο, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γιατί μόνο το ΚΚΕ έχει πρόταση για το πώς πραγματικά «θα μείνουν τα χειρότερα πίσω», δηλαδή ο παλιός κόσμος της εκμετάλλευσης των πολλών για τα κέρδη των λίγων, και για το πώς θα οργανωθεί η οικονομία με κριτήριο τις ανάγκες και την ευημερία του λαού!

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Τρίτη 24 Γενάρη 2023

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου