Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Τι ξέχασε... και τι είπε

 


Πώς γίνεται να μιλάς σε συνταξιούχους για τα πεπραγμένα της τελευταίας δεκαετίας στο Ασφαλιστικό και να ξεχνάς τον νόμο Κατρούγκαλου; Αμα είσαι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθείς απελπισμένα να χαράξεις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, για να «παίξεις» προεκλογικά με την αγανάκτηση και τα ζόρια των συνταξιούχων, μπορείς και με το παραπάνω. Ακόμα κι αν πρόκειται για έναν από τους αγριότερους νόμους, που δέσμευσε τους νέους συνταξιούχους σε άθλιες ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Γι' αυτό άλλωστε τον εφάρμοσε η ΝΔ και τον αξιοποίησε για να πάει ένα βήμα πιο πέρα την επίθεση.

Είχε όμως και άλλα «ωραία» η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στους συνταξιούχους στο Αιγάλεω: Μιλώντας για το 50% των περικοπών που έκανε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στις συντάξεις και τα 12 συνεχόμενα χαράτσια που επέβαλε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ψέλλισε: «Δεν λέω ότι το επιθυμούσαν, αλλά αυτή είναι η αλήθεια και οι δεσμεύσεις που είχαν πάρει από το 2014 (...)». Λίγο πιο κάτω στην ομιλία του αναφέρθηκε στα μέτρα - κοροϊδία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ για την «ενίσχυση» τάχα των συντάξεων (κι ενώ οι τεράστιες απώλειες θεωρούνταν ήδη «περασμένα - ξεχασμένα»), λέγοντας απολογητικά ότι «αυτή ήταν η δημοσιονομική δυνατότητα». Δηλαδή, η μεν ΝΔ πετσόκοβε με κριτήριο τις «δεσμεύσεις» της για τη «δημοσιονομική σταθερότητα», ο δε ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε κάλπικες 13ες συντάξεις με το ίδιο κριτήριο, τη «δημοσιονομική δυνατότητα», που καθορίζεται βέβαια από τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι του λαού, γι' αυτό παραμένει αναλλοίωτο με όλες τις κυβερνήσεις, προηγούμενες και επόμενες. Μόνο το ΚΚΕ βρέθηκε διαχρονικά και κάτω από όλες τις συνθήκες στην πρώτη γραμμή για πλήρη αποκατάσταση και αύξηση των συντάξεων, για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για να επιστραφούν τα κλεμμένα. Οι συνταξιούχοι λοιπόν δεν χρειάζεται να ψάξουν πολύ για να βρουν ποιοι τους χαντάκωσαν και στις εκλογές να τους αποδώσουν τα δέοντα, δίνοντας δύναμη στο ΚΚΕ.


Πλασίμπο

Είναι πραγματικά ανατριχιαστικά όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη δράση ενός ακόμα «ψευτογιατρού», ο οποίος έταζε θεραπείες και έστελνε στον θάνατο απελπισμένους ασθενείς. Ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, θυμίζουμε ότι ένας άλλος «ψευτογιατρός» μπαινόβγαινε με μεγάλη άνεση σε ιδιωτικές κλινικές, έμπαινε ακόμα και στα χειρουργεία τους και αντάλλαζε «πελατεία», στέλνοντας ασθενείς για εξετάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις. Τι ευνοεί τη δράση τέτοιων απατεώνων; Προφανώς, η γενικευμένη ανασφάλεια που βιώνει όποιος περνάει μια σοβαρή πάθηση και η συνείδηση ότι πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλιώς είναι καταδικασμένος. Η απόγνωση απέναντι σε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, που δεν ανταποκρίνεται ούτε σε στοιχειώδεις ανάγκες, τους κάνει πιο ευάλωτους στους κάθε λογής κομπογιαννίτες. Το γεγονός ότι πρόκειται για «ασθενείς - πελάτες», οδηγεί αρκετούς να αναζητούν στην «πιάτσα» της αγοράς τα πάντα για το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία. Η ίδια λοιπόν η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, που έχει μετατρέψει σε «κανονικότητα» τις μπίζνες με την πιο ζωτική ανθρώπινη ανάγκη, διευκολύνει και τέτοια άθλια φαινόμενα: «Αετονύχηδες» - εμπόρους των «πλασίμπο», που σκοτώνουν ανυποψίαστα θύματα για χιλιάδες ευρώ.


Στα χέρια τους

«Πώς να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου» ...εξηγεί στους νέους το τελευταίο βίντεο της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να λέει: «Εύκολο... όταν έρθει η ώρα πας να ψηφίσεις». Εννοείται βέβαια να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ αντί να κάνουν αποχή. Το έργο το έχουμε ξαναδεί, όταν πριν από μερικούς μήνες, παραμονές της μεγάλης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, τα στελέχη του έλεγαν στα κανάλια ότι οι αγώνες είναι λίγο - πολύ περιττοί και ότι το κρίσιμο είναι όλοι όσοι αγανακτούν να ψηφίσουν για την «πολιτική αλλαγή» που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι και οι νέοι, που τα προηγούμενα χρόνια έδωσαν μαζικούς αγώνες σε σχολεία και πανεπιστήμια, ενάντια σε νόμους όπως αυτοί για τη μεταρρύθμιση του Λυκείου, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την πανεπιστημιακή αστυνομία, τώρα ήρθε η ώρα να τα «τοκίσουν» όλα αυτά στο εκλογικό ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ, που τους υπόσχεται μια άλλη τάχα Εκπαίδευση και μια άλλη ζωή. Με ποια υλικά; Με τα ίδια που πλάθει το μέλλον τους και η σημερινή κυβέρνηση: Με υποαπασχόληση και μισθούς του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, με πανεπιστήμια των «ανοιχτών οριζόντων» στην επιχειρηματικότητα, με σχολεία - εξεταστήρια, με «στεγαστική πολιτική» που έχει χορηγούς τις τράπεζες, με αβεβαιότητες και κινδύνους από τη συμμετοχή της Ελλάδας στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό. Με όλα αυτά, δηλαδή, που οι νέες και οι νέοι πρέπει να αναμετρηθούν και να συγκρουστούν, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό τους, για να πάρουν πράγματι τη ζωή στα χέρια τους! Αυτή είναι η πιο ελπιδοφόρα έκφραση και της αγανάκτησης που δίκαια αισθάνεται ένα μεγάλο τμήμα της νεολαίας για το σάπιο σύστημα, αλλά μένει «άσφαιρη» αν στις εκλογές εκφραστεί με αποχή, ή με ψήφο στα κόμματά του.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου