Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Πάντα στη σωστή πλευρά!

 

 

Το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης και στον αγώνα του ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, ακόμα και μέσα στις μητροπόλεις του ευρωατλαντικού μπλοκ, που στηρίζει με τα μπούνια το νέο έγκλημα στη Γάζα, έχει θορυβήσει τα αστικά επιτελεία και οδηγεί σε ένταση των προσπαθειών να ενοχοποιήσουν την αντίσταση των Παλαιστινίων, τη στήριξή της απ' όλους τους λαούς του κόσμου.

Γι' αυτό, με την κλιμάκωση των δολοφονικών επιχειρήσεων του Ισραήλ, που αφήνουν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς αμάχους, διακινούνται όλο και συχνότερα χυδαιότητες του τύπου «όποιος διαδηλώνει υπέρ της Παλαιστίνης διαδηλώνει υπέρ της Χαμάς», ή ότι «στη Γάζα πολεμάνε Ισραήλ - Χαμάς» και «δεν είναι στόχος οι Παλαιστίνιοι»... Επιχειρούν με κάθε τρόπο να εξαφανίσουν τη ρίζα και την ουσία του ζητήματος: Την ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης και το αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να παλεύει ενάντια σ' αυτή.

Κρύβουν ότι ο πόλεμος δεν ξεκίνησε πριν δέκα μέρες, αλλά εδώ και δεκαετίες. Οτι είναι ένας βάναυσος πόλεμος του ισραηλινού κατοχικού κράτους, που διεξάγεται με κάθε τρόπο εναντίον του παλαιστινιακού λαού, για τη διαιώνιση της κατοχής, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ισραηλινής αστικής τάξης και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό αφορά ακριβώς αυτό: Το δικαίωμά του να παλεύει για να ζήσει σε ελεύθερη πατρίδα, χωρίς κατοχή και κατοχικά στρατεύματα. Αυτοί λοιπόν που μιλάνε για «το δικαίωμα στην αυτοάμυνα» ενάντια στην «τρομοκρατία», την ίδια ώρα που βομβαρδίζουν νοσοκομεία στη Γάζα και δολοφονούν εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά, θέλουν να ξεχάσουμε ότι:

Πάνω από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί όλα αυτά τα χρόνια από τις ισραηλινές στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις. Εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, καθημερινές είναι οι αιματηρές επιδρομές του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Δυτική Οχθη.

Μόνο από την αρχή του 2023 και πριν τη νέα όξυνση από τις 7 Οκτώβρη, πάνω από 220 Παλαιστίνιοι είχαν βρει τον θάνατο από ισραηλινά πυρά. Η δε Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σε απάνθρωπο αποκλεισμό εδώ και 16 χρόνια, με δολοφονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς και χερσαίες επεμβάσεις.

Πάνω από 5.000 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι σαπίζουν στις ισραηλινές φυλακές, 1.200 είναι οι «διοικητικοί κρατούμενοι», φυλακισμένοι χωρίς δίκη. Από τις αρχές του 2023, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έχουν συλλάβει περισσότερους από 5.000 Παλαιστίνιους.

Η Δυτική Οχθη ελέγχεται στο 60% από τις κατοχικές δυνάμεις και έχει περικυκλωθεί από το «τείχος της ντροπής», από «ζώνες ασφαλείας» και εκατοντάδες «σημεία ελέγχου», επεκτείνονται διαρκώς οι εβραϊκοί εποικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Αυτή είναι η τρομοκρατία της κατοχής που στηρίζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα που υπερασπίζονται» είναι το «δικαίωμα» του κατοχικού κράτους να μην αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα στη Λωρίδα της Γάζας. Ο,τι κάνει τόσα χρόνια στην ψύχρα, χωρίς κανέναν δισταγμό.

Ο ισραηλινός λαός γίνεται έτσι και ο ίδιος θύμα της επιθετικότητας του κατοχικού κράτους, όπως επιβεβαίωσαν και οι πρόσφατες εξελίξεις.

Τη σκληρή αυτή πραγματικότητα ξεσκεπάζουν προοδευτικές φωνές και μέσα στο ίδιο το Ισραήλ. Οπως ο γνωστός Ισραηλινός συγγραφέας και δημοσιογράφος Γκιντεόν Λεβί, του οποίου το κείμενο με τίτλο «Το Ισραήλ δεν μπορεί να φυλακίζει 2.000.000 κατοίκους στη Γάζα χωρίς να πληρώσει οδυνηρό τίμημα», κόλλησε στον τοίχο όποιον προσπαθεί να συκοφαντήσει την αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους και να παρουσιάσει τις θηριωδίες του Ισραήλ ως «απάντηση στην τρομοκρατία».

Οι μαζικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, που εντείνονται μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ, στη Βρετανία, σε χώρες της ΕΕ όπως η Γαλλία και η Γερμανία παρά το μπαράζ απαγορεύσεων, γκρεμίζουν με πάταγο τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα. Αναδεικνύουν ότι τρομοκράτες είναι οι ιμπεριαλιστές, όχι οι λαοί που αγωνίζονται για το δίκιο τους. Επιβεβαιώνουν ότι όποιος θέλει την ειρήνη στην περιοχή, πρέπει να βάλει πλάτη στον αγώνα για να έχουν οι Παλαιστίνιοι πατρίδα.

Το μήνυμα αυτό, που στέλνουν και από τη χώρα μας οι πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά από το σημερινό μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα: Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης και στον αγώνα του ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στο έγκλημα. Να αποσυρθούν η φρεγάτα «Ψαρά» και οι άλλες φρεγάτες από την περιοχή, να παύσει κάθε διευκόλυνση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Τώρα αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους!

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Τετάρτη 18 Οκτώβρη 2023

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου