Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Φωτογραφία

 

Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας, Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας - ΗΠΑ, East Med Act, τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία, Ελληνοβρετανικός «Οδικός Χάρτης» και ετήσιος «Διάλογος για την Ασφάλεια και την Αμυνα», όπως και «Δήλωση Κοινού Οράματος» για την «αντιμετώπιση των απειλών για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο». Αυτές είναι μερικές μόνο από τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ. Κάθε φορά που έπεφτε μια τζίφρα, ακολουθούσε ένα κατεβατό από διαβεβαιώσεις για την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα» που εξασφαλίζει τάχα η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό. Ποιο είναι το αποτέλεσμα για τον λαό; Μια «φωτογραφία» της περιοχής μας είναι αποκαλυπτική: Συνωστισμός από πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, με ναυαρχίδες δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα και τα συνοδευτικά τους, μία γαλλική φρεγάτα και σκάφη του βρετανικού Ναυτικού απέναντι στη μόνιμη ναυτική δύναμη της Ρωσίας στη συριακή βάση του Ταρτούς. Και από κοντά, τρεις ελληνικές φρεγάτες στη φωτιά του πολέμου, η βάση της Σούδας σε πλήρη ετοιμότητα να συνδράμει τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και σενάρια που ξαναζεσταίνονται για τη δημιουργία βάσης ραντάρ στην Ανατολική Κρήτη, σε συνεργασία με το Ισραήλ, για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου. Να λοιπόν τι είναι όλες αυτές οι συμφωνίες: Πραγματική «άγκυρα» εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και κινδύνων για τον λαό μας, που μόνο αυτός μπορεί με την πάλη του να ξηλώσει.

Να τους μαζέψουν

Σε αντικομμουνιστικό παροξυσμό βρίσκονται αυτές τις μέρες διάφορα φασιστοειδή, που εξαπολύουν απειλές και χύνουν δηλητήριο σε βάρος του ΚΚΕ για την αταλάντευτη στάση του στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού, καλυμμένοι πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου και με την ανοχή όσων διαχειρίζονται ιστοσελίδες και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ορισμένοι μάλιστα απ' αυτούς προτρέπουν τις κρατικές υπηρεσίες να ενεργοποιήσουν μέτρα καταστολής ενάντια στο ΚΚΕ (!) επειδή δεν ξεπλένει το Ισραήλ και τους Ευρωατλαντικούς συμμάχους του για τα διαχρονικά τους εγκλήματα, όπως κάνουν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση και τα διάφορα ναζιστικά μορφώματα. Καταλαβαίνουμε την αμηχανία και την ανησυχία τους για το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώνεται στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο υπέρ των Παλαιστινίων και του δικαιώματός τους να παλεύουν ενάντια στην κατοχή. Τους ενοχλεί ότι η στάση του ΚΚΕ σώζει για άλλη μια φορά την τιμή του ελληνικού λαού, που στέκεται πάντα στο πλευρό των Παλαιστινίων και στηρίζει τον αγώνα τους για να έχουν πατρίδα. Καθόλου τυχαία, μάλιστα, τα εμετικά σχόλια εμφανίζονται συνήθως κάτω από «ρεπορτάζ» που αναπαράγουν την ευρωατλαντική προπαγάνδα υπέρ του κράτους του Ισραήλ και προετοιμάζουν το έδαφος για τα επόμενα εγκλήματα, με εμπλοκή και της Ελλάδας, που βρίσκεται στην περιοχή με τρεις φρεγάτες. Εχουν γνώση οι φύλακες... Και για τον ρόλο που παίζουν τα διάφορα ΜΜΕ στην άθλια προπαγάνδα, αλλά και για το «σκούπισμα» που κάνουν από πίσω υπαρκτοί και ανύπαρκτοι σχολιαστές, στοχοποιώντας με αισχρότητες και απειλές όποιον αποκαλύπτει την αλήθεια και στηρίζει τον Παλαιστινιακό λαό. Να τα μαζέψουν λοιπόν τα φασιστο-παπαγαλάκια τους, γιατί το έργο δεν κόβει εισιτήρια.


Ανάχωμα

Σε κατάσταση «ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας» κηρύσσονται οι δήμοι της Αττικής που συνδέονται με την κοίτη του Κηφισού και τα ρέματα Ποδονίφτη και Εσχατιάς. «Ετσι, η Περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι μπορούν να προχωρήσουν χωρίς καμία πλέον καθυστέρηση στη δημοπράτηση των έργων καθαρισμού και αποκατάστασης της κοίτης των ρεμάτων και του Κηφισού», όπως εξήγησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Τι ομολογούν με αυτή τους την απόφαση; Οτι έχει φτάσει 18 Οκτώβρη, ο χειμώνας είναι προ των πυλών, η Πάρνηθα έχει κατακαεί και τα ρέματα είναι ακόμα ακαθάριστα! Πέρα από το φαντεζί του πράγματος, υπάρχει και η ουσία. Η Β. Εύβοια, για παράδειγμα, βρέθηκε για πολλούς μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά, προκειμένου να «τρέξουν» τα αντιπλημμυρικά. Το αποτέλεσμα όμως ήταν να πλημμυρίσουν ξανά σπίτια, δρόμοι και χωράφια με την τελευταία μεγάλη νεροποντή. Το ίδιο και στην Αττική, όπου προσπαθούν να σπείρουν εφησυχασμό απέναντι στις δίκαιες αγωνίες και διεκδικήσεις των κατοίκων, επειδή ξέρουν καλά ότι το Λεκανοπέδιο είναι ανοχύρωτο από αντιπλημμυρικά έργα, γεγονός που κάνει ακόμα πιο επικίνδυνα τα ακαθάριστα ποτάμια και ρέματα. Οι καταγγελίες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και προεκλογικά, για το χάλι ειδικά στον Κηφισό, αποκάλυψαν το μέγεθος του κινδύνου και της κοροϊδίας από κυβέρνηση, Περιφέρεια και δημοτικές αρχές. Καμία «ειδική» κατάσταση δεν πρόκειται λοιπόν να σώσει την Αθήνα και τον λαό της από έναν κατακλυσμό. Το μόνο «ανάχωμα» είναι η πάλη για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία, σε σύγκρουση με την πολιτική του κόστους - οφέλους, που πνίγει τον λαό τον χειμώνα και τον καίει το καλοκαίρι.


Επιτυχίες

«Είναι επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει υιοθετήσει και διαπραγματεύεται τη δική μας θέση για το Προσφυγικό. Δηλαδή, την υποχρεωτική μετεγκατάσταση σε καταστάσεις κρίσης, συγκεκριμένο χρονικό όριο για να αποφασίσει ένα κράτος - μέλος αν κάποιος είναι πρόσφυγας και νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Θέσεις που κάποιοι λοιδορούσαν. Πάμε σε ένα μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη και το Προσφυγικό παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή διαλυόμαστε». Αυτά έλεγε χτες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτης, ξεπλένοντας το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που διαμορφώνει ένα ακόμα πιο αντιδραστικό πλαίσιο για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Τα ίδια έλεγε τις προάλλες και ο Κυρ. Μητσοτάκης, πανηγυρίζοντας ότι «ελαφρύνονται από το βάρος οι χώρες πρώτης εισόδου». Στην πραγματικότητα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που τσακώνονται για το ποιος εκφράζει καλύτερα την πολιτική της ΕΕ στο Μεταναστευτικό, συμφωνούν στην ενίσχυση της καταστολής, στον εγκλωβισμό εκατομμυρίων ξεριζωμένων σε κλειστές δομές - φυλακές, στο κυνηγητό, στα εγκληματικά κυκλώματα διακίνησης, στα σύνορα με τους φράχτες και στη «διαλογή» των κατατρεγμένων ανάλογα με τις ανάγκες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Η ταύτισή τους μάλιστα μόνο «αθώα» δεν είναι... Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στο έδαφος του νέου ευρωπαϊκού συμφώνου, Ελλάδα και Τουρκία παζαρεύουν και μια νέα διμερή συμφωνία για το Μεταναστευτικό, στην οποία - όπως όλα δείχνουν - ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει ήδη τη συναίνεσή του.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου