Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Πρόκληση η επίσκεψη του αντιπρόεδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά

 

Πηγή: Eurokinissi

 

«Παραμένει πρόκληση η εξ αναβολής επίσκεψη του του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά την Παρασκευή 6 Οκτώβρη στους χώρους της εταιρείας Deloitte στη Θεσσαλονίκη, η οποία αναβλήθηκε λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία - πιθανά για να μην είναι μεγαλύτερη η πρόκληση», τονίζει σε σχόλιό της, η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικής και Έρευνας της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι, «ως Αντιπρόεδρος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής η επίσκεψη του σηματοδοτεί το πώς οι εργοδότες θέλουν να μάθουν οι εργαζόμενοι να ζουν, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες που ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία.

Η εξ αναβολής επίσκεψη του, η οποία αναβλήθηκε λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία - πιθανά για να μην είναι μεγαλύτερη η πρόκληση- παραμένει πρόκληση! Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που ακόμα η Θεσσαλία υποφέρει από τις καταστροφικές πλημμύρες και τις συνέπειές τους. Η έκταση των καταστροφών, η παντελής έλλειψη σχεδίου για πρόληψη και αντιπλημμυρική προστασία συνδέεται άμεσα με την περιβόητη πολιτική "Κόστους – Οφέλους". Όπως σημειώνεται στον "Οδηγό ανάλυσης Κόστους – Οφέλους" για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, του οποίου συγγραφέας του είναι το "Flood CBA", μία επίσημη "πλατφόρμα" που χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ: "Είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλ. εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία". Γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν, ότι η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης στέκεται απέναντι στους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους».

Όπως τονίζει, «οι οδηγίες και οι νόμοι τους έχουν μόνο σκοπό να εξυπηρετούν τους εργοδότες, πράγμα που αποδεικνύεται και με το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά που ψηφίστηκε πριν μερικές εβδομάδες. Το νομοσχέδιο είναι εφαρμογή ευρωπαϊκής Οδηγίας και προβλέπει πολλαπλή απασχόληση με 13 ώρες δουλειά τη μέρα, συμβάσεις εργασίας "μηδενικών ωρών" (zero hour contracts), "κατά παραγγελία" συμβάσεις (on demand contracts), φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ για όποιον συμμετέχει σε περιφρούρηση απεργίας! Πράγματι οι συμβάσεις μηδενικών ωρών, η "κατά παραγγελία" εργασία κάνουν θραύση εδώ και χρόνια σε ευρωπαϊκές χώρες η Γερμανία αλλά αυτό τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής που θέλουν να μας επιβάλλουν εμείς δεν τον δεχόμαστε!»

Επισημαίνει ότι «με τέτοια νομοσχέδια στρώνουν το έδαφος για τις εμβληματικές επενδύσεις, όπως τις ονομάζουν, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στη χώρα μας. Λαμβάνοντας υπόψη και την επερχόμενη ύφεση που προβλέπεται στην ΕΕ παίρνουν τα μέτρα τους, έτσι ώστε να διαφυλάξουν τα κέρδη τους. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και το νομοσχέδιο που αναφέρθηκε παραπάνω. Έτσι η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους περιλαμβάνει χαμηλούς μισθούς, υπερωρίες, εντατικοποίηση και burn out. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οποιοσδήποτε εκπρόσωπός τους είναι ανεπιθύμητος και δεν έχει καμιά δουλειά σε χώρους εργασίας, στους οποίους οι εργαζόμενοι βιώνουν κάθε μέρα τις συνέπειες της πολιτικής τους! Από την άλλη, όσο φιλικό προς τον εργαζόμενο και αν προσπαθεί να δείξει το πρόσωπο της η εργοδοσία, δεν μπορεί: Η αίθουσα που θα φιλοξενήσει τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι έτοιμη και στολισμένη από την Τετάρτη ενώ για τις αρχαιρεσίες του νεοσύστατου επιχειρησιακού σωματείου δόθηκε μόλις δυο μέρες πριν (!) μία αίθουσα κρυμμένη από όλους, μην τυχόν και μάθουν περισσότεροι εργαζόμενοι για το σωματείο, πράγμα που τελικά δεν τους πέρασε».

ΥΓ: «Πάντως η διοίκηση της Deloitte είναι επιλεκτική με τους πολιτικούς που δέχεται να επισκεφθούν την εταιρεία δεδομένου ότι αρνούνται εδώ και μήνες, παρά τις τρεις προεκλογικές περιόδους, υποψήφιους του ΚΚΕ και της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που θέλουν να μιλήσουν με τους εργαζόμενους -και όχι με διοικητικά στελέχη. Μάλλον επειδή οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι δεν έρχονται για να φωτογραφηθούν και να ενισχύσουν το αφήγημα των μεγάλων επενδύσεων με τις ειδυλλιακές εργασιακές συνθήκες για τις οποίες οι εργαζόμενοι πρέπει να ευχαριστούν απλά επειδή "δουλεύουν κάτω από το λογότυπο" της εταιρείας, όπως προκλητικά είπε σε εργαζόμενη ο Μ. Σχοινάς», καταλήγει.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου