Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Η ΑΕΚ στο άντρο της ακροδεξιάς.....



ΑΕΚ- Ντιναμό Κιέβου
Σβάστικες, μάσκες της Κου-Κλουξ-Κλαν, 100% λευκή κερκίδα, ρατσιστικές επιθέσεις και ομοφοβικά παραληρήματα. Η εξέδρα των φανατικών της Ντιναμό Κιέβου αποτελεί μία κηλίδα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Το μίσος ξεχείλιζε. Το θέμα δεν ήταν πια ποδοσφαιρικό. Αφορούσε την αποσταθεροποίηση της Σοβιετικής Ένωσης. Είχαν περάσει μόλις λίγα λεπτά μετά το τέλος του αγώνα της Ντιναμό Κιέβου απέναντι στην Σπαρτάκ Μόσχας, όταν δόθηκε το σινιάλο για το ντου.

Τα λεωφορεία που μετέφεραν την αποστολή, αλλά και οπαδούς της Σπαρτάκ Μόσχας ισοπεδώθηκαν από ρίψεις κάθε λογής αντικειμένου. Τρεις διεθνείς παίκτες (Ντασάεφ, Χιντιατούλιν, Ροντιόνοφ), αλλά και αδιευκρίνιστος αριθμός οπαδών τραυματίστηκαν από θραύσματα τζαμιών, όμως το έργο των οπαδών της Ντιναμό Κιέβου δεν είχε σταματήσει εκεί.
 

Περίπου 1000 άτομα κατευθύνθηκαν προς τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, καίγοντας οτιδήποτε βρισκόταν στον δρόμο τους. Άρχισαν να μπαίνουν στους συρμούς και να ψάχνουν για Μοσχοβίτες. Το θέαμα ήταν σουρεαλιστικό. Ένας πόλεμος των δρόμων. Όπως έγραψε η εφημερίδα «Moscovsky Komsomolets»: «ήταν μία πρωτοφανής μάχη σώμα με σώμα χωρίς όρια, χωρίς κανόνες. Ακόμα και κοπέλες πολεμούσαν για τη ζωή τους με κάθε τρόπο».

Η μάχη κράτησε για ώρες, αφού η τοπική αστυνομία που προχώρησε μόλις σε 13 συλλήψεις, πιάστηκε στον ύπνο. Τα επεισόδια της 20ης Σεπτεμβρίου του 1987 ήταν τα χειρότερα στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Σοβιετικής Ένωσης, γεγονότα που υποχρέωσαν τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να επέμβει και να διαλύει κάθε μορφή συνδεσμιακής οργανωμένης υποστήριξης της Ντιναμό Κιέβου.
 

Μόνο που όσα έγιναν στο Κίεβο ήταν μία σπίθα που άρχισε να εξαπλώνεται και να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μερικές αργότερα μετά την «μάχη του Κιέβου» τα ίδια γεγονότα επαναλήφθηκαν σε αγώνα της Guriya από την Γεωργία απέναντι στην Μέταλιστ από το Χάρκοβο και στις 17 Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας το Βίλνιους περίπου 300 οπαδοί της τοπικής Ζαλγκίρις τα έκαναν γυαλιά-καρφιά στην επίσκεψη της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το ποδόσφαιρο ήταν απλά η αφορμή. Μερικούς μήνες αργότερα τα πρώτα αποσχιστικά φαινόμενα βγήκαν στην επιφάνεια και σύντομα η Σοβιετική Ένωση κατακερματίστηκε.

Οι οπαδοί της Ντινάμο Κιέβου ποτέ δεν έκρυψαν τις δεξιές, πατριωτικές, εθνικιστικές τους ρίζες. Ιστορικά αυτοχαρακτηρίζονται ως αντι-κομμουνιστές και ήρθαν σε ευθεία ρήξη με το προηγούμενο καθεστώς του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος προσπάθησε να διαλύσει τους πυρήνες βίας στο εσωτερικό των σκληροπυρηνικών συνδέσμων της Ντιναμό Κιέβου. Μόνο που την τελευταία διετία, τα φαινόμενα βίας, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού έχουν καταστήσει τους Ουκρανούς, ως το κακό παιδί του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Κι όχι άδικα.
 

Στις 19 Μαρτίου του 2015, η Ντιναμό Κιέβου έσπασε το ρεκόρ προσέλευσης για αγώνα του Europa League με 67.553 για το εντός έδρας παιχνίδι με την Έβερτον για την φάση των «16» του Europa League. Το αποτέλεσμα εντός γηπέδου ήταν εντυπωσιακό (5-2), όμως στις κερκίδες τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Κρεμασμένα πανό με ακροδεξιά σύμβολα, ρατσιστικές ιαχές προς τους μαύρους ποδοσφαιριστές των «ζαχαρωτών» συνέθεσαν ένα σκηνικό που επέφερε πρόστιμο 15.000 ευρώ από την ΟΥΕΦΑ και κλείσιμο της εξέδρας των οργανωμένων για τον επόμενο αγώνα απέναντι στην Φιορεντίνα. Μόνο που τα πράγματα θα εξελίσσονταν ακόμα χειρότερα.

Μερικούς μήνες μετά (20 Οκτωβρίου) η επίσκεψη της Τσέλσι θα έφερνε ένα ακόμα πιο αηδιαστικό σκηνικό στην κεντρική εξέδρα του «Ολιμπίσκι». Η κάμερα κατέγραψε καθαρά τον αποτρόπαιο ξυλοδαρμό τεσσάρων μαύρων οπαδών, οι οποίοι κατά σύμπτωση ήταν οπαδοί της Ντινάμο Κιέβου. Το μαινόμενο πλήθος κυριολεκτικά λίντσαρε τους άτυχους οπαδούς, σε ένα επεισόδιο με καθαρά ρατσιστικές προεκτάσεις που έκανε την ΟΥΕΦΑ να τιμωρήσει την Ντιναμό με δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών (συν άλλη μία με αναστολή), τριετές καθεστώς αυστηρής επιτήρησης και πρόστιμο 100.000 ευρώ.
 

Θα περίμενε κανείς το θέμα να σταματήσει εκεί. Ωστόσο, οι ρίζες είναι πολύ βαθιές και το πράγμα δύσκολα ελέγχεται πια. Στις 21 Απριλίου η Ντινάμο  φιλοξένησε την αιώνια αντίπαλο Σαχτάρ Ντόνετσκ και οι οπαδοί της ομάδας του Κιέβου είχαν την έμπνευση να φτιάξουν μία 100% λευκή κερκίδα, ντυμένοι ομοιόμορφα στα λευκά. Αυτή η θεωρητικά αθώα ιδέα, εξελίχθηκε σε κάτι εμετικό που έκανε τον γύρο του κόσμου, με τις κατάπτυστες εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Στις «λευκή εξέδρα» έβλεπες οπαδούς με κουκούλες της Κου-Κλουξ-Κλαν, σβάστικες και συνθήματα ακραίου ρατσισμού κατά των μαύρων (κυρίως Βραζιλιάνων παικτών) της Σαχτάρ Ντόνετσκ. Όλα αυτά μπροστά στα μάτια επιθεωρητών της ΟΥΕΦΑ που ήθελαν να τσεκάρουν το γήπεδο για τον τελικό του Champions League του 2018, που θα διεξαχθεί στο «Ολιμπίσκι».
 


πηγή: SDNA
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου