Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Αβεβαιότητες

 

«Κανείς δεν γνωρίζει τη μορφή που θα έχει η επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση και είναι γεγονός ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παγκοσμίως έχουν αυξηθεί (...) Το μέλλον είναι αρκετά αβέβαιο». Αυτές είναι μερικές από τις διαπιστώσεις του διοικητή της ΤτΕ σε πρόσφατη παρέμβασή του. Πίσω από τα «παχιά» λόγια των αστικών κομμάτων για τη «σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη», που θα στηρίζεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, δυναμώνει η ανησυχία για μια επόμενη κρίση, με τη Γερμανία να βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Οι προβλέψεις κεντρικών τραπεζών, ευρωπαϊκών και διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, περιέχουν πολλά «αν» και «εφόσον» για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, που θα επηρεάσει άμεσα και την ελληνική. Τα μέτρα που παίρνονται τώρα απ' όλες τις κυβερνήσεις, όπως η αύξηση των επιτοκίων, η αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και άλλα, δεν πρόκειται να αποτρέψουν την εκδήλωση της νέας κρίσης. Προσπαθώντας να περιορίσουν ένα σύμπτωμα της σάπιας καπιταλιστικής οικονομίας, προκαλούν έξαρση σε ένα άλλο, που τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η επόμενη κυβέρνηση εξαρτά από την πορεία της οικονομίας ακόμα και τα ελάχιστα που υπόσχεται προεκλογικά στον λαό για μισθούς και συντάξεις. Επομένως καμιά αναμονή! Κεφάλαιο και ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά τους θα επιχειρήσουν με νέο κύκλο επίθεσης να φορτώσουν στον λαό τις «αβεβαιότητες» της οικονομίας και την κρίση που κυοφορείται. Γι' αυτό ο λαός έχει ανάγκη από ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στις φουρτούνες που έρχονται και που όλοι οι άλλοι έχουν βάλει το χεράκι τους για να πληρώσει αυτός τον λογαριασμό.

Ακρωτηριασμοί

Για όσους θεώρησαν «μεμονωμένο περιστατικό» τον κυνισμό του πρώην υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, που έλεγε ότι οι καρκινοπαθείς τελικού σταδίου «κοστίζουν ακριβά» στο σύστημα Υγείας και επομένως συμφέρει περισσότερο να αφεθούν στην τύχη τους, ένα άλλο παράδειγμα από το μακρινό 2010 έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το «κόστος - όφελος» στην Υγεία είναι διαχρονική στρατηγική όλων των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων. Τη χρονιά εκείνη, η Ομοσπονδία των διαβητικών είχε απευθυνθεί στο ΙΚΑ και ζητούσε να τους χορηγούνται δωρεάν τα ειδικά παπούτσια που βοηθούν στην πρόληψη των ακρωτηριασμών. Ποια ήταν η απάντηση της τότε διοίκησης του ΙΚΑ, ακολουθώντας βέβαια το ...πρωτόκολλο της κυβερνητικής πολιτικής; Οτι η χορήγηση των παπουτσιών ήταν ασύμφορη, επειδή οι ακρωτηριασμοί κοστίζουν φτηνότερα! Δηλαδή, ενώ τα παπούτσια θα μπορούσαν εξακριβωμένα να σώσουν πολλούς διαβητικούς από ακρωτηριασμούς, το κράτος και το ασφαλιστικό ταμείο είπαν «όχι», οδηγώντας επί της ουσίας τους ασθενείς στο κρεβάτι του χειρουργείου, που τους ερχόταν πιο φτηνό! Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς πολλά ακόμα παραδείγματα γι' αυτήν την απάνθρωπη «λογική», η οποία έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να απολαμβάνει ο λαός ουσιαστική προστασία της υγείας του, να προλαμβάνονται και να θεραπεύονται πολλές ασθένειες. Το κέρδος όμως, που μπαίνει εμπόδιο, είναι ο πιο επικίνδυνος και θανατηφόρος ιός και μόνο η πάλη του λαού, με προοπτική την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος, μπορεί να τον ξεριζώσει.


Δεν κρατιούνται

Την ώρα που η «εν αναμονή» κυβέρνηση της ΝΔ «δεν κρατιέται» να βάλει μπροστά το βαρύ αντιλαϊκό της πρόγραμμα, με το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, τις ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις και το λεγόμενο «Μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα, η «δημιουργική» αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ξεκινήσει, μιλώντας για «κρυφή ατζέντα Μητσοτάκη», που «άλλα δεσμεύεται στις Βρυξέλλες και άλλα τάζει στους Ελληνες ψηφοφόρους». Τι, αλήθεια, από την ολοφάνερη ατζέντα των 350 αντιλαϊκών προαπαιτούμενων, που περιέχονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, δεν είδε ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποια ακριβώς από τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο, από την επιτάχυνση των πλειστηριασμών έως τη φοροεπέλαση στους επαγγελματίες και συνολικά στον λαό, δεν πρόσεξαν οι «ανοιχτομάτηδες» του ΣΥΡΙΖΑ; Πόσο μάλλον όταν ομολογούν «φόρα παρτίδα» ότι αν εκλέγονταν εκείνοι στην κυβέρνηση, θα κατέθεταν το δικό τους Μεσοπρόθεσμο, πλήρως ευθυγραμμισμένο με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ! Να λοιπόν ποια είναι η χρήσιμη για το κεφάλαιο και το σύστημα αντιπολίτευση, που «σηκώνει μανίκια» από τώρα για να εμπεδωθεί ακόμα πιο βαθιά στον λαό η αντίληψη ότι η σημερινή βαρβαρότητα είναι μονόδρομος και ότι το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να διαλέγει ποιος θα τη διαχειριστεί. Αυτό έκανε και τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας «αβάντα» στη ΝΔ, νεκρανασταίνοντας έως και το ΠΑΣΟΚ. Να γιατί τον σχεδιασμό όλων αυτών, που έρχονται «με φόρα» να υλοποιήσουν την αντιλαϊκή κλιμάκωση με μοιρασμένους ρόλους, μπορεί να βγάλει από τις ράγες μόνο ο λαός, με τον αγώνα του και με ένα ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό δικό του στήριγμα.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου