Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Ευαισθησίες

 

Μια ανάρτηση (τύπου infografic), από τις εκατοντάδες χιλιάδες που γίνονται προεκλογικά στον αχανή κόσμο του διαδικτύου χωρίς να αναφέρεται η πηγή τους, «ευαισθητοποίησε» τον ΣΥΡΙΖΑ και τα φιλικά διακείμενα Μέσα, επειδή συγκρίνει τις θέσεις και τη στάση των υποψήφιων βουλευτών του ΚΚΕ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε φλέγοντα ζητήματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Η ανάρτηση αυτή δεν είναι του ΚΚΕ, αφού, ως γνωστόν, οι βουλευτές του δεν κάνουν προσωπική καμπάνια. Το πρόβλημά τους στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι «προσωποποιεί» την κριτική στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν λόγο για ...προβοκάτσια. Δεν απαντάνε βέβαια για την «ταμπακιέρα», αν αυτή η κριτική είναι δίκαιη ή άδικη, αν ανταποκρίνεται ή όχι στη στάση που κράτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του (ανάμεσά τους και ο υποψήφιος στον Πειραιά) σε σημαντικά για τον λαό και τη νεολαία ζητήματα, όπως η παράδοση του Ελληνικού στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Γι' αυτά και για άλλα πολλά, αποκαλυπτικά για τη στρατηγική τους σύμπλευση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν λένε κουβέντα! Το ίδιο κάνουν άλλωστε τα στελέχη τους και όταν το ΚΚΕ ανοίγει αυτά τα ζητήματα δημόσια στην προεκλογική αντιπαράθεση: «Σιγή ιχθύος» και η μπάλα στην εξέδρα! Δικαιολογημένα λοιπόν σχολιάζεται ότι οι όψιμες «ευαισθησίες» του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του, προσπαθώντας να «θολώσει τα νερά» σε αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους που του γυρνάνε την πλάτη και στρέφονται στο ΚΚΕ. Μάταιος κόπος και το ξέρουν...

Χίλιους λόγους

Το ότι ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα έχει πάρει «αμπάριζα» τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελεί πλέον είδηση, αλλά... συνήθεια. Οπως τον Μάη, έτσι και τον Ιούνη, «έτρεξε» στις πρώτες θέσεις των κεντρικών προεκλογικών ομιλιών του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ (όπως και του ΣΥΡΙΖΑ) και ας «κονταροχτυπιούνται» προεκλογικά Ανδρουλάκης και Τσίπρας για το ποιος θα είναι η πιο «υπεύθυνη» αντιπολίτευση στη ΝΔ την επόμενη μέρα των εκλογών... Τόσες είναι οι μεταξύ τους διαφορές και τέτοια η «τρομάρα» που παίρνει η ΝΔ απ' τη συναινετική «αντιπολίτευση» των δύο, που ανταγωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στη σοσιαλδημοκρατία. Ολοι μαζί άλλωστε (και η ΝΔ) συναντιόνται στο πολιτικό τους μένος για τη σημερινή αγωνιστική δημοτική αρχή και μαγειρεύουν συμμαχίες για να την ανατρέψουν στις επερχόμενες τοπικές εκλογές. Με αυτό το πλευρό να κοιμούνται... Οσο για τον λαό της Αχαΐας, έχει χίλιους λόγους να τους βάλει όλους στην μπάντα και την Κυριακή να ρίξει κατακόκκινη ψήφο στην κάλπη, διασφαλίζοντας ότι και την επόμενη τετραετία θα έχει στο πλάι του δυνατό το ΚΚΕ, με εκλεγμένο κομμουνιστή βουλευτή στον νομό.


Στο ψητό...

Με τον δεσμευτικό στόχο το 42,5% της Ενέργειας στα κράτη - μέλη να παράγεται από ΑΠΕ μέχρι το 2030 και με ένα μπάτζετ επενδύσεων που μπορεί να αγγίξει και τα 11,4 τρισ. ευρώ μέχρι το 2050, τα μονοπώλια της «πράσινης» Ενέργειας «ακονίζουν μαχαίρια» και «βουτούν στο ψητό». Μόνο στην Ελλάδα, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ αγγίζουν σε ετήσια βάση τα 12,5 δισ. ευρώ, ενώ, όπως ειπώθηκε πρόσφατα σε συνέδριο για την Ενέργεια, «συμβάλλουν στην πιστωτική επέκταση των τραπεζών, είναι απαραίτητες για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα βοηθήσουν στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία». Υπάρχουν όμως και κάποιοι «κίνδυνοι», που απειλούν τις κερδοφόρες επενδύσεις των ομίλων. Οπως ειπώθηκε από στελέχη τραπεζών, ο μεγαλύτερος απ' αυτούς είναι η «δύσκολη αποδοχή τους από τις τοπικές κοινωνίες». Ετσι αντιλαμβάνονται όλοι αυτοί τους δίκαιους αγώνες σωματείων και φορέων, που δεν δέχονται να παραδώσουν χωράφια και βουνά στην κερδοφορία των ομίλων και οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές να τουρτουρίζουν τον χειμώνα από το κρύο.


... με πλασιέ

Τέτοιον αγώνα δίνουν και οι κάτοικοι της Κοζάνης, που δεν δέχονται να «φιλοξενήσουν» φωτοβολταϊκά πάνελ στις αυλές και στα βοσκοτόπια τους, και γι' αυτό επιστρατεύτηκαν τα «μεγάλα μέσα», πέρα από τον βούρδουλα των ΜΑΤ: Στελέχη της Περιφέρειας περιδιαβαίνουν αυτές τις μέρες την περιοχή και οργανώνουν ημερίδες για την παρουσίαση του «Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο». Στην πραγματικότητα, παίζουν ρόλο πλασιέ των εταιρειών ΑΠΕ που θα «φυτρώνουν» τα επόμενα χρόνια στο άλλοτε ενεργειακό πεδίο, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Ο λαός όμως βλέπει τώρα πιο καθαρά πως δεν έχει κάτι να περιμένει από τα «πράσινα» σχέδιά τους, που γεμίζουν με κέρδη τις τσέπες των ομίλων, ενώ ο ίδιος βουλιάζει στην ενεργειακή - και όχι μόνο - φτώχεια. Γι' αυτό την Κυριακή η επιλογή και στην κάλπη πρέπει να «κουμπώνει» με τα δικά του συμφέροντα και όχι με εκείνα των ομίλων - «πράσινων» ή «μαύρων» - και των κομμάτων τους. Και τέτοια επιλογή είναι μόνο το ΚΚΕ!

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου