Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Σούπερ μάρκετ στη Γερμανία αυξάνει πιλοτικά τις τιμές των τροφίμων λόγω περιβαλλοντικού κόστους


 

Σαν να έρχεται από το κοντινό μέλλον φαντάζει η απόφαση αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη Γερμανία να αυξήσει, έως και να διπλασιάσει, τις τιμές των τροφίμων για μία εβδομάδα επικαλούμενο το περιβαλλοντικό κόστος, το οποίο ονόμασε «πραγματικό κόστος» της παραγωγής τροφίμων! 

Η πιλοτική εφαρμογή «wahre Kosten» ή «πραγματικό κόστος» σχεδόν διπλασίασε την τιμή των λουκάνικων από 3,19 ευρώ σε 6,01 ευρώ, αύξησε τη μοτσαρέλα κατά 74% και το γιαούρτι φρούτων κατά 31%. 

Αυτό το πείραμα διάρκειας μίας εβδομάδας το εφαρμόζει μέχρι και την Κυριακή στα 2.150 υποκαταστήματά της η αλυσίδα «Penny» σε μια σειρά από εννέα προϊόντα, κυρίως γαλακτοκομικά και κρέας. Τα προϊόντα αυτά θα τιμολογηθούν σε αυτό που οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νυρεμβέργης και το Πανεπιστήμιο του Greifswald έκριναν ότι είναι το πραγματικό τους κόστος, σε σχέση με την επίδρασή τους στο έδαφος και στο κλίμα.

Δηλαδή πρόκειται για την εισαγωγή στις τιμές των τροφίμων μιας «πράσινης» επιβάρυνσης στον καταναλωτή!

«Πρέπει να μεταφέρουμε το άβολο μήνυμα ότι οι τιμές των τροφίμων μας δεν αντιστοιχούν στα επακόλουθα κόστη για το περιβάλλον και την κοινωνία», σχολίασε ο Στέφαν Γκέργενς, στέλεχος των «Penny», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το όλο εγχείρημα είναι ένας τρόπος να γίνει αποδεκτή και να γίνει συνήθεια η «πράσινη ακρίβεια» που θα ονομάζεται «πραγματικό κόστος» και θα το φορτώνουν τα μονοπώλια της παραγωγής τροφίμων στις λαϊκές οικογένειες. 

Ήδη κάποιοι επιστήμονες εμφανίζουν έρευνες για «κρυφό» κόστος στο κρέας και τα γαλακτοκομικά και με βάση αυτό το κόστος η αλυσίδα «Penny» αύξησε τα λουκάνικα «Wiener» και το δημοφιλές τυρί maasdamer. Όσον αφορά το τυρί, οι επιστήμονες υπολόγισαν «κρυφό» κόστος 85 λεπτών για εκπομπές που βλάπτουν το κλίμα, όπως μεθάνιο και CO2, 76 σεντ για ζημιές στο έδαφος από την εντατική γεωργία και παραγωγή ζωοτροφών, 63 σεντ για την επίδραση των φυτοφαρμάκων καθώς και 10 λεπτών για τη ρύπανση των υπόγειων υδάτων μέσω της χρήσης λιπάσματος.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου