Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Η ανταρτοομάδα “Μανουσιάν” (Groupe Manouchian)



Φόρος τιμής στους 23 μετανάστες-εργάτες, αγωνιστές και κομμουνιστές της ανταρτοομάδας “Μανουσιάν” που εκτελέστηκαν στις 21 Φλεβάρη του 1944 από ναζιστικό εκτελεστικό απόσπασμα.

Η γαλλική αντίσταση την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, έχει να μας επιδείξει πολλές λαμπρές σελίδες στην ιστορία της. Μία από αυτές τις σελίδες, αφορά και την ανταρτοομάδα “Μανουσιάν”. Γράφω αυτό το κείμενο για να αποτίσω φόρο τιμής στους 23 μετανάστες-εργάτες, αγωνιστές και κομμουνιστές της ανταρτοομάδας “Μανουσιάν” που εκτελέστηκαν στις 21 Φλεβάρη του 1944 από ναζιστικό εκτελεστικό απόσπασμα.
 

 
Το όνομα της ομάδας δόθηκε από τον κομμουνιστή εργάτη και ποιητή Μίσσακ Μανουσιάν, μέλος του ΚΚ Γαλλίας. Αρμένιος στην καταγωγή, γεννημένος 1η Σεπτέμβρη του 1906 στο Χισνί- Μανσούρ, όπου αποβιβάστηκε στην Μασσαλία ως πρόσφυγας λόγω της αρμενικής γενοκτονίας το 1925. Το 1935 γίνεται στέλεχος της Κομιντέρν.
 

 
Ο Μανουσιάν κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής αναλαμβάνει να καθοδηγήσει και να οργανώσει μία από τις πιο σημαντικές ανταρτοομάδες όπου ανήκαν ως σώμα στην οργάνωση μεταναστών-εργατών (Main-œuvres immigrés, MOI). Οι MOI ήταν μέρος των οργανώσεων του αντιστασιακού-απελευθερωτικού μετώπου του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας (Francs-tireurs et partisans, FTP), που είχε να επιδείξει εξέχουσες ενέργειες στον αντιφασιστικό αγώνα κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών, κατά την περίοδο της αντίστασης.
 
 Η ομάδα του Μανουσιάν δραστηριοποιήθηκε στο Παρίσι. Με απαράμιλλο ζήλο εκτελούσαν κάθε αποστολή που τους δινόταν, επιδιδόμενοι στο αντάρτικο πόλεως και σώζοντας πολλες ζωές καταδιωκόμενων από τους ναζιστές, όπως επίσης σε δολιοφθορές των ναζιστικών μηχανισμών, εκτελέσεις ναζιστών αξιωματούχων και των δοσιλόγων Γάλλων συνεργατών τους, κλοπές εξοπλισμών και πυρομαχικών από τα ναζιστικά στρατόπεδα και άλλες πολλές ενέργειες όπου θα βοηθούσαν στον αντιφασιστικό-απελευθερωτικό αγώνα. 
 

 
Η ομάδα “Μανουσιάν” αποτελούνταν από τρεις γάλλους και είκοσι μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων Ισπανών, Ιταλών, Αρμενίων και Εβραίων από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η ομάδα θα δημιουργήσει πολλές καταστροφές εναντίον των ναζιστικών δυνάμεων. Στο ενεργητικό της καταγράφονται πάνω από 110 δολοφονίες σημαντικών αξιωματούχων των ναζιστικών στρατευμάτων.Ένα από τα πιο διάσημα ιστορικά σημεία δράσης τους ήταν η δολοφονία του στρατηγού των SS, Julius Ritter την 28 Σεπτεμβρίου του ‘43, απο τους Marcel Rayman, Léo Kneler Spartaco Fontano και Celestino Alfonso. Αυτός ο στρατηγός ήταν υπεύθυνος να επιβλέπει την καταναγκαστική μεταφορά Γάλλων εργαζομένων για τη γερμανική βιομηχανία μέσω της υπηρεσίας υποχρεωτικής εργασίας (STO).
 
Τα μέλη της ομάδας “Μανουσιάν” θα συλληφθούν τον Νοέμβριο του 1943 από την Ειδική Ασφάλεια Πληροφοριών (Special Brigade No. 2 General Intelligence) και θα δικαστούν από τις 15 έως τις 18 Φεβρουαρίου 1944 ενώπιον του Γερμανικού Στρατοδικείου του Μεγάλου Παρισιού. Με αυτή την ευκαιρία, τα συνεργατικά Μέσα Τύπου θα κληθούν να δώσουν μια θεαματική παρασταση σε αυτό το γεγονός. Η κόκκινη αφίσα που απεικονίζει δέκα από αυτούς τους αγωνιστές συνοδεύεται από την μνεία «Ελευθερωτές; Η απελευθέρωση από το στρατό του εγκλήματος». Θα εκδοθεί η σχετική αφίσα σε δεκαπέντε χιλιάδες αντίτυπα στο Παρίσι και σε μερικές μεγάλες γαλλικές πόλεις.
 
 
Στις 21 Φεβρουαρίου 1944, οι είκοσι δύο άνδρες της ομάδας θα πυροβοληθούν στο βουνό Valerian. Η Όλγα Μπάντσιτς, η μόνη γυναίκα της ομάδας, θα αποκεφαλιστεί στις 10 Μαΐου 1944 στην Στουτγγάρδη.
 
 
Παρακάτω παραθέτω και τα ονόματα των αγωνιστών κομμουνιστών της ομάδας “Μανουσιάν”:

Celestino Alfonso (AR), Ισπανός, 27 χρονών
Olga Bancic, Ρουμάνα, 32 χρονών (η μόνη γυναίκα του ομίλου, αποκεφαλισμένη στη Γερμανία στις 10 Μαΐου 1944)
Joseph Boczov [József Boczor; Wolff Ferenc] , Ούγγρος, 38 χρονών – Χημικός Μηχανικός
Georges Cloarec, Γάλλος, 20 χρονών
Rino Della Negra, Ιταλός, 19 χρονών – ποδοσφαιριστής της ομάδας Red Star Olympique
Thomas Elek [Elek Tamás], Ούγγρος, 18 χρονών – Φοιτητής
Maurice Fingercwajg , Πολωνός , 19 χρονών
Spartaco Fontano (AR), Ιταλός, 22 χρονών
Jonas Geduldig, Πολωνός, 26 ετών
Emeric Glasz [Békés (Glass) Imre], Ούγγρος, 42 χρονών – Μεταλλουργός
Leon Goldberg, Πολωνός, 19 χρονών
Szlama Grzywacz , Πολωνός, 34 χρονών
Stanislas Kubacki, Πολωνός, 36 ετών
Cesare Luccarini, Ιταλός, 22 χρονών
Missak Manouchian, Αρμένιος, 37 χρονών
Armenak Arpen Manoukian, Αρμένιος, 44 ετών
Marcel Rajman, Πολωνός, 21 ετών
Roger Rouxel, Γάλλος, 18 χρονών
Antoine Salvadori, Ιταλός, 24 χρονών
Willy Schapiro, Πολωνός, 29 χρονών
Amédéo Usséglio, Ιταλός, 32 χρονών
Wolf Wajsbrot, Πολωνός, 18 ετών
Robert Witchitz, Γάλλος, 19 χρονών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου