Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Σοκ για τον λαό...


Το δίλημμα που βάζουν στον λαό είναι «διάλεξε πώς κι από πού θα πληρώσεις...»
Το δίλημμα που βάζουν στον λαό είναι «διάλεξε πώς κι από πού θα πληρώσεις...»
Εχοντας ως δεδομένο ότι τον λογαριασμό της ακρίβειας θα τον πληρώσει ούτως ή άλλως ο λαός, οικονομολόγοι και αστικά επιτελεία διακινούν διάφορα «σενάρια» για το πώς θα μπορούσαν καλύτερα να διαχειριστούν την «ενεργειακή κρίση», στο έδαφος των ανταγωνισμών που οξύνονται. Σε μια τέτοια ανάλυση του ΔΝΤ διαβάζουμε ότι οι κυβερνήσεις «θα πρέπει να αφήσουν το αυξημένο κόστος της Ενέργειας να μεταβιβαστεί στον τελικό καταναλωτή ώστε να ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση Ενέργειας και τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων» και ότι τα οριζόντια μέτρα «απλώς καθυστερούν την προσαρμογή στο ενεργειακό σοκ και αποδυναμώνουν τα κίνητρα που θα είχαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για να εξοικονομήσουν Ενέργεια». Με άλλα λόγια, αφήστε τον κόσμο να «τσουρουφλιστεί» μια κι έξω από την πανάκριβη Ενέργεια για να μειώσει γρηγορότερα την κατανάλωση, κόβοντας από τα τελείως αναγκαία, αφού εδώ και πολλά χρόνια, το ακριβό ρεύμα δεν επέτρεπε ούτε σκέψη για «σπατάλες». Το «δόγμα» αυτό του «ενεργειακού σοκ», όπως το παρουσιάζουν, αξιοποιείται από διάφορους προπαγανδιστές της κυβερνητικής πολιτικής ως απόδειξη της δικής τους «φιλολαϊκής» τάχα διαχείρισης, επειδή η κυβέρνηση δίνει και κάνα επιδοματάκι για να ανακουφίσει δήθεν τους πιο φτωχούς. Κάπως έτσι, ανάμεσα στο «λίγο» και στο «καθόλου», εκβιάζουν τον λαό να χειροκροτήσει το πρώτο.

... έτσι κι αλλιώς

Το δίλημμα που βάζουν όμως στην πραγματικότητα, είναι από πού και πώς θα πληρώσει ο λαός. Για παράδειγμα, τα διάφορα επιδόματα και τα «pass» που δίνουν οι κυβερνήσεις, εκτός του ότι δεν είναι «οριζόντια», έχουν ως προϋπόθεση να μη διαταράσσεται η δημοσιονομική σταθερότητα. Γι' αυτό πληρώνονται από τον «δημοσιονομικό χώρο» που δημιουργεί η φοροαφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών. Δηλαδή ...προκαταβάλλεις από τη μια τσέπη αυτό που σου εμφανίζουν στη συνέχεια ως επίδομα στην άλλη! Βέβαια, επειδή κι αυτά τα δήθεν μέτρα «ενίσχυσης» είναι σταγόνα στον ωκεανό, τα λαϊκά νοικοκυριά αναγκάζονται ούτως ή άλλως να περιορίσουν κι άλλο βασικές ανάγκες και να μειώσουν την κατανάλωση, μπας και γλιτώσουν κανένα ευρώ από τα σαγόνια παραγωγών και παρόχων Ενέργειας. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι με τις αποφάσεις της ΕΕ, προβλέπεται ακόμα και δελτίο στην κατανάλωση, με τις τιμές να παραμένουν βέβαια «στο θεό». Ο παρονομαστής δηλαδή παραμένει πάντα ο ίδιος: Ο λαός που στενάζει και βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ενεργειακή φτώχεια. Το μόνο που αλλάζει στα διάφορα «μοντέλα» τους - όπως γινόταν άλλωστε και την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης - είναι οι συντελεστές μιας σύνθετης εξίσωσης, που περιλαμβάνει τα συμφέροντα διαφορετικών και ανταγωνιστικών τμημάτων του κεφαλαίου (πετρελαιάδες/ΑΠΕ κ.τ.λ.), τη διαχείριση της λαϊκής δυσαρέσκειας, ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ ή με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα κ.ά.


Θερινής νυκτός

Νόμος - πλαίσιο στα μέσα του Ιούλη... Τουρνικέ στο ΑΠΘ στις αρχές Αυγούστου... «Μασάζ» στα ιδρύματα για αναμόρφωση προγραμμάτων και δημιουργία τριετών προγραμμάτων σπουδών (επαναφέροντας τα ΤΕΙ με άλλο τρόπο...) με «κίνητρο» τη χρηματοδότηση. Φαίνεται ότι το καλοκαίρι έχει γίνει ιδιαίτερα «παραγωγικό» για το υπουργείο Παιδείας, καθώς το κεφάλαιο απαιτεί ετοιμότητα για εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια το συντομότερο... Δεν επιδέχεται καθυστερήσεις η περαιτέρω προσαρμογή των πανεπιστημίων στις επιχειρηματικές ορέξεις. Βλέπει... «όνειρα θερινής νυκτός» όμως η κυβέρνηση, αν νομίζει ότι επειδή προωθεί την αντιδραστική πολιτική της μέσα στο κατακαλόκαιρο, με τις σχολές κλειστές, αυτή θα υλοποιηθεί κιόλας χωρίς αντιστάσεις και χωρίς αντιδράσεις. Ο νόμος - πλαίσιο έχει απορριφθεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα, με φοιτητικούς συλλόγους, συλλόγους Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και εργαζομένους στα πανεπιστήμια να ξεκαθαρίζουν ότι κάθε προσπάθεια για την υλοποίησή του θα τους βρει μαζικά απέναντι. Οπως έγινε με την «πανεπιστημιακή αστυνομία» και νομοθετήματα προηγούμενων κυβερνήσεων, που αναπαράγει με άλλο φτιασίδωμα και ο νόμος της κυβέρνησης ΝΔ.


Ακόμα λιγότεροι

Ανησυχία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς προκαλούν οι λιγότερες σε σχέση με πέρσι προσλήψεις σχολικών καθαριστριών, που κάνουν αυτήν την περίοδο οι δήμοι. Με δικαιολογία ότι... δεν ισχύουν τα πρωτόκολλα της πανδημίας, το κράτος χρηματοδοτεί με ακόμα μικρότερα ποσά την πρόσληψη καθαριστών/στριών, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία παιδιών και εκπαιδευτικών, ενώ για όσους/ες πιάσουν τελικά δουλειά, η εντατικοποίηση προμηνύεται ανυπόφορη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δήμος Ιωαννίνων: Ενώ το προηγούμενο έτος στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων δούλευαν 166 συμβασιούχοι πλήρους απασχόλησης, αποφασίστηκε για τη νέα σχολική χρονιά η πρόσληψη μόλις 101 καθαριστριών πλήρους απασχόλησης και 25 με ημιαπασχόληση. Δηλαδή, λιγότεροι - κατά 40 - άνθρωποι θα πρέπει να φέρουν σε πέρας την καθαριότητα σε 138 σχολικές μονάδες με περισσότερους από 18.300 μαθητές! Αν συνυπολογίσει κανείς ότι σε 8 νηπιαγωγεία και σε 16 δημοτικά σχολεία των Ιωαννίνων θα εφαρμοστεί από τη νέα χρονιά το πιλοτικό ολοήμερο πρόγραμμα μέχρι τις 17.30, γίνεται φανερό ότι τέτοιες «περικοπές» θα έχουν αντίκτυπο στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων και οι καθαριστές θα γίνουν «λάστιχο». Αφού εξαφάνισε πρώτα την πανδημία, η κυβέρνηση προσαρμόζει τώρα και τον αριθμό των καθαριστριών στη «μαγική εικόνα» που παρουσιάζει για τα σχολεία, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής που αποτιμά με όρους «κόστους - οφέλους» ακόμα και την υγιεινή στα σχολεία.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου