Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ Μάχη επιβίωσης στα αποκαΐδια που άφησε η εγκληματική πολιτική και ακόμα «καπνίζουν»

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Εναν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά, τον Αύγουστο του 2021, η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια παραμένει δραματική. Ο πυρόπληκτος λαός της, με τσακισμένο εισόδημα, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, απροστάτευτος από πλημμύρες και νέες πυρκαγιές, παλεύει να επιβιώσει πάνω σε μια καμένη γη.

Ενας χρόνος πέρασε, με τον λαό της περιοχής να δίνει έναν συγκλονιστικό αγώνα για να μπορέσει να ζήσει στον τόπο του με αξιοπρέπεια. Να μη σκύβει το κεφάλι, να διεκδικεί αποζημιώσεις και στήριξη αντίστοιχες των ζημιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να οργανώνεται και να συντονίζει την πάλη του, να ξεσκεπάζει την υποκρισία και τα ψέματα της κυβέρνησης και των παρατρεχάμενών της. Αλλά να βάζει και το δικό του λιθαράκι στην οργάνωση της διεκδίκησης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ενας χρόνος, με την κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, να προωθεί τα σχέδια «ανασυγκρότησης» και μετατροπής της καμένης γης σε ευκαιρία κερδοφορίας για επιχειρηματικούς ομίλους.

Με υπουργούς, επιτροπές, μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, «ιδρύματα», οργανώσεις, ΜΚΟ να αλωνίζουν τα καμένα χωριά της Βόρειας Εύβοιας, τάζοντας, καθησυχάζοντας και ψάχνοντας να στήσουν τις μπίζνες τους.

Πηγή: Eurokinissi

Η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης 3 Αυγούστου 2021 και για 9 σχεδόν μέρες έκαιγε απ' άκρη σ' άκρη της Βόρειας Εύβοιας, εκτός από περιβαλλοντική καταστροφή, προκάλεσε τεράστιες και μακροχρόνιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Σε συνθήκες άπνοιας και αφού δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα τις πρώτες μέρες, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Πατώντας πάνω στο «εύφλεκτο έδαφος» που έστρωσε η διαχρονική πολιτική της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης μέτρων πρόληψης, κινούνταν ανεξέλεγκτα καίγοντας πάνω από 510.000 στρέμματα δάσους και άλλων εκτάσεων, εκατοντάδες σπίτια, αγροτικές καλλιέργειες, επιχειρήσεις, ζώα και σταβλικές εγκαταστάσεις, μηχανήματα και οτιδήποτε έβρισκε στο διάβα της.

Το δάσος, πηγή ζωής και επιβίωσης στην περιοχή για εκατοντάδες οικογένειες ρετσινάδων, δασεργατών, κτηνοτρόφων, καταστράφηκε. Σχεδόν 500.000 λιόδεντρα κάηκαν. Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή υπέστη τεράστιες ζημιές.

Οι μικροί επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, έχοντας χάσει τη σεζόν του 2020 από την πανδημία του κορονοϊού, είδαν να χάνεται ένα ακόμη καλοκαίρι. Η καταστροφή ξεπερνά κάθε όριο, με τον αντίκτυπό της να καθορίζει την περιοχή και τους ανθρώπους της για τις επόμενες δεκαετίες.

Πηγή: Eurokinissi

Στην καταστροφή που άφησαν πίσω τους οι φλόγες και οι εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, ήρθαν να προστεθούν νέα βάσανα από την εκτίναξη της ακρίβειας σε Ενέργεια και βασικά καθημερινά αγαθά.

Οι όποιες αποζημιώσεις είναι αναντίστοιχες των ζημιών και των αναγκών, με μεγάλο αριθμό δικαιούχων να εξαιρούνται. Εκατοντάδες οικογένειες ρετσινάδων, δασεργατών, αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών καλούνται να ζήσουν με μειωμένο ή ακόμη και χωρίς καθόλου εισόδημα. Κέντρα Υγείας υποστελεχωμένα, σχολεία χωρίς δασκάλους, οδικό δίκτυο επικίνδυνο.

Δώδεκα μήνες μετά δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την ενίσχυση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική θωράκιση, παρά μόνο μπαλώματα και μικροπαρεμβάσεις.

Οι τραγικές στιγμές και εικόνες της καταστροφής, που έζησε η Βόρεια Εύβοια πέρσι τον Αύγουστο, δεν έχουν ακόμη σβήσει από τις μνήμες του λαού. Τις κρατάει ζωντανές το μαύρο τοπίο που αντικρίζουν καθημερινά κοιτώντας γύρω τους, αλλά και τα δυσβάσταχτα προβλήματα που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα.

Τις κρατάει όμως ζωντανές και η αγωνία για μια νέα πυρκαγιά, καθώς δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση αντιπυρικής προστασίας και πρόληψης.

Πηγή: Eurokinissi

Στη Βόρεια Εύβοια ελάχιστες αντιπυρικές ζώνες ανοίχτηκαν και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές μέσα στις ήδη καμένες εκτάσεις, δεν έχουν καθαριστεί οι δασικοί δρόμοι, δεν έχουν απομακρυνθεί τα ξερά δέντρα από τα δάση, δεν έχουν ενισχυθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες με προσωπικό, οχήματα και τεχνικό εξοπλισμό.

Ενδεικτικό των μεγάλων ελλείψεων και των εγκληματικών ευθυνών του κράτους είναι το γεγονός ότι, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και την πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών, 18 συνολικά άτομα μετακινήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ιστιαίας στην Υπηρεσία του Μαντουδίου!

Σύμφωνα με ρετσινάδες και δασεργάτες από το Μαντούδι, το Προκόπι και τα γύρω χωριά, η κατάσταση που επικρατεί στο δάσος της περιοχής δυσκολεύει ακόμη και την προσέγγιση στα μέρη εκείνα που εκμεταλλεύονται για την παραγωγή ρετσίνας.

Μόλις σε ένα μικρό κομμάτι από το δάσος που δεν κάηκε καθαρίστηκαν τα σπασμένα και ξερά δέντρα και ανοίχτηκαν οι δρόμοι, ενώ η χιονόπτωση τον φετινό χειμώνα είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν πεύκα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης της φωτιάς.

Η έλλειψη παρεμβάσεων αντιπυρικής προστασίας προκαλεί ανησυχία και για τον κίνδυνο πυρκαγιάς στις ήδη καμένες εκτάσεις, όταν ξεραθεί η χαμηλή βλάστηση που αναπτύσσεται, προξενώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στο δάσος, με κίνδυνο να μην αναγεννηθεί ποτέ.

Τις μέρες αυτές στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας πλήθυναν οι συζητήσεις για τα όσα συνέβησαν πέρσι το καλοκαίρι. Από τη μία η συμπλήρωση ενός χρόνου από τη φωτιά, από την άλλη οι επισκέπτες που ρωτούν να μάθουν από τους ντόπιους την ιστορία εκείνων των ημερών, τροφοδότησαν τη συζήτηση.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους έχουν να διηγηθούν από μία ή και περισσότερες ιστορίες από την πυρκαγιά, για το πώς έσωσαν τα σπίτια και τα χωριά τους, όταν ο κρατικός μηχανισμός περιοριζόταν να διαφημίζει το «112» και να δίνει εντολές για απομάκρυνση.

Για το πώς παρέμειναν για ώρες, όρθιοι, πάνω στα καταστρώματα πλοίων, για το πώς έβλεπαν από τις τηλεοράσεις τη φωτιά να πλησιάζει στα χωριά και τα σπίτια τους χωρίς κανείς να προσπαθεί να την εμποδίσει.

Τονίζουν ότι ακόμη δεν έχουν πάρει απαντήσεις γιατί κάηκαν σε συνθήκες άπνοιας, γιατί δεν ήρθαν αεροπλάνα τις τρεις πρώτες μέρες της φωτιάς, γιατί δεν στάλθηκαν επαρκείς πυροσβεστικές δυνάμεις, γιατί η φωτιά έκανε βόλτες από τη μία άκρη της Βόρειας Εύβοιας στην άλλη, ανενόχλητη...

Ο «Ριζοσπάστης», που όλο αυτόν τον ένα χρόνο στάθηκε στο πλευρό του πυρόπληκτου λαού της Βόρειας Εύβοιας, βρέθηκε αυτές τις μέρες στα χωριά της περιοχής, συνομίλησε με κατοίκους και εκπροσώπους συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα για την κατάσταση που επικρατεί έναν χρόνο μετά τη φωτιά.

(Αναδημοσιεύεται από τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 6-7 Αυγούστου)

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου