Σάββατο 5 Μαΐου 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ψήφισμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το ΝΑΤΟ


Υιοθετήθηκε από την Εκτελεστική Γραμματεία της Οργάνωσης, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση στην Πιονγιάνγκ

Ψήφισμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το ΝΑΤΟ υιοθέτησε στην πρόσφατη συνεδρίασή της η Εκτελεστική Γραμματεία της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ). Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας διεξήχθη από τις 19 έως τις 23 Απρίλη, στην Πιονγιάνγκ της Βόρειας Κορέας, ενώ στις 22 Απρίλη οι αντιπροσωπείες των γυναικείων οργανώσεων πήραν μέρος σε πορεία αλληλεγγύης στο λαό και τις γυναίκες της χώρας. Την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) εκπροσώπησαν στις εργασίες η πρόεδρος, Χριστίνα Σκαλούμπακα, και η αντιπρόεδρός της, Μαιρήνη Στεφανίδη. Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος, που προτάθηκε από τις ευρωπαϊκές οργανώσεις και υιοθετήθηκε από την Εκτελεστική Γραμματεία.
 
***
 
Εμείς οι γυναίκες - μέλη των οργανώσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΔΟΓ, που συγκλήθηκε στην Πιονγιάνγκ στις 19 - 23 Απρίλη 2018, συμφωνήσαμε και καταλήξαμε στα εξής:

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί τη διέξοδο, όταν το σύστημα της εκμετάλλευσης και του κέρδους δεν μπορεί να λύσει με τους εμπορικούς πολέμους και τα αντιλαϊκά μέτρα τα τεράστια αδιέξοδά του.

Από αυτήν την άποψη, οι αντιθέσεις εντείνονται σε περιοχές που είναι οικονομικά και γεωστρατηγικά σημαντικές για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και εξαιτίας των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Τέτοιες περιοχές είναι ο Νότιος Ειρηνικός και η Κινεζική Θάλασσα, οι περιοχές της Αρκτικής, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Φαίνεται όμως ότι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος και τα Βαλκάνια έχουν στρατηγική σημασία.


Οι ιμπεριαλιστές διαιρούν τον κόσμο σπέρνοντας το θάνατο και την προσφυγιά. Γι' αυτόν το λόγο καλλιεργούν το εθνικιστικό και θρησκευτικό μίσος στους λαούς.


Η ελληνική αντιπροσωπεία, πίσω από το πανό της ΠΔΟΓ, σε πορεία στην Πιονγιάνγκ
Η ελληνική αντιπροσωπεία, πίσω από το πανό της ΠΔΟΓ, σε πορεία στην Πιονγιάνγκ
Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται εδώ και επτά χρόνια, κοστίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Τα πραγματικά αίτια του πολέμου είναι η γεωγραφική θέση της Συρίας και οι πλούσιοι πόροι της. Η σκέψη μας βρίσκεται στο λαό της Συρίας και τους λαούς ολόκληρης της περιοχής, που αντιμετωπίζουν την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου.
 Το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ συνεχίζει εδώ και δεκαετίες τώρα την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και βασανίζει τον γενναίο Παλαιστινιακό λαό με εποικισμούς, δολοφονίες, χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους.

Η Κύπρος παραμένει εδώ και 44 χρόνια υπό τουρκική κατοχή και διαιρεμένη, ενώ το Κυπριακό παραμένει διεθνές ζήτημα ξένης εισβολής και κατοχής. Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, με τις συνεχείς προκλήσεις της στο Αιγαίο και ενάντια στην Κύπρο, εντείνει την ανησυχία των λαών στην περιοχή.

Το ΝΑΤΟ, αυτός ο ιμπεριαλιστικός μηχανισμός, είναι υπεύθυνος για τη σφαγή των λαών ολόκληρου του πλανήτη από την ίδρυσή του, το 1949. Είναι η πολιτικοστρατιωτική συμμαχία των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών καπιταλιστικών κρατών. Οπου πάει το ΝΑΤΟ σπέρνει τον πόλεμο και την καταστροφή. Είναι η δολοφονική μηχανή των ιμπεριαλιστών. Δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα.

Οι τελευταίες Διασκέψεις Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 και το 2017 αποφάσισαν τη συγκέντρωση τεράστιων στρατιωτικών και σύγχρονων όπλων στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη και στις χώρες της Βαλτικής καθώς και την ενίσχυση των ναυτικών του δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Το σχέδιο ΕΕ - ΝΑΤΟ για στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ο ανταγωνισμός τους κλιμακώνεται. Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ επί του παρόντος αναπτύσσονται κατά μήκος των ρωσικών συνόρων.

Οι γυναίκες δεν έχουν κανένα συμφέρον από τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών
 
Εμείς, οι γυναίκες των οργανώσεων της ΠΔΟΓ, ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον από τους πολέμους που σχεδιάζουν τα μονοπώλια και υλοποιούν οι κυβερνήσεις που τα εξυπηρετούν, μέσω της συμμετοχής τους στους ματωμένους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Δεν πρέπει να αφήσουμε το αίμα μας και το αίμα των παιδιών μας να χυθούν για τα συμφέροντα των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών που εξυπηρετούνται από κράτη ή διεθνείς οργανισμούς.

Οι έννοιες της ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας θα πρέπει να σημαίνουν για εμάς ότι οι λαοί μας θα έχουν το δικαίωμα να ορίζουν το παρόν και το μέλλον τους μόνοι τους, να διαφεντεύουν τον πλούτο που παράγουν σε μια κοινωνία όπου θα έχουν οι ίδιοι την εξουσία στα χέρια τους.

Για τις οργανώσεις της ΠΔΟΓ, η υπεράσπιση της χώρας δεν περιορίζεται στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Γι' αυτόν το λόγο, συνδέουμε την άμυνα της πατρίδας μας με τον αγώνα απελευθέρωσης από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και των πολυεθνικών εταιρειών, με την οικοδόμηση μιας κοινωνίας όπου ο πλούτος δεν θα ανήκει στους λίγους, αλλά θα είναι η περιουσία του λαού. Η οικονομία θα λειτουργεί με έναν κεντρικό σχεδιασμό που θα διευθύνεται και θα ελέγχεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών των ανθρώπων και όχι την αύξηση των κερδών των μονοπωλίων. Σε αυτήν την κοινωνία, η ισοτιμία και η χειραφέτηση των γυναικών θα γίνουν πραγματικότητα με τους αγώνες μας.

Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών - Αγώνας για την απεμπλοκή από τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών
 
Εκφράζουμε την ολόπλευρη αλληλεγγύη μας προς τον Συριακό λαό που αντιμετωπίζει τη βαρβαρότητα ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου χωρίς τέλος.
Είμαστε δίπλα στον Παλαιστινιακό λαό και στις γυναίκες που αγωνίζονται να ζήσουν σε μια ελεύθερη πατρίδα, με το λαό κυρίαρχο σ' αυτήν, στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον κυπριακό λαό, τόσο τους Ελληνοκύπριους, όσο και τους Τουρκοκύπριους, στον αγώνα τους να τερματίσουν την κατοχή, για μια επανενωμένη Κύπρο, επανενωμένο λαό και χώρα, αποστρατιωτικοποιημένη, με μία μόνο κυριαρχία, μία υπηκοότητα, μία διεθνή οντότητα, απαλλαγμένη από κηδεμόνες, εγγυητές, ξένες βάσεις και στρατεύματα.

Απαιτούμε:
  • Καμία συμμετοχή των χωρών μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους πολέμους.
  • Καμία συμμετοχή στη στρατιωτική - πολιτική συμμαχία των καπιταλιστών.
  • Την απεμπλοκή των χωρών μας από το ΝΑΤΟ και από οποιαδήποτε πολεμικά σχέδια της ΕΕ. Καμία στρατιωτική δύναμη έξω από τα σύνορα των χωρών μας προκειμένου να επιτεθεί σε άλλες χώρες.
  • Το κλείσιμο όλων των ΝΑΤΟικών βάσεων και την εξάλειψη όλων των πυρηνικών όπλων στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ισραήλ».
Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου