Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Ρουτίνα πλέον η από κοινού ψήφιση αντιλαϊκών νομοσχεδίων από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

 

INTIME NEWS

Στη μακρά λίστα των αντιλαϊκών νομοσχεδίων που ψηφίζουν το ένα μετά το άλλο από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, στην Ολομέλεια της Βουλής, επιβεβαιώνοντας σε όλους τους τόνους τη στρατηγική τους σύμπλευση, χτες ήρθε να προστεθεί και το νομοσχέδιο για την ίδρυση της «Δικαστικής Αστυνομίας»!

Πρόκειται για έναν ακόμα κατασταλτικό μηχανισμό και μάλιστα με αυξημένες και σύνθετες αρμοδιότητες, που δημιουργεί νέους κινδύνους σε βάρος των δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων, συνολικά του λαού.

Η Δικαστική Αστυνομία αφενός θα αναλάβει τη «φύλαξη» και την «έννομη τάξη» στα δικαστικά μέγαρα. Αφετέρου θα παρέχει «επιστημονική και τεχνική συνδρομή στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς» για θέματα των οποίων «η μελέτη και ανάλυση απαιτεί ειδικές γνώσεις», και μάλιστα οι σχετικές εκθέσεις που θα συντάσσει θα αναγνωρίζονται ως αποδεικτικά μέσα, αναιρώντας δικαιώματα των διαδίκων όπως να παρακολουθούν με τεχνικούς συμβούλους την πορεία της πραγματογνωμοσύνης, να παρεμβαίνουν κ.ο.κ.

Ηταν πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα που είχε φέρει ο εισηγητής της ΝΔ, Ανδ. Πάτσης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, για να αντιληφθεί κανείς τον ...ρόλο της Δικαστικής Αστυνομίας. Αναφέρθηκε σε μεγαλοεπιχειρηματία τεράστιας λιβεριανής επιχείρησης που παρέμεινε προφυλακισμένος επί μακρόν, γιατί οι δικαστικές αρχές δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τη λειτουργία των off shore επιχειρήσεων «ως σημαντικό εργαλείο της σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας»...

«Γι' αυτά θα διαφωτίζουν οι "ειδικοί" της Δικαστικής Αστυνομίας τις δικαστικές αρχές;» ανέφερε μιλώντας εκ μέρους του ΚΚΕ που καταψήφισε το νομοσχέδιο, η ειδική αγορήτρια Μ. Κομνηνάκα, χτες στην Ολομέλεια. Στόχος της ίδρυσης της «Δικαστικής Αστυνομίας», σημείωσε, «είναι η πιο αποτελεσματική λειτουργία και απονομή της Δικαιοσύνης, όχι όμως για τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για τους οποίους η Δικαιοσύνη γίνεται συνεχώς, με αλλεπάλληλες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα, όλο και πιο εχθρική και απρόσιτη, όπως με τον νέο Κώδικα Δικαστηρίων, που ψηφίστηκε πρόσφατα. Αλλά για την επιβολή της αντιλαϊκής νομοθεσίας σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και των διαφόρων μεγαλοσχημόνων, την ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων».

Εξάλλου, αν ήθελε η κυβέρνηση να διευκολύνει το έργο των δικαστών και των υπαλλήλων θα έπρεπε πρώτα από όλα να καλύψει τα χιλιάδες κενά των οργανικών θέσεων. Ομως, σημείωσε, «επικαλείστε τα υπαρκτά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η δική σας πολιτική, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για να δικαιολογήσετε την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού βρήκε θετικό το νομοσχέδιο και έκανε τις εποικοδομητικές του παρατηρήσεις, στη συνέχεια προσπάθησε για «ξεκάρφωμα» να σηκώσει και λίγο τη σκόνη της αντιπαράθεσης από τη μία για το αν η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και από την άλλη χρεώνοντας «εκτεταμένη κατάσταση διαφθοράς επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη», όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Γ. Ραγκούσης κ.ο.κ.

Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ αφιερώθηκε κυρίως στην υπόθεση της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του και πρότεινε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα με τη συμμετοχή και του διοικητή της ΕΥΠ.

«Ο μόνος αναπτυσσόμενος τομέας στο Δημόσιο είναι η αστυνομία»

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης καταδίκασε εκ νέου κάθε απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη, όμως επανέλαβε ότι κανείς από τα αστικά κόμματα δεν λέει κουβέντα ότι το σύστημα παρακολούθησης ανήκει σε εταιρεία του Ισραήλ, «του συμμάχου σας», όπως σημείωσε, τονίζοντας ότι ακόμα και η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που ανακάλυψε το σύστημα δεν έβαλε κανένα θέμα, είτε κυρώσεων είτε προστίμων ή να κλείσει την εταιρεία, που βέβαια πουλάει ανενόχλητη τα συστήματά της και σε κράτη και σε επιχειρήσεις.

Επανέφερε επίσης το σοβαρότατο θέμα συνακροάσεων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, που εντοπίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίστηκε με κυβέρνηση ΝΔ, όμως δεν έχει δοθεί καμία απάντηση και η ΑΔΑΕ «σηκώνει τα χέρια ψηλά». Ανέφερε ότι «εμείς συμφωνούμε» με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα «να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας», όμως, όπως σημείωσε, θα είναι μάταιο αφού ο διοικητής της ΕΥΠ δεν πρόκειται να δώσει καμία απάντηση επικαλούμενος το θεσμικό πλαίσιο περί θέματος εθνικής ασφάλειας.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο, σημείωσε ότι «τελικά ο μόνος αναπτυσσόμενος τομέας στο Δημόσιο είναι η αστυνομία», σημειώνοντας πως αντί προσλήψεις εκπαιδευτικών στα πανεπιστήμια έχουμε την πανεπιστημιακή αστυνομία, αντί προσλήψεις υγειονομικών στα νοσοκομεία έχουμε «δικαστική αστυνομία», αντί προσλήψεις πυροσβεστών και υπαλλήλων στα δασαρχεία έχουμε προσλήψεις ειδικών φρουρών με 6μηνη εκπαίδευση που στήνουν 15χρονα παιδιά στον τοίχο.

Ανέδειξε ότι είναι παραμύθια τα περί ανεξάρτητης δικαιοσύνης, αφού υλοποιεί τους αντιλαϊκούς νόμους της εκάστοτε αστικής κυβέρνησης, έχουμε δικαστήρια πολυτελείας που λύνουν υποθέσεις των επιχειρηματικών ομίλων σε μία βδομάδα, όταν ο εργαζόμενος που έχει απολυθεί και θα πρέπει να πληρωθεί για να ζήσει, μπορεί να περιμένει και δύο χρόνια να βγει απόφαση, όλες οι απεργίες χαρακτηρίζονται παράνομες. Και βέβαια η ηγεσία της Δικαιοσύνης διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Τόνισε ακόμα ότι «εμείς διαφωνούμε με την δικαστική αστυνομία επί της αρχής». «Υπάρχει ανάγκη στήριξης υλικής και επιστημονικής στους δικαστικούς λειτουργούς. Αλλά γιατί αστυνομία;».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου