Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2026

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2026

 

    


       

          Στο δήμο μας, παρά την “ψηφιακή πρόοδο” και την εικονική πραγματικότητα που διαφημίζουν οι αλλοι συνδυασμοί διαπιστώνουμε ότι:

          Δεν έχουμε κατάλληλους δρόμους και πεζοδρόμια, οδική ασφάλεια, ενδοδημοτική συγκοινωνία, ενώ οι στάσεις ακόμα και των κεντρικών γραμμών είναι σε άθλια κατάσταση. Δεν υπάρχουν τα απαραίτητα απορριματοφόρα – κάδοι και το αναγκαίο προσωπικό, η ανακύκλωση βαλτώνει εδώ και 25 χρόνια!

           Η συντήρηση των σχολείων είναι ανεπαρκής όπως και ο αντισεισμικός τους έλεγχος. Παιδικοί Σταθμοί και δημοτικά ΚΔΑΠ είναι μη ανταγωνιστικά στα αντίστοιχα ιδιωτικά. Η δημοτική αρχή βάζει λουκέτο σε πολλά από αυτά και πρόσφατα στο ΚΔΑΠ Ωραιοκάστρου (το ψήφισαν όλες οι άλλες παρατάξεις). Αντιμετωπίζουμε την ανεπαρκή δημιουργία, συντήρηση και φύλαξη των Παιδικών Χαρών. Ακόμα και το κλείσιμο 27 από αυτές που για να επαναλειτουργήσουν θα χρειαστεί πελώριο δάνειο, σύμφωνα με την τοπική διοίκηση!

          Η Καλλιθέα και Μυγδονία είναι χωρίς κατάλληλη ύδρευση και αποχέτευση. Υπάρχει έλλειψη αντιπλημυρικών έργων στον Γαλλικό ποταμό, τη Μυγδονία, την Συμμαχική οδό κλπ. Απουσία Κέντρου Υγείας, περιφερειακών πολυιατρείων, κλειστών Γυμναστηρίων σε όλα τα χωριά, έλλειψη πολυχώρων Πολιτισμού, Κέντρων Νεολαίας, παιδικών κατασκηνώσεων, προβληματική συντήρηση και αναβάθμιση των γηπέδων, ανεπάρκεια κεντρικών και περιφερειακών πάρκινγκ.

          Στα περισσότερα χωρία, δεν υπάρχουν επαρκείς Βιβλιοθήκες. Πλήρης απουσία έργων τέχνης σε δημόσιους χώρους. Καμία κοινωνική αξιοποίηση των εγκαταλειμένων στρατοπέδων και εργοστασίων. Προβληματική η ενίσχυση του πράσινου και της βιοποικιλότητας στον αστικό ιστό  και στα χωριά του δήμου. Ιδιωτικοποίηση της Υπηρεσίας Πρασίνου, όπως έγινε με την Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού.

Πρωτόκολλα... θανάτου

 

«Δεν υπάρχει η ειδικότητα του καρδιολόγου (υπάρχει μόνο ένας συμβεβλημένος ιδιώτης). Το ιατρικό προσωπικό χρειάζεται να ενισχυθεί με τουλάχιστον ακόμα έναν γενικό γιατρό, για να μπορέσουν να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες και να συνεχίσει να λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Το Μικροβιολογικό δεν λειτουργεί και στο Ακτινολογικό οι γιατροί είναι με σύμβαση. Μερικοί γιατροί παραμένουν στη θέση τους ακόμα και μετά τη συνταξιοδότηση, προκειμένου να συνεχίζουν να καλύπτονται οι ειδικότητες. Δεν αναπληρώνονται οι θέσεις όσων γιατρών συνταξιοδοτούνται, αλλά πολλές από αυτές καλύπτονται από επικουρικούς, αγροτικούς γιατρούς και με μετακινήσεις. Το οργανόγραμμα πρέπει να εκσυγχρονιστεί, παίρνοντας υπόψη ότι ο πληθυσμός έχει αυξηθεί σημαντικά και την περίοδο του καλοκαιριού αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Είναι αδύνατον να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων και των εργαζομένων με το υπάρχον προσωπικό. Δεν υπάρχουν χώροι για την αποθήκευση των υλικών, με αποτέλεσμα να βρίσκονται όλα στους διαδρόμους».

Τα παραπάνω είναι μερικά απ' όσα αναφέρονται σε Ερωτήσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας. Εκεί όπου κατέφυγε τις προάλλες ένας 51χρονος με έμφραγμα και επειδή το Κέντρο Υγείας δεν μπορούσε να τον περιθάλψει, κατέληξε νεκρός λίγη ώρα αργότερα στον δρόμο για το Κρατικό της Νίκαιας με δικό του αυτοκίνητο. Ενας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του από καρδιά μόλις 10 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και ο υπουργός Υγείας επικαλείται το πρωτόκολλο που δεν εφαρμόστηκε, ρίχνοντας την ευθύνη στους υγειονομικούς! Κανένα πρωτόκολλο δεν μπορεί να εξουδετερώσει τις συνέπειες από την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του συστήματος Υγείας, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η σύγκρουση με αυτήν την πολιτική είναι το καλύτερο αντίδοτο στο σύστημα του κέρδους, που απειλεί ακόμα και την ανθρώπινη ζωή.