Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Κάλπικη


Από τη μία, έχουμε το λιβάνισμα της κυβέρνησης στους «ευεργέτες» για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με δωρεές που τους κοστίζουν λιγότερα απ' όσα βγάζουν οι επιχειρηματικοί τους όμιλοι μέσα σε μια μέρα. Από την άλλη, έχουμε τους ιδιοκτήτες των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, που εντατικοποιούν όσο δεν πάει τη δουλειά των χιλιάδων εργαζομένων, με τεράστια κερδοφορία, να αυτοδιαφημίζονται για τα «μπόνους» που σκοπεύουν να δώσουν στο προσωπικό! Ενας από αυτούς, μάλιστα, θα διαθέσει το ...αστρονομικό ποσό των 5 εκατ. ευρώ σε 25.000 εργαζόμενους, δηλαδή 200 ευρώ στον καθένα! Πρόκειται για τον ίδιο όμιλο που ισχυριζόταν τις προηγούμενες μέρες ότι οι εργαζόμενοι σηκώνουν πυρετό όχι από κορονοϊό, αλλά από την «ένταση της δουλειάς»... Την ίδια στιγμή που διαφημίζεται όλη αυτή η «φιλευσπλαχνία», η κυβέρνηση χαρίζει μόνο με τις πρόσφατες ΠΝΠ 3,5 εκατ. ευρώ στους επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, 11 εκατ. σε εργολάβους, 30 εκατ. στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, χώρια τις πολλαπλές απαλλαγές σε φόρους και εισφορές, όπως και τα άλλα εργαλεία για την απογείωση της εκμετάλλευσης με πρόσχημα τον κορονοϊό. Το δούλεμα λοιπόν έχει και όρια. Αν θέλουν συγχαρητήρια, ας τα ανταλλάξουν μεταξύ τους κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι και να σταματήσουν να προκαλούν, παρουσιάζοντας την κάλπικη εικόνα ότι είμαστε όλοι στην ίδια όχθη απέναντι στην επιδημία και ότι οι συνέπειές της μοιράζονται το ίδιο σε όλους.

Χαλάρωσε... 
 
Το «όλοι μαζί» που ακούστηκε την Πέμπτη στη Βουλή από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των άλλων αστικών κομμάτων, εκτός από στήριξη στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την πανδημία, μεταφράζεται και σε κοινή γραμμή σε ό,τι αφορά το αίτημα για περισσότερα μέτρα επεκτατικής οικονομικής πολιτικής από την ΕΕ, στο όνομα της αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, ο οποίος λειτουργεί σαν καταλύτης στη διαφαινόμενη από τα πριν ύφεση της οικονομίας. «Ευτυχώς είστε στη σωστή πλευρά αυτήν τη φορά», έλεγε ο Αλ. Τσίπρας, υπονοώντας ότι η «νεοφιλελεύθερη» ΝΔ είχε άλλη πολιτική στη διάρκεια της τελευταίας καπιταλιστικής κρίσης. «Είμαστε μαζί σας, να πάτε μέχρι τέλους», πρόσθετε η Φ. Γεννηματά, που ψήφισε δυο μνημόνια με τη ΝΔ και ένα όλοι μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλοι λοιπόν το λένε «νέο χρήμα», άλλοι «νέο Σχέδιο Μάρσαλ» και όλοι καλούν τον πρωθυπουργό να «δώσει μάχη» στην ΕΕ για την έκδοση του «κορονο-ομολόγου» και την παραπέρα «χαλάρωση» της δημοσιονομικής πολιτικής.

... σφίξε
 
Μόνο που ο λαός ήδη ζει αυτήν την περιβόητη «χαλάρωση» στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας και μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για το ποιον ωφελεί και ποιος την πληρώνει. Από τη μια, τα μονοπώλια απολαμβάνουν πλήθος αντεργατικά εργαλεία, επιδοτήσεις, απαλλαγές, διευκολύνσεις. Και, από την άλλη, για τις ανάγκες του λαού δεν έγινε ούτε μια πρόσληψη μόνιμου στα νοσοκομεία, οι υγειονομικοί δίνουν μάχες χωρίς τα στοιχειώδη μέσα, οι κλίνες ΜΕΘ γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησίας με τους ιδιώτες της Υγείας σε βάρος του λαού, ενώ καμιά από τις υποχρεώσεις σε εφορίες και τράπεζες δεν διαγράφεται, αλλά μόνο αναστέλλονται για τα λαϊκά στρώματα. Τη «χαλάρωση» λοιπόν για τα συμφέροντα του κεφαλαίου ο λαός θα κληθεί να την πληρώσει με ακόμα μεγαλύτερο σφίξιμο του ζωναριού, όταν τελειώσει η επιδημία.

Σταθερή αξία
 
Στα... σκοινιά τον στρίμωξε ο Ελληνας ΥΠΕΞ τον Τούρκο ομόλογό του, στη ΝΑΤΟική σύνοδο της Πέμπτης! Αν πιστέψουμε τις κυβερνητικές διαρροές, του είπε «ενώπιον όλων» πως όσα έκανε η Τουρκία στον Εβρο είναι «μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν με τον πλέον προφανή τρόπο τις αξίες της Συμμαχίας»! Μπορεί εμείς να μην καταλάβαμε σε ποιες «αξίες» της λυκοσυμμαχίας αναφερόταν ο υπουργός (να εννοούσε άραγε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, με τα καραβάνια των ξεριζωμένων, που γίνονται «χαρτί» στα τραπέζια των ιμπεριαλιστικών παζαριών;), καταλάβαμε όμως πως η κυβέρνηση είναι «σταθερή αξία» σε ό,τι αφορά τους βρώμικους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και την προσπάθεια να διατηρηθεί η ΝΑΤΟική συνοχή, απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που «ποτίζει» και την επιθετικότητα της Τουρκίας. Γι' αυτό άλλωστε αμέσως μετά ο υπουργός διευκρίνισε πως «όλοι οι σύμμαχοι δικαιούνται να ζητούν την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι οι ίδιοι θα τιμούν τις δεσμεύσεις τους». Επιβεβαίωσε δηλαδή, χωρίς δεύτερη κουβέντα, ότι η κυβέρνηση - στο πλαίσιο πάντα των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών - είναι έτοιμη να κάνει πλάτες στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας στη Συρία, πολιτική που «κουρελιάζει» σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα και δημιουργεί προηγούμενο για τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.




Ριζοσπάστης  Σάββατο 4 Απρίλη 2020 - Κυριακή 5 Απρίλη 2020 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου