Το ατσάλι δένεται στη μεγάλη φωτιά και στο δυνατό ψύχος. Τότε γίνεται δυνατό και τίποτα δεν φοβάται. Έτσι ατσαλώθηκε και η δική μας γενιά και έμαθε να μην παραδίδεται! Νικολάϊ Οστρόφσκι EΠIKOIΝΩΝΙΑ drasistooraiokastro@gmail.com
Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2025
Για το όνομα;
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Ο κ. Μητσοτάκης επιδόθηκε σε ένα ακόμα ρεσιτάλ ψευδολογίας και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε όλα τα θέματα
Σε σχόλιό του για την εισηγητική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει συγκεκριμένα:
«Η μόνη μάχη που έδωσε ο Κ. Μητσοτάκης, ήταν η μάχη με την αλήθεια, καθώς επιδόθηκε σε ένα ακόμα ρεσιτάλ ψευδολογίας και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε όλα τα θέματα:
-
Το σχέδιο Τραμπ, που μετατρέπει τη Γάζα σε αμερικάνικο προτεκτοράτο, ενταφιάζοντας κάθε προοπτική για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, το βάφτισε “καλά επεξεργασμένο σχέδιο για την ειρήνη”...
-
Την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες συνθήκες πολεμικής προετοιμασίας και εμπλοκής, με πανάκριβους εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, τη βάφτισε “ανασύνταξη της αμυντικής λειτουργίας”...
-
Τις τραγικές ελλείψεις υγειονομικών στο ΕΣΥ και εκπαιδευτικών στα σχολεία, έναν μήνα μετά το άνοιγμά τους, τις βάφτισε “βελτίωση της καθημερινότητας”...
Αφηνιάζουν μπροστά στο κέρδος
Αφού ολοκλήρωσαν άρον άρον και με τεράστια κενά την ανάκριση για το έγκλημα στα Τέμπη, κυβέρνηση και αστική Δικαιοσύνη προσπαθούν να εμποδίσουν οποιαδήποτε περαιτέρω έρευνα, συνεχίζοντας στη γραμμή της συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών και ενόχων. Τα υπομνήματα των γονιών - με τα οποία απαιτούν να συνεχιστεί η έρευνα - απορρίπτονται, όπως και τα αιτήματα να εξακριβωθεί έστω και τώρα η πραγματική αιτία θανάτου πολλών από τα θύματα.
Κανείς δεν εκπλήσσεται... Η κυβέρνηση τρέχει από την πρώτη στιγμή έναν μαραθώνιο συγκάλυψης: Αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος, ενοχοποίηση εργαζομένων και υπηρεσιακών παραγόντων, ξέπλυμα των πολιτικών ενόχων, Εξεταστική με αποκλεισμούς μαρτύρων και Προανακριτική - φερετζέ των ευθυνών της, ολοκλήρωση της ανάκρισης χωρίς να εξεταστούν κρίσιμες μαρτυρίες και στοιχεία, παρεμπόδιση κάθε προσπάθειας να συνεχιστεί η έρευνα.
Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2025
«Ευκαιρίες» και ... ευκαιρίες!
Βγάζεις λαγό από το καπέλο όταν διαβάζεις πόσο συγκλίνουν όλα τα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ στη στρατηγική ενάντια στον λαό!
«Η χώρα μας παραμένει στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ ως προς την απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνιστά δε βασική κυβερνητική επιδίωξη να αποτραπεί η παραμικρή απώλεια από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους».
Ετσι εισηγήθηκε το νομοσχέδιο ο βουλευτής της ΝΔ κι άνοιξε το ...καπάκι για να στοιχηθούν οι υπόλοιποι πίσω από το περίφημο υπερμνημόνιο που έχουν περάσει σαν θηλιά στον λαιμό του λαού. Εχουμε και λέμε λοιπόν...
* * *
Το ΠΑΣΟΚ (Κουκουλόπουλος) μπήκε κατευθείαν στο ψητό: «Το συζητούμενο νομοσχέδιο σήμερα ήταν μια λαμπρή ευκαιρία προκειμένου να συζητήσουμε για έναν στόχο που λογικά και αντικειμενικά νομίζω μας ενώνει όλους, όλα τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή, αυτόν για μία ισχυρή Ελλάδα. Μια Ελλάδα ισχυρή στην οικονομία, στην κοινωνία και γεωπολιτικά».
Λίγα λόγια και καλά: Κοινός στόχος η (καπιταλιστική) ανάπτυξη και η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας στα ευρωατλαντικά σχέδια, αλλά να κάτσουμε να δούμε το πώς. Αυτήν την «ισχυρή Ελλάδα» οραματίζεται το ΠΑΣΟΚ (μαζί με τη ΝΔ) και από αυτή τη σκοπιά είναι η κριτική του ότι δεν κάνει αρκετά για να αξιοποιήσει την «ευκαιρία» του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ
Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025
Τερατούργημα...τομή
Αν όμως έτσι έχουν τα πράγματα και ο νόμος αφορά ελάχιστους και για ελάχιστα, τότε γιατί τον φέρνει; Και αν είναι έτσι, τότε γιατί η εργοδοσία στη διαβούλευση δεν κρύβει τη χαρά της για το νομοσχέδιο, ζητώντας μάλιστα περισσότερα κι από αυτά που της προσφέρει; Η αλήθεια είναι ότι το νομοσχέδιο αποτελεί τομή στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επειδή ενισχύσει την τάση που ούτως ή άλλως υπάρχει για διευθέτηση χωρίς όρια και προϋποθέσεις. Απ' αυτήν τη σαρωτική τάση στην αγορά εργασίας δεν θα γλιτώσει κανείς, ανεξάρτητα από το πόσο άμεσα θίγεται σε αυτή τη φάση από τη συγκεκριμένη ανατροπή. Οπως έγινε άλλωστε και με το 6ήμερο: Η κυβέρνηση το «πάρκαρε» με τον νόμο που ψήφισε και αφού διαμόρφωσε μια νέα, χειρότερη κανονικότητα στην αγορά εργασίας, είναι τώρα στην ευχέρεια του κάθε εργοδότη (π.χ. στην αναπτυσσόμενη πολεμική βιομηχανία) να το χρησιμοποιήσει ως ένα ακόμα εργαλείο έντασης της εκμετάλλευσης.
ΠΑΝΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ» 4 - 5 ΟΚΤΩΒΡΗ Με μαχητική αισιοδοξία υποδεχόμαστε τις Θέσεις και μπαίνουμε στην τροχιά του 22ου Συνεδρίου
Ξεχωριστό θα είναι για όλα τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 4 - 5 Οκτώβρη, αφού μαζί με τον «Ριζοσπάστη» υποδεχόμαστε τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 22ο Συνέδριο, και από τώρα ετοιμάζεται η πλατιά πανεξόρμηση για τη διακίνησή τους.
Αυτός ο μαχητικός παλμός δίνεται αυτές τις μέρες και από την καρδιά του Πάρκου Τρίτση και τις εκδηλώσεις του 51ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», όπου οι Οργανώσεις προετοιμάζουν και την πανεξόρμηση.
Ο πήχης μπαίνει ψηλά για να φτάσουν οι Θέσεις σε χιλιάδες χέρια, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, βιοπαλαιστών αγροτών, νέων, γυναικών. Για να διαδοθούν μαζικά σε κάθε χώρο δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά και την ύπαιθρο, στους χώρους που ζει και μορφώνεται η νεολαία.
Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φτάσουμε παντού με τις Θέσεις, υπογραμμίζοντας έτσι τη βαθιά πεποίθησή μας ότι χτίζουμε «ΚΚΕ δυνατό, σταθερό σε κάθε δοκιμασία, έτοιμο στο κάλεσμα της Ιστορίας για τον Σοσιαλισμό».
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ Σπέρνει τον όλεθρο το κράτος δολοφόνος και κατακτητής του Ισραήλ
Σπέρνει τον όλεθρο το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας διαπράττοντας θηριωδίες έναντι του Παλαιστινιακού λαού, καθώς συνεχίζονται οι μαζικοί βομβαρδισμοί και το σχέδιο επιχειρήσεων για την κατάληψη της Πόλης της Γάζας.
Τουλάχιστον 91 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες σε αδιάκοπες ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 45 στην Πόλη της Γάζας, ενώ ο σφαγές Νετανιάχου από το βήμα του ΟΗΕ την Παρασκευή είπε ότι το Ισραήλ «θα τελειώσει τη δουλειά» στη Γάζα με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων ευρωατλαντικών «συμμάχων» του.
Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2025
ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ Εντελώς ευθυγραμμισμένη με τον ρόλο του συνηγόρου των εγκλημάτων του κράτους του Ισραήλ - Προσαρμοσμένη στους στόχους της πολεμικής προετοιμασίας
Σε σχόλιό του για την ομιλία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ,το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στον ΟΗΕ, παρά την υποκριτική ευαισθησία για την κατάσταση στην Παλαιστίνη, ήταν εντελώς ευθυγραμμισμένη με τον ρόλο του συνηγόρου των εγκλημάτων του κράτους του Ισραήλ, που έχει αναλάβει όλο αυτό το διάστημα. Ακόμη κι η κριτική που κάνει είναι από τη σκοπιά του να μη διαταράξει το Ισραήλ τις σχέσεις με τους σύμμαχους του.
Και φυσικά ήταν μια απολύτως προσαρμοσμένη ομιλία στους στόχους της πολεμικής οικονομίας και προετοιμασίας της ΕΕ που πληρώνουν οι λαοί της Ευρώπης με μεγάλες θυσίες».
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ «ΣΑΜΑΡΑ» ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Συγκρότησαν Σωματείο και αποφασίζουν απεργία
Τις δυνάμεις τους ενώνουν οι εργαζόμενοι στον όμιλο «Σαμαρά», μία από τις μεγαλύτερες τεχνικές και μελετητικές εταιρείες, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, συγκροτώντας το δικό τους σωματείο, σε μια ακόμα ελπιδοφόρα εξέλιξη μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση. Με ορίζοντα τις εκλογές που θα προκηρύξει η προσωρινή διοίκηση, στόχος είναι όλοι οι εργαζόμενοι του ομίλου να είναι μέλη του Σωματείου.
«Δεν είμαστε πλέον μόνοι! Είτε δουλεύουμε με αναγνωρισμένες σχέσεις μισθωτής εργασίας, είτε με μπλοκάκι ως "συνεργάτες", κάνουμε καθαρό το εξής: Είμαστε μισθωτοί εργαζόμενοι και διεκδικούμε συλλογικά τα αιτήματά μας», σημειώνει χαρακτηριστικά η Προσωρινή Διοίκηση.
Και μπροστά στην απεργία ξεδιπλώνει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για ΣΣΕ με αυξήσεις, για πληρωμές των υπερωριών σε κάθε εταιρεία και τμήμα, για προστασία της μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες που δουλεύουν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
Πρώτος σταθμός του αγώνα τους είναι η συμμετοχή και στην απεργιακή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης την 1η Οκτώβρη, στο άγαλμα Βενιζέλου, δίπλα στο κλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.
Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 27 - 28 Σεπτέμβρη
Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 27 - 28 Σεπτέμβρη:
- Κορυφώνονται σήμερα Σάββατο οι εκδηλώσεις στο Πάρκο Τρίτση
Συγκλονιστική συμμετοχή, ελπιδοφόρα μηνύματα στον αγώνα με το ΚΚΕ για να ανατρέψουμε το παλιό, να ανοίξουμε τον δρόμο στο νέο, τον Σοσιαλισμό!
Στις 8.30 μ.μ. η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ∆. Κουτσούμπα. Θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Κωτσαντής.
- Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία
Την Τετάρτη 1η Οκτώβρη κανείς στη δουλειά! Σταθμός στον αγώνα ενάντια στην εξαθλίωση του 13ωρου.
Απεργιακές συγκεντρώσεις σε περισσότερες από 65 πόλεις. Στην Αθήνα, 10.30 π.μ. στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα, στο Άγαλμα Βενιζέλου.
- «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» 4 - 5 Οκτώβρη
Όλοι στην πανεξόρμηση με τις Θέσεις της ΚΕ για το 22ο Συνέδριο του ΚΚΕ!
Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ βάζουν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη της διακίνησης και του πολιτικού ανοίγματος.
Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2025
Ανωμαλία
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ «Αν θέλουμε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, θέλουμε και ανταγωνιστική δικαιοσύνη» Σχόλιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων
Σε σχόλιό της για το πρόσφατο Συνέδριο των ανωτάτων δικαστηρίων και ΣΕΒ-ΣΔΕΕ για τη δικαιοσύνη, η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων αναφέρει τα εξής:
«“Αν θέλουμε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, θέλουμε και ανταγωνιστική δικαιοσύνη”. Καθαρές κουβέντες, όπως αυτή από τον εκπρόσωπο του ΣΕΒ, ακούσαμε στη συζήτηση “Ο αντίκτυπος της Δικαιοσύνης στην Οικονομία και την Ανταγωνιστικότητα” που έγινε στο πλαίσιο του συνεδρίου “Δικαιοσύνη: Θεμέλιο Ανάπτυξης και Ευημερίας” που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒ, Ανώτατα Δικαστήρια, ο ΣΔΕΕ και το ΕΚΠΑ.
Οι κρατικές αρχές, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και βεβαίως της δικαιοσύνης, μαζί με την εργοδοσία εξέφρασαν ανοιχτά τους κοινούς τους στόχους και συμφώνησαν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, για να πετύχουν το "κρίσιμο": την προσαρμογή της δικαιοσύνης στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, για να αποτελέσει ακόμα πιο ισχυρό "μοχλό" στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, ειδικά στη σημερινή περίοδο των γεωπολιτικών αναταράξεων και της στροφής στην πολεμική οικονομία. Οι ομιλητές έδωσαν έμφαση στο "κράτος δικαίου" και την "ασφάλεια δικαίου", ως όρων της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, έτσι ώστε και “οι επιχειρηματίες να μπορούν να προγραμματίσουν” τις κινήσεις τους..
Νόμος η εξόντωση
Τους τέσσερις έφτασαν οι εργάτες που μέσα σε μια βδομάδα έφυγαν από το σπίτι τους για το μεροκάματο και δεν επέστρεψαν ποτέ. Σκοτώθηκαν σε ισάριθμα εργοδοτικά εγκλήματα, σε εργοστάσια, εργοτάξια και καράβια, όπου παράγονται τεράστια κέρδη για το κεφάλαιο από την εκμετάλλευση και που, όπως αποδεικνύεται, αυτά τα κέρδη μυρίζουν καταστροφή και θάνατο.
Η τραγική ειρωνεία είναι πως την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει το εκτρωματικό νομοσχέδιο, με τον προκλητικό τίτλο «δίκαιη εργασία για όλους - στήριξη στον εργαζόμενο - προστασία στην πράξη», όπου κεντρικό στοιχείο είναι το 13ωρο!
Με την εργατική τάξη να θρηνεί έναν τουλάχιστον νεκρό κάθε τρεις μέρες, είναι φανερό ότι το νομοσχέδιο θα φέρει την εργατική τάξη αντιμέτωπη με ακόμα μεγαλύτερες τραγωδίες, με περισσότερες απώλειες στο μεροκάματο.
Κάθε άρθρο του εκτρώματος που κάνει «νόμο» την εξόντωση, πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για τους εργαζόμενους και δίνει νέα όπλα στην εργοδοσία για να τους ξεζουμίζει, καθώς προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση και «ευελιξία», πιο άγρια διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, πλήρη αποδόμηση κάθε σταθερότητας. Δηλαδή, όλους εκείνους τους παράγοντες που ευθύνονται για την αύξηση των «ατυχημάτων», του νεκρούς και σακατεμένους εργάτες.
Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2025
Γελούν
ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
«HELLENIC TRAIN» Δυόμισι χρόνια μετά το έγκλημα στα Τέμπη, η εταιρεία επιλέγει τον δρόμο του εκφοβισμού, αντί να θωρακίσει την ασφάλεια των τρένων Καλεί σε απολογία τον ειδικευμένο τεχνίτη Νίκο Τσακλίδη
Δυόμισι χρόνια μετά το έγκλημα στα Τέμπη, η «Hellenic Train», αντί να θωρακίσει την ασφάλεια, επιλέγει τον δρόμο του εκφοβισμού. Κάλεσε σε απολογία εργαζόμενο, συγγενή θύματος των Τεμπών, εκλεγμένο στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη «Hellenic Train», με την κατηγορία ότι «προκάλεσε υπηρεσιακή ανωμαλία» επειδή... τόλμησε να τηρήσει τους κανονισμούς ασφαλείας.
Η υπόθεση αφορά την εργασία ζεύξης - απόζευξης βαγονιών και μηχανών, διαδικασία η οποία, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Κυκλοφορίας (ΥΑ ΑΣ10/77243/580/1-3-2019, άρθρο 48), απαιτεί πάντα τη συμμετοχή τουλάχιστον δύο εργαζομένων, όπου ο ένας εκτελεί την πράξη της ζεύξης ή απόζευξης, ο άλλος επιβλέπει και δίνει τα σήματα στον μηχανοδηγό, ώστε η εργασία να γίνει με ασφάλεια και να αποτραπεί το ατύχημα.
Παρά το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, η διοίκηση της «Hellenic Train» επιμένει να εκτελούνται αυτές οι εργασίες από έναν μόνο εργαζόμενο.
Ο εργαζόμενος που κλήθηκε σε απολογία είναι ο ειδικευμένος τεχνίτης Νίκος Τσακλίδης. Έχει ειδικότητα συναρμολογητή - εφαρμοστή μηχανημάτων και μηχανών. Και μόλις πριν περίπου έναν χρόνο έλαβε την πιστοποίηση για να εργαστεί με δεύτερη ειδικότητα, αυτή του χειριστή αλλαγής τροχιάς, ζεύξης και απόζευξης σε μηχανεργοστάσια.
Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2025
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Χαιρετίζει την περήφανη στάση του Ισραηλινού αρχιμουσικού Ιλαν Βολκόφ
Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος χαιρετίζει την περήφανη στάση του Ισραηλινού αρχιμουσικού Ιλαν Βολκόφ, ο οποίος φέρεται να συνελήφθη ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση στη Λωρίδα της Γάζας ενάντια στην ισοπέδωσή της και τον εκτοπισμό και τη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης. Στο βίντεο φαίνεται να φωνάζει κατά τη σύλληψή του: «Σταματήστε τη γενοκτονία. Καταστρέφει τα πάντα».
Πριν λίγες μέρες, κατά την έναρξη της συναυλίας την οποία διεύθυνε στο Albert Hall του Λονδίνου, στο πλαίσιο του BBC Proms Festival, απευθύνθηκε στο κοινό λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «Η καρδιά μου είναι γεμάτη πόνο εδώ και μήνες. Είμαι Ισραηλινός, αγαπάω την πατρίδα μου, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι φρικτό και τρομακτικό σε μέγεθος αφάνταστο», ξεσηκώνοντας δυνατά χειροκροτήματα αλλά και αποδοκιμασίες. «Μπορείτε να αποχωρήσετε εάν δεν θέλετε πολιτική. Η πολιτική είναι μέρος της ζωής. Γνωρίζω πως πολλοί από εμάς αισθάνονται εντελώς απελπισμένοι μπροστά σε αυτό. Αθώοι Παλαιστίνιοι να σκοτώνονται κατά χιλιάδες...».
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Απαίτησαν να σταματήσει η νέα σφαγή στη Γάζα, καμία στήριξη στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ (ΦΩΤΟ)
Να σταματήσει τώρα η νέα σφαγή στη Γάζα! Καμία στήριξη στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ! Λευτεριά στην Παλαιστίνη!
Αυτή η απαίτηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας της Θεσσαλονίκης εκφράστηκε μαζικά και μαχητικά μέσα από το συλλαλητήριο που οργάνωσαν τα εργατικά συνδικάτα.
Ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, μέσα από τους φορείς του, οργανωμένα, με τα πανό και τις σημαίες του, διαδήλωσε και διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τον αγώνα μέχρι τη νίκη. Μαζί με τους λαούς όλου του κόσμου, που κάθε μέρα δείχνουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης.
Μετά τη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με την σημαία της Παλαιστίνης στην κεφαλή και τα συνθήματα να δονούν την ατμόσφαιρα.
Οι διαδηλωτές, πήραν τη θέση τους, άλλοι κρατώντας σημαίες της Παλαιστίνης, άλλοι παλαιστινιακές μαντίλες και άλλοι μπλούζες τυπωμένες με το σύνθημα «λευτεριά στην Παλαιστίνη».
Υπονομευτές της απεργίας της 1ης Οκτώβρη - Κάνουν σαν μην υπάρχει το νομοσχέδιο της αποκτήνωσης!
Ένα «πρωτεύον θέμα» στον Τύπο του Σαββατοκύριακου θα περίμενε κανείς να ήταν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την 13ωρη δουλειά, το νομοσχέδιο της αποκτήνωσης και η απεργία την 1η Οκτώβρη. Φυσικά το εν λόγω νομοσχέδιο περνάει άβρεχτο από τον φιλοκυβερνητικό τύπο. Είπαν ότι κοτσάνες είχαν και τώρα «σιγή ασυρμάτου». Οι φιλοκυβερνητικές γραφίδες γράφουν μόνο όταν έχει non paper από το Υπουργείο. Η διαβούλευση τελείωσε με 12.000 σχόλια και μετρημένα στα δάχτυλα τα «θετικά» σχόλια, διατυπωμένα συνήθως από την εργοδοσία αυτοπροσώπως.
Για να δούμε τι λέει όμως ο αντιπολιτευόμενος-σοσιαλδημοκρατικός Τύπος του Σαββατοκύριακου για το νομοσχέδιο και την απεργία την 1η Οκτώβρη...
Ξεκινάμε από την «ΕΦΣΥΝ»: η ερευνητική δημοσιογραφία έπεσε σε βράχια. Δεν βρέθηκε ένα άρθρο για το τι λέει το νομοσχέδιο, τι λέει η Κεραμέως για να το στηρίξει, τι στο καλό έγινε στη διαβούλευση. Που ξέρεις; Μπορεί και να μην υπάρχει νομοσχέδιο... Η διακριτή αναφορά στο νομοσχέδιο και την απεργία της 1ης Οκτώβρη στην εφημερίδα είναι στο άρθρο του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Θ. Κωτσαντή, που φιλοξενεί η εφημερίδα...
Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2025
Αφοσίωση
Ανησυχίες
Δύσκολο να κρυφτεί η ανησυχία των αστικών επιτελείων για τα μηνύματα που εκπέμπουν μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες για μια νέα καπιταλιστική κρίση και την πολεμική προετοιμασία που εντείνεται, στο έδαφος των ανειρήνευτων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Απέναντι σε τέτοιες προβλέψεις και εξελίξεις, απασχολούν ολοένα και περισσότερο ζητήματα όπως η εμπιστοσύνη στο κράτος και τους θεσμούς του, η σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος και η ικανότητά του να αποσπά συναινέσεις, πρώτα και κύρια από τον λαό.
Κυρίως τους απασχολεί η διαμόρφωση κυβερνητικής εναλλαγής, που είναι απαραίτητη για να ενσωματώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια και ταυτόχρονα να κλιμακώνεται ανεμπόδιστα η αντιλαϊκή πολιτική.
Τι είναι αυτό που τους βάζει «στην πρίζα»; Το γεγονός ότι η δυσαρέσκεια για την πολιτική της κυβέρνησης, για την ακρίβεια που μεγαλώνει, την άθλια κατάσταση στην Υγεία, τις νέες θυσίες για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και τη στροφή στην πολεμική οικονομία, δεν τροφοδοτεί «αυτομάτως» τα «συγκοινωνούντα δοχεία», τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου και κυρίως αυτά της σοσιαλδημοκρατίας, το σίγουρο αποκούμπι για την αστική τάξη.
Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2025
Τίνος Εφηβεία;
Ηθελα να ξέρω, που να πάρει και να σηκώσει και να μην αφήσει τίποτα ο θυμωμένος άνεμος της αλήθειας, πόσοι από τα εκατομμύρια που είτε γνήσια είτε από μόδα ασχολήθηκαν με τον Βρετανό έφηβο μιας σειράς ασχολήθηκαν ή ασχολούνται έστω και ένα λεπτό όχι με τον έναν φόνο, αλλά με τους χιλιάδες τους γενοκτονικούς, που χτίζουν την προσωπικότητα και καθορίζουν την ψυχοπαθολογία ενός Παλαιστίνιου/ας εφήβου. Ποιος, πού και πώς αναρωτιέται περί την προσωπικότητα που θα διαμορφώσουν όσα παιδιά και έφηβοι στην Παλαιστίνη επιζήσουν της σφαγής. Αυτά που δεν θα γίνουν χολιγουντιανές ταινίες, που δεν θα τους επιτρέψουμε να τρελαθούν, που δεν θα κατανοούμε αν τυχόν γίνουν έφηβοι δολοφόνοι του όποιου διπλανού τους, σε έναν τόπο προσφυγιάς, εξορίας, με κληρονομιά μια κόλαση φυτεμένη στο κεφαλάκι και στην ψυχούλα τους από τότε που γεννήθηκαν. Ποια σκατογεωστρατηγική ανάλυση, χοντρά χρηματοδοτημένη από δήμιους, θα ασχοληθεί με την παλαιστινιακή εφηβεία και θα καθορίσει, ας πούμε σε επίπεδο ποινικού δικαίου, ελαφρυντικά μετεφηβικής ηλικίας.
Στη βαρβαρότητα του κόσμου τους απαντάμε με τον αγώνα για την ανατροπή του!
Μεγαλοεπιχειρηματίες (εκδότες και καναλάρχες) συναντιούνται και συναντούν πολιτικούς (κυβερνητικούς, αντιπολιτευόμενους και σε ...αγρανάπαυση). Κάποιοι «ανησυχούν» για την «ανισορροπία» στο πολιτικό σύστημα. Αλλοι συζητούν «εναλλακτικές» και «μαγειρεύουν» Μεσσίες.
Οχι πως απέμεινε κανείς να πιστεύει ότι οι διεργασίες στο πολιτικό σύστημα γίνονται ...«αφ' εαυτού τους». Η ανησυχία για μια νέα (καπιταλιστική) κρίση και η πολεμική προετοιμασία τους βάζουν όλους «στην πρίζα». Ασε που βλέπουν τι γίνεται σε Γερμανία - Γαλλία και τους λούζει κρύος ιδρώτας...
* * *
Τρέχουν και δεν φτάνουν για να διαμορφώσουν εναλλακτικό κυβερνητικό πόλο. Μέχρι και η ΝΔ βάζει το χεράκι της, διαλέγοντας κάθε φορά τον πιο βολικό αντίπαλο. Πάνω απ' όλα τα (γενικά) συμφέροντα της αστικής τάξης και η «σταθερότητα» του συστήματος! Για να μπορεί να ενσωματώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, χωρίς εκπτώσεις στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής...
Ο θυμός και η αγανάκτηση που δίκαια μας διακατέχει, να εκφρασθεί τώρα με την μαζικότερη συμμετοχή μας στην πανεργατική απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 1η Οκτώβρη 2025
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
( ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ)
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 32 – ΟΛΥΜΠΟΥ 77, Τ.Κ. 54631, Ε.Κ.Θ. ΤΗΛ. 2310 237694
Συνάδελφοι συνταξιούχοι!!
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΟΚΤΩΒΡΗ 2025, ΣΤΙΣ 10:30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ), για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έχει να δηλώσει ότι πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κοροϊδία και εμπαιγμό απέναντι στους απόμαχους της δουλειάς, όταν μάλιστα προσπαθεί αυτή την κοροϊδία «ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ» να την εμφανίσει ως επίτευγμα παροχών.
Όταν μετά από 15 χρόνια αρπαγών των συντάξεών μας, κύριων και επικουρικών, της 13ης και 14ης σύνταξης, του ΕΚΑΣ, της επιβολής της προσωπικής διαφοράς, της εισφοράς αλληλεγγύης, και πολλών άλλων, όταν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν 15 χρόνια να πάρουν αύξηση, όταν η ακρίβεια σάρωσε και σαρώνει τις πενιχρές συντάξεις, η κυβέρνηση μας λέει ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί μετά από δύο χρόνια θα καταργήσει την προσωπική διαφορά, δηλαδή ουσιαστικά μια μεγάλη μερίδα συνταξιούχων αυτά τα χρόνια πάλι δεν θα πάρει δεκάρα, ή θα πάρει κάποια ψίχουλα.
Αλλά ποιος έχασε την ντροπή να την βρουν οι κυβερνώντες;;
Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2025
Καταλληλότερος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Συνεχίζουμε με πείσμα και αντοχή τον δρόμο της ανατροπής αυτού του σάπιου και γερασμένου συστήματος, για την ανατολή μιας νέας κοινωνίας του σοσιαλισμού (VIDEO - ΦΩΤΟ)
Χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν για τρίτη μέρα το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στην Πολίχνη, όπου οι εκδηλώσεις του 51ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή στη Θεσσαλονίκη, κορυφώθηκαν με την μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ κατευθύνθηκαν από τις προσυγκεντρώσεις στο χώρο της ομιλίας με πορεία, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας σημαίες του ΚΚΕ καθώς και της Παλαιστίνης. Τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα όσοι είχαν ήδη συγκεντρωθεί στην κατάμεστη Κεντρική Σκηνή.
«Ένα χρόνο πριν, στα 50χρονα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” δώσαμε μια υπόσχεση, να κάνουμε αυτή την κόκκινη πολιτεία που στήνεται κάθε χρόνο ακόμη πιο όμορφη, ακόμη πιο φωτεινή. Τα καταφέραμε. Η ΚΝΕ τα κατάφερε!», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του ο Δ. Κουτσούμπας εν μέσω συνθημάτων.
Στο τέλος της ομιλίας του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ φώναξε το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και αμέσως μετά άναψαν πυρσοί με τα χρώματα της Παλαιστίνης. Συγκλονιστική ήταν η στιγμή όταν όλοι οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν τη «Διεθνή» και πίσω από τους καπνούς από τους πυρσούς ξεπρόβαλε μία τεράστια παλαιστινιακή σημαία.
Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2025
Εργοδοσία: 13ωρο και να 'ναι και ...σπαστό!
Ποιοι είναι αυτοί που βρήκαν το νομοσχέδιο ...καλό; Μα φυσικά μια χούφτα εργοδοτικών ενώσεων, που όχι μόνο συμφωνούν αλλά «επαυξάνουν», προδίδοντας την κυβέρνηση για το ποιος ζήτησε πραγματικά αυτό το τερατούργημα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ξενοδόχων, με την Ενωση Ξενοδόχων Ηρακλείου να δηλώνει ότι δεν της φτάνει το 13ωρο, αλλά το θέλει και ...σπαστό! Ζητά επίσης μείωση ακόμα και της υποχρεωτικής ανάπαυσης μεταξύ των βαρδιών από τις 11 στις 8 ώρες και εφαρμογή συστήματος 6ήμερης εργασίας στα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, ώστε να θεωρείται υπερωριακή η απασχόληση μετά τις 48 ώρες τη βδομάδα (και όχι μετά τις 45 ώρες, όπως ισχύει για την 5ήμερη εργασία). Μάλιστα, παρουσιάζουν τις απαιτήσεις τους ως μια πρόταση για «πιο ανθρώπινο και εφαρμόσιμο» ωράριο!
«Βρήκαν την ευκαιρία να μας δείξουν πόσο λυσσασμένοι είναι για κέρδη», σχολιάζει την προκλητική αυτή τοποθέτηση το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, αναφέροντας:
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Αναπόσπαστο κομμάτι της πολεμικής προετοιμασίας της ΕΕ το αντιδραστικό της «Σύμφωνο για τη Μετανάστευση» Εκδήλωση στις Βρυξέλλες
Με συγκεκριμένα στοιχεία αποκαλύφθηκε ο αντιδραστικός, ταξικός χαρακτήρας της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, αλλά αναδείχθηκε και η ανάγκη να δυναμώσει η εναντίωση με αυτήν τη στρατηγική, για τη συνολική διέξοδο από τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Την εισήγηση στην εκδήλωση πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης. Ακολούθησαν ομιλίες από την Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ, και την Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων. Τέλος, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος συνόψισε τα συμπεράσματα από την εκδήλωση.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι «βασικός στόχος του "Συμφώνου" της ΕΕ "για τη Μετανάστευση και το Ασυλο" είναι το "ξεδιάλεγμα" όσων δεν χρειάζεται το κεφάλαιο ως πάμφθηνη εργατική δύναμη. (...)
Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 20 - 21 Σεπτέμβρη
Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 20 - 21 Σεπτέμβρη:
- Παγκόσμιο μήνυμα αλληλεγγύης στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης.
Να σταματήσει η γενοκτονία. Καμία συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο. Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Το πανό στον βράχο της Ακρόπολης από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ εξέπεμψε σε όλο τον κόσμο την καταδίκη των εγκλημάτων του Ισραήλ από τον ελληνικό λαό.
Επίκαιρη Ερώτηση του Δ. Κουτσούμπα στον πρωθυπουργό για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη δραματική κατάσταση στη Γάζα και την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
Νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες συνδικάτων και φορέων για να πάψει η σφαγή. Συλλαλητήριο την Τρίτη 23/9 στη Θεσσαλονίκη
- Θεσσαλονίκη - 51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»: Με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση κορυφώνονται σήμερα Σάββατο οι εκδηλώσεις
Στις 8.45 μ.μ. θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Κοσμοπλημμύρα τις δυο προηγούμενες μέρες στο πρώην Στρατόπεδο «Καρατάσιου»
Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για το κεντρικό τετραήμερο στην Αθήνα, 24 - 27 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Τρίτση
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Συλλαλητήριο την Τρίτη 23 Σεπτέμβρη - Να σταματήσει η σφαγή στην Γάζα, καμία στήριξη στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ
Απαιτώντας, «Να σταματήσει τώρα η νέα σφαγή στη Γάζα – Καμία στήριξη στο κράτος–δολοφόνο του Ισραήλ», εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν, την Τρίτη 23 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Στο κάλεσμά τους αναφέρουν:
«Το κράτος–δολοφόνος του Ισραήλ κλιμακώνει τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, εξαπολύοντας τη νέα επιθετική επιχείρηση "Άρματα του Γεδεών ΙΙ". Με τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ επιχειρεί την ολοκλήρωση της κτηνωδίας στη Γάζα.
Τα ισραηλινά εγκλήματα παίρνουν μορφές φρίκης. Η πόλη της Γάζας έχει ισοπεδωθεί. Οι εικόνες από τη χερσαία δολοφονική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού σοκάρουν: διαμελισμένα παιδιά στα ερείπια, οικογένειες ξεκληρισμένες, μια πόλη–φάντασμα που θυμίζει τη Γκουέρνικα. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ώρα με την ώρα από το ανελέητο σφυροκόπημα, με το μακελειό να συνεχίζεται χωρίς τέλος.
Πρότυπα
«Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τώρα το πρόβλημα των δαπανών της, και μάλιστα με διαρθρωτικό τρόπο». Αυτό σημειώνει σε ανάλυσή του το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γερμανίας, σιγοντάροντας τον καγκελάριο Μερτς, που προανήγγειλε «ριζικό μετασχηματισμό» και «οδυνηρά μέτρα λιτότητας» «για να έχουν κάποιο μέλλον οι νέοι Γερμανοί».
Το ...πολεμικό αυτό ανακοινωθέν σε βάρος των εργαζομένων και του γερμανικού λαού δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η οικονομία της χώρας, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, διανύει την τρίτη χρονιά σε ύφεση και όλα τα στοιχεία προμηνύουν μια νέα οικονομική κρίση.
Τον περασμένο Ιούνη η παραγωγή έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την πανδημία. Οι νέες παραγγελίες συνεχίζουν την πτωτική πορεία και ο δείκτης της μεταποίησης βρίσκεται κάτω από το όριο που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της οικονομίας.
Στις επενδύσεις, η μείωση μεταξύ τριμήνων φτάνει το 6,6% και σε απόλυτα νούμερα από 230,03 δισ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2024 σε 214,83 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο το 2025. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι κεφάλαια που λιμνάζουν δεν επενδύονται, επειδή δεν βρίσκουν ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους.
ΓΙΓΑΝΤΟΠΑΝΟ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ Από το μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού το μήνυμα ενάντια στην βαρβαρότητα του πολέμου - Λευτεριά στην Παλαιστίνη! (VIDEO-ΦΩΤΟ)
Διεθνές Μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό εξέπεμψε ο βράχος της Ακρόπολης.
Από ένα μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στέλνουν μήνυμα ενάντια στην βαρβαρότητα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ενάντια στα ανοσιουργήματα που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα με την στήριξη των συμμάχων του.
Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2025
Αντικομμουνιστικοί σκελετοί
Το βιβλίο - λίβελος «Ελένη» του Νίκου Γκατζογιάννη (Νίκολας Γκαίητζ) ανέσυραν από τη ναφθαλίνη οι αντικομμουνιστές του ...κονσερβοκουτιού, με τον υπουργό εμπορευματοποίησης της Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, να σέρνει τον χορό: Μετά από συνάντηση που είχε με τον συγγραφέα και γιο της Ελένης Γκατζογιάννη (το βιβλίο υποτίθεται πως περιγράφει την ιστορία της και τη δολοφονία της από μαχητές του ΔΣΕ), έκανε μια εμετική ανάρτηση, στην οποία εκθείαζε τα παραμύθια του αμερικανοθρεμμένου αντικομμουνιστή και πρότεινε με link την ομώνυμη ταινία που βασίστηκε στο βιβλίο.
Θυμίζουμε ότι το βιβλίο γράφτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 κατ' εντολή της αμερικανικής κυβέρνησης, με στόχο να αθωώσει την αγγλοαμερικανική επέμβαση στην Ελλάδα το 1944-'49 και να συκοφαντήσει τον μεγάλο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, όπως και του ΔΣΕ. Μάλιστα, το αντικομμουνιστικό αυτό μυθιστόρημα (μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί) είχε προλογίσει ο Κων. Μητσοτάκης.
Το βιβλίο υποτίθεται ότι αναφέρεται στην ιστορία της Ελένης Γκατζογιάννη, που «δολοφονήθηκε στην Ηπειρο από αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού, επειδή προσπάθησε να σώσει τα παιδιά της στέλνοντάς τα στη "λευτεριά"», όπως γράφει ο Γεωργιάδης στην ανάρτησή του. Η πραγματικότητα βέβαια είναι εντελώς διαφορετική...
51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή 18, 19 και 20 Σεπτεμβρίου Πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου
18, 19 και 20 Σεπτεμβρίου
Οι συναυλίες ξεκινάνε στις 21:00
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
18∙19∙20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου, Πολίχνη
Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου
Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2025
ΚΡΑΤΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ Το Ισραήλ έσφαξε πάνω από 100 ανθρώπους σε 1 μέρα και θέλει να ξεριζώσει τον ηρωικό λαό από τη γη του
Οι κτηνωδίες του κράτους δολοφόνου και κατακτητή με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και άλλων συμμάχων του δεν μπορούν να περιγραφούν πλέον με λέξεις. Το Ισραήλ προχωράει το φονικό του πλάνο, ξεκινώντας χθες τον δεύτερο γύρο χερσαίων επιχειρήσεων για την κατάληψη της Πόλης της Γάζας. Με τις «πλάτες» των Ευρωατλαντικών του συμμάχων βαδίζει στον δρόμο της υλοποίησης των ιμπεριαλιστικών τους σχεδίων, δολοφονώντας τους Παλαιστίνιους και προκαλώντας τη γενοκτονία τους.
Η «δεύτερη φάση» του σχεδίου για την κατάληψη της Πόλης της Γάζας ξεκίνησε με 140 αεροπορικές επιθέσεις μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το «Al Jazeera». Την Τρίτη, καθώς ο ισραηλινός στρατός δημιουργούσε συντρίμμια σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, καταστρέφοντας κτίρια και βομβαρδίζοντας ολόκληρες περιοχές, σκότωσε 106 ανθρώπους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους οι 91 στην Πόλη.
Μάλιστα, υγειονομικοί αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν όχημα που μετέφερε Παλαιστίνιους που επρόκειτο να φύγουν από την Πόλη μέσω του παραλιακού δρόμου, όπως έκαναν πολλοί άλλοι για να βρουν ένα ασφαλές μέρος. Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του κράτους-δολοφόνου κατέστρεφαν περιοχές στα βόρεια, νότια και ανατολικά της πόλης με ρομπότ γεμάτα εκρηκτικά.
Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2025
Μαζικές εκδηλώσεις σε συνοικίες της Θεσσαλονίκης για τον εργάσιμο χρόνο
Στις εκδηλώσεις μίλησαν στελέχη του ΚΚΕ, εκλεγμένοι συνδικαλιστές. Συγκεκριμένα: Ο Θανάσης Κουτσουράς, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, ο Γιώργος Μπρανίκας, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, ο Αγγελος Γεράκης, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης, ο Πέτρος Σημάδης, μέλος του Τμήματος για την Εργατική και Συνδικαλιστική Δουλειά Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Νάσια Αγοραστού, μέλος του Τμήματος για την Εργατική και Συνδικαλιστική Δουλειά Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Μέσα από τις ομιλίες αλλά και από τις συζητήσεις που ακολούθησαν, αναδείχθηκε ότι ο χρόνος εργασίας αποτελεί εδώ και αιώνες αντικείμενο σύγκρουσης ανάμεσα στην εργατική τάξη και τη μεγάλη εργοδοσία, το κεφάλαιο.
Γιατί ο εργάσιμος χρόνος δεν είναι απλά ένας αριθμός. Για τους εργαζόμενους συνδέεται άμεσα με τον χρόνο που πρέπει να διαθέσουν για την ξεκούρασή τους, για την οικογένεια και τα παιδιά τους. Για τη συμμετοχή τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή.
Βέρτιγκο
Ενα μεγάλο «βέρτιγκο» ζει αυτές τις μέρες η ευρωατλαντική προπαγάνδα: Από τη μία «αποθεώνει» το ενδιαφέρον της «Chevron» και την επίσκεψη του υπουργού «Ενεργειακής Κυριαρχίας» των ΗΠΑ και από την άλλη επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το προαναγγελθέν ναυάγιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.
Το σχέδιο αυτό, όταν ξεκινούσε πριν κάποια χρόνια, το παρουσίαζαν ντυμένο με τα ίδια ακριβώς μυθεύματα που παρουσιάζουν σήμερα το ενδιαφέρον της «Chevron» και που τώρα χρεοκοπούν «πανηγυρικά»!
Τι έλεγαν τότε; Οτι πρόκειται για έργο που «σφραγίζει» τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, τα κατοχυρώνει «επί του πεδίου». Τι αποδείχτηκε; Οτι τα έργα αυτά δεν αποτελούν «αγωγούς ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας», όπως τα παρουσιάζουν, αλλά παράγοντα που οξύνει τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς, επειδή αφορούν την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου από επιχειρηματικούς ομίλους και αστικά κράτη, στο έδαφος ευρύτερων αντιπαραθέσεων για το ποιο ιμπεριαλιστικό κέντρο θα κάνει κουμάντο στον ενεργειακό πλούτο και στους δρόμους της Ενέργειας.


%2051%CE%BF%20%CE%A6%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%20%CE%9A%CE%9D%CE%95-%CE%9F%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%AE%2024-25-26-27%20%CE%A3%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85%20%CE%A0%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF%20%CE%A4%CF%81%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B7%20%CE%8A%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%BD%20-%20YouTube.png)



