Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ «ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ» Μια ακόμα απόφαση - κρίκος για την επίθεση διαρκείας στο εισόδημα των εργαζομένων

 

ΚΚΕ: «Μοχλός συμπίεσης του κατώτατου και του μέσου μισθού στο επίπεδο των κρατών με τους χειρότερους μισθούς»

 

Eurokinissi

Μόνο ως συμφωνία καλύτερης «θεμελίωσης» όλων των εργαλείων που σφαγιάζουν τους μισθούς στην ΕΕ μπορεί να αντιμετωπιστεί η συμφωνία που υπήρξε μεταξύ των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, την περασμένη Δευτέρα, «σχετικά με τους κανόνες της ΕΕ για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών». Η συγκεκριμένη συμφωνία μάλιστα, που θωρακίζει ακόμα καλύτερα το αντεργατικό νομικό πλαίσιο σε όλες τις χώρες της ΕΕ, και στην Ελλάδα, για τη διαρκή συμπίεση του μέσου μισθού και την πιο εύκολη προσαρμογή του με κριτήριο την εξυπηρέτηση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης παρουσιάστηκε ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα με διθυραμβικούς τόνους.

Αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα και σε μια ακόμα προσπάθεια να «ξεπλυθούν» οι ευθύνες της ΕΕ για την άθλια κατάσταση στους χώρους δουλειάς, πλασάρουν ως «φιλεργατική» την ευρωπαϊκή εκδοχή του αντεργατικού μνημονιακού εκτρώματος Βρούτση - Αχτσιόγλου, σύμφωνα με το οποίο ο καθορισμός του κατώτατου μισθού γίνεται με κυβερνητική απόφαση, απαγορεύοντας ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

ΚΚΕ: Θεμελιώνεται πιο γερά το άθλιο αντεργατικό καθεστώς

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη νέα Οδηγία της ΕΕ σχετικά με τον κατώτατο μισθό αναφέρει:

«Η "προσωρινή συμφωνία" για τη νέα Οδηγία της ΕΕ σχετικά με τον κατώτατο μισθό, στην οποία κατέληξαν η προεδρία του Συμβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν αφήνει χώρο για πανηγυρισμούς στους εργαζόμενους. Το ακριβώς αντίθετο.

Η "συμφωνία" θεμελιώνει ακόμα πιο γερά το άθλιο καθεστώς που διαμόρφωσαν με δεκάδες αντεργατικούς νόμους και στη χώρα μας οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλοντας τον σφαγιασμό των μισθών, του μέσου μισθού, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη γιγάντωση των σχέσεων εργασίας - "λάστιχο", με επιταχυντή όλων των παραπάνω τον νομοθετικό ορισμό του κατώτατου μισθού με κυβερνητική απόφαση. Αυτό το καθεστώς διατηρούν ανέγγιχτο ως σήμερα όλες οι κυβερνήσεις. Το ίδιο απαράδεκτο καθεστώς ισχύει σε 21 από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ, ενώ σε τουλάχιστον 14 κράτη - μέλη το 50% και πλέον των εργαζομένων - με βάση τα δικά της στοιχεία - εργάζονται χωρίς καν Συλλογική Σύμβαση.

Η "προσωρινή συμφωνία" δεν απελευθερώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αντιθέτως τις ναρκοθετεί, καθώς βάζει όριο στις οποιεσδήποτε αυξήσεις. Αποτελεί μοχλό που συμπιέζει σε κάθε χώρα τον κατώτατο και κυρίως τον μέσο μισθό στο επίπεδο των κρατών - μελών με τους χειρότερους μισθούς, τορπιλίζοντας τις σημερινές διεκδικήσεις των εργαζομένων. Κι αυτό προκλητικά το βαφτίζει "επαρκή μισθό".

Οσοι βλέπουν θετικές πλευρές στη συγκεκριμένη συμφωνία, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν το καλύτερο "πλυντήριο" των αντεργατικών κατευθύνσεων της ΕΕ και δεν είναι η πρώτη φορά. Θυμίζουμε τη στάση τους για την κατάπτυστη Οδηγία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την οποία νομοθέτησαν ως κυβέρνηση, ξεκινώντας από τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων! Επιχειρούν μάταια να κρύψουν τον ρόλο της ΕΕ, την κατεύθυνση για παραπέρα χτύπημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τον διακηρυγμένο στόχο της ΕΕ, μέσα από το "Σύμφωνο για το Ευρώ", για την καθήλωση των μισθών στο όριο που θα εξαρτάται κάθε φορά από τους δείκτες της ανταγωνιστικότητας των μισθών ανάμεσα στα κράτη - μέλη, αλλά και τους κύριους εμπορικούς εταίρους/ανταγωνιστές της ΕΕ!

Οι συνεχείς ανατιμήσεις και το κύμα ακρίβειας που σαρώνει το εργατικό - λαϊκό εισόδημα δεν αντιμετωπίζονται με ελεγχόμενες αυξήσεις - ψίχουλα, που αποφασίζονται στα υπουργικά γραφεία και συμφωνίες με τον ΣΕΒ, αλλά με τους διεκδικητικούς αγώνες των εργαζομένων σε κλάδους και χώρους δουλειάς που βρίσκονται σε εξέλιξη σε αρκετούς χώρους και πετάνε στα σκουπίδια Οδηγίες σαν την παραπάνω».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου