Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Μια ματιά

 

«Το πρόγραμμα της ΝΔ κοστολογείται στα 8 δισ. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη ΝΔ κοστολογείται στα 83 δισ. Δέκα φορές περισσότερο. Αλλά μια ματιά στα μέτρα που περιλαμβάνει το καθένα από τα δύο προγράμματα, δείχνει ότι από πουθενά δεν προκύπτει να κοστίζει το ένα δέκα φορές παραπάνω από τ' άλλο». Αυτός που διαμαρτύρεται για τον «λογαριασμό» είναι η χτεσινή «Αυγή». Κι όντως, αρκεί μια ματιά στα προγράμματα των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για να αντιληφθεί ότι τα μεταξύ τους όρια είναι θολά και δυσδιάκριτα. Το ψευτοδίλημμα που βάζουν και οι δύο προεκλογικά, είναι να διαλέξει ο λαός από ποια τσέπη θα πληρώνει τον λογαριασμό... για λογαριασμό του κεφαλαίου. Το ομολογεί και η «Αυγή», γράφοντας ότι το «καθαρό» κόστος του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μικρότερο απ' αυτό που παρουσιάζει η ΝΔ, επειδή ένα κομμάτι των αυξήσεων που υπόσχεται, «θα επιστρέψει στο Δημόσιο με τη φορολογία»!! Και από εκεί στο κεφάλαιο, με επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και άλλες διευκολύνσεις. Σε αυτό το μαγκανοπήγαδο καλούν λοιπόν τον λαό να βουτήξει, με «υποσχέσεις» για επαναφορά των ονομαστικών μισθών εκεί που ήταν 16 χρόνια πριν (!) και με τη «σταγόνα» των όποιων αυξήσεων να πέφτει στην «έρημο» των διαλυμένων εργασιακών σχέσεων, της φοροληστείας και της ακρίβειας που θα μεγαλώνει. Για να βγάλει το «κεφάλι απ' το νερό» και να αντεπιτεθεί για τις δικές του ανάγκες, ο λαός χρειάζεται ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ. Για να είναι αυτός πιο δυνατός και πιο αδύναμη η όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση την επόμενη μέρα.

Χαλκάδες

«Πράσινη μετάβαση» και ξερό ψωμί γράφουν τα προγράμματα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, και δεν είναι τυχαίο ότι μαζί ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο το πρόγραμμα «fit for 55», που προβλέπει νέα «πράσινα» χαράτσια για τον λαό, στην Ενέργεια και αλλού. Το τι σημαίνουν όλα αυτά για τον λαό, αποτυπώνεται σε μια πανευρωπαϊκή έρευνα, που δημοσιεύτηκε χτες, για το πόσο «πρόθυμοι για θυσίες» είναι οι Ευρωπαίοι προκειμένου να προχωρήσει η στρατηγική της «πράσινης ανάπτυξης». Οι ερωτώμενοι καλούνται να απαντήσουν «πόσο πρόθυμοι» είναι «να μεταπηδήσουν σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο», «να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι το κόστος ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας τους», «να πληρώνουν επιπλέον χρέωση στα αεροπορικά εισιτήρια», ακόμα και «να έχουν λιγότερα παιδιά»! Ολα τα ερωτήματα καταλήγουν στο εξής: «Πόσο πρόθυμοι είστε να πληρώσετε εσείς τον λογαριασμό της "πράσινης ανάπτυξης", που στόχος της είναι να ανοίξει έναν καινούργιο κύκλο κερδοφορίας για το κεφάλαιο;». Αυτόν τον νέο χαλκά για τους λαούς παρουσιάζει η ΝΔ ως «ανάπτυξη για όλους» και ο ΣΥΡΙΖΑ ως «δικαιοσύνη παντού», μαζί με το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25 και άλλους. Απέναντί τους βρίσκεται μόνο το ΚΚΕ κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να δυναμώσει κι άλλο στις επικείμενες εκλογές.


Εμπροσθοφυλακή

Αλλο ένα κρούσμα οπαδικής βίας είχαμε στη Θεσσαλονίκη, από τα πολλά που γίνονται καθημερινά σχεδόν το τελευταίο διάστημα. Αλήθεια, τι απέγιναν εκείνες οι μεγαλοστομίες του υφυπουργού Αθλητισμού, ότι με το νομοσχέδιο που ψήφισαν πριν από έναν χρόνο θα έμπαινε τάχα «τάξη» και θα εξέλιπαν τέτοια φαινόμενα; Εγιναν «καπνός», όπως από τότε προειδοποιούσε το ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας την υποκρισία της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που από τη μια ξορκίζουν την οπαδική βία και από την άλλη «ποτίζουν τη γλάστρα» των αιτιών που την παράγουν και τη συντηρούν, δηλαδή τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που ανταγωνίζονται και στον αθλητισμό. Είναι άραγε τυχαίο ότι τα κρούσματα αυξάνονται σε συχνότητα και αγριότητα όσο δυναμώνουν οι αλληλοκατηγορίες και οι κόντρες ανάμεσα στις διάφορες ποδοσφαιρικές (και όχι μόνο) Ανώνυμες Εταιρείες, που, εκτός από οπαδικό, έχουν έντονα επιχειρηματικό και πολιτικό χρώμα; Αρκεί να δει κανείς τα πρωτοσέλιδα των «αθλητικών» εφημερίδων, που ελέγχονται στην πλειοψηφία τους από τις ηγεσίες των ΠΑΕ, για να καταλάβει την όξυνση της μεταξύ τους αντιπαράθεσης. Δίνουν μάλιστα και προεκλογική χροιά, καθώς οι διαμαρτυρίες για τη διορισμένη διοίκηση της ΕΠΟ συνοδεύονται από καταγγελίες για «ριγμένους» από την κυβερνητική πολιτική. Δεν υπάρχει λοιπόν καπνός χωρίς φωτιά. Και είναι βέβαιο ότι όσο ο αθλητισμός παραμένει εγκλωβισμένος στα γρανάζια της εμπορευματοποίησης και των επιχειρηματικών ομίλων, τόσο οι οπαδικοί στρατοί θα παίζουν ρόλο εμπροσθοφυλακής σε συμφέροντα που καμιά σχέση δεν έχουν με την αγάπη εκατομμυρίων λαϊκών ανθρώπων για το ποδόσφαιρο και συνολικά τον αθλητισμό.


Στο τραπέζι

«Να συζητήσουμε την αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά μόνο εφόσον βάλουμε αυστηρές προϋποθέσεις για το τι ιδιωτικά πανεπιστήμια θα δημιουργηθούν στη χώρα μας», επισήμανε σε συνέντευξή του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Α. Σπυρόπουλος. Καλά, δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, αφού το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση - κι ας τα μάζεψε στη συνέχεια λόγω της μεγάλης κινητοποίησης της νεολαίας - αλλά και ως αντιπολίτευση έχει κάνει τα πάντα για να στρωθεί ο δρόμος στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οι λεπτομέρειες ωστόσο έχουν τη σημασία τους: Πριν από λίγες μέρες, ο Κυρ. Μητσοτάκης άνοιξε ζήτημα αναθεώρησης του άρθρου 16 από την επόμενη Βουλή, για να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Και «πριν αλέκτωρ φωνήσαι», έρχεται το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, που προαλείφεται για κυβερνητικός εταίρος είτε της ΝΔ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ, να συμφωνήσει επί της ουσίας, βάζοντας «αστερίσκους» για τη διαδικασία! Επομένως, με όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, το ζήτημα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και είναι βέβαιο ότι ο λαός θα βρει μπροστά του αυτόν τον επικίνδυνο σχεδιασμό. Στο χέρι του είναι με τον αγώνα του και με ψήφο στο ΚΚΕ «να χαλάσει τη σούπα» στους επιχειρηματίες της Παιδείας και στα κόμματά τους.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου