Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Φως στο τούνελ



Την κουβέντα για την «επόμενη μέρα» ανοίγουν τα αστικά επιτελεία, εντός κι εκτός Ελλάδας, ενόψει και της συζήτησης για την επόμενη (τέταρτη) «αξιολόγηση». Η κυβέρνηση μάλιστα, που παρουσιάζει ως μέγα ζήτημα για το λαό το αν η «έξοδος στις αγορές» θα είναι «καθαρή» ή ...«με μαξιλαράκι», έφτασε χτες στην «Αυγή» να πανηγυρίζει για την έκθεση της «Ντόιτσε Μπανκ», για την οποία λέει ότι βλέπει «φως στο τούνελ». Αλλά η έκθεση δε λέει μόνο αυτά. Λέει επίσης πως η «επιτυχής και βιώσιμη έξοδος» από την κρίση προϋποθέτει «την αποφυγή υποχωρήσεων στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προσαρμογές», την μόνιμη δηλαδή αντιλαϊκή επίθεση, όπως και τη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που περιλαμβάνει και το ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών, όπως δρομολογείται με τους πλειστηριασμούς. Κι ο καθένας βέβαια καταλαβαίνει ότι στο «τούνελ» αυτό της ανάπτυξης για λογαριασμό του κεφαλαίου, οι μόνοι που βλέπουν «φως» είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι...

Παρεξήγηση
 
«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διευκρινίστηκαν ζητήματα και λύθηκαν παρεξηγήσεις που δεν επέτρεπαν την εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τη γείτονα, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης». Αυτά διατείνεται το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την επίσκεψη Ερντογάν.
Για όποιον δεν κατάλαβε, τα σκαμπανεβάσματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η διαχρονική αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας οφείλονται σε ...παρεξήγηση, την οποία επιτέλους έλυσε η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου και τώρα ανοίγει ο δρόμος για εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβει συνειδητά από το λαό τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται επικίνδυνα στην περιοχή και αντανακλώνται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ως κομμάτι του παζλ των ανακατατάξεων στην περιοχή της Μ. Ανατολής και των Βαλκανίων, στις οποίες πρωταγωνιστούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ από τη μία και Ρωσία από την άλλη. Δεν λέει, επίσης, κουβέντα για το ρόλο που διεκδικεί η κυβέρνηση σ' αυτό το μπερδεμένο κουβάρι, για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης και με στόχο την ανάδειξη της χώρας σε κόμβο ενεργειακών και εμπορικών επιχειρηματικών σχεδίων. Οσο για την εκτίμηση ότι «μπορεί να ανοίξει μια νέα σελίδα» στις σχέσεις των δύο χωρών, κανείς δεν αμφιβάλλει. Αλλωστε, οι συζητήσεις για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους στη μια και στην άλλη όχθη του Αιγαίου, με σκοπό να αυξήσουν τα κέρδη τους, ήταν από τα βασικά που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη Ερντογάν και μπορούν να παίξουν ρόλο καταλύτη για ευρύτερες διευθετήσεις στο άμεσο μέλλον.

Φαρ Ουέστ
 
Με όρους «Αγριας Δύσης», όπως δηλαδή ταιριάζει στην περίσταση, για να συνεννοείται με τους «επενδυτές» από τις ΗΠΑ, μίλησε ο πρωθυπουργός στο μήνυμα που απέστειλε στο συνέδριο «Capital Link», λέγοντας ότι πλέον η Ελλάδα είναι «γη της ευκαιρίας»! Επειδή όμως οι «αγορές» είναι δύσπιστες και θέλουν και το ανάλογο «ψηστήρι», την επόμενη φορά θα του προτείναμε να γίνει ακόμα πιο γλαφυρός. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να πει ότι η κυβέρνηση πυροβολεί τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα «πιο γρήγορα κι απ' τη σκιά της», και ότι για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα, σε λίγο, μέσα στους χώρους δουλειάς θα ισχύει ο ...«νόμος δυτικά του Πέκος». 'Η ότι μετά τα νέα μέτρα ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας, σκέφτεται το επόμενο να 'ναι «πίσσα και πούπουλα» για τους απεργούς. Και βέβαια, μεγάλη επιτυχία θα είχε αν περιέγραφε το πώς σκέφτεται να παίξει το ρόλο του «σερίφη» στην περιοχή, για να τρέξει το «Πόνι Εξπρές» των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Κότες... 
 
Σχεδόν μία βδομάδα πέρασε απ' όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, βάζοντας φωτιά στη Μ. Ανατολή και επιχειρώντας να κάψει τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Ωστόσο, όμως, οι «λαλίστατοι» κατά τ' άλλα ναζιστές της φασιστοσυμμορίας της Χρυσής Αυγής, αυτοί που ζητωκραύγαζαν για την εκλογή Τραμπ, δεν έχουν βγάλει τσιμουδιά για το ζήτημα. Τσαμπουκάδες, λοιπόν, απέναντι στους φουκαράδες θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων που διώχνονται από τις πατρίδες τους. Κότες απέναντι στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές και τους σχεδιασμούς τους. Μηνύματα ναζιστικού μίσους και αντισημιτισμού, υμνώντας τα Αουσβιτς και τα στρατόπεδα του θανάτου, αλλά «την πάπια» απέναντι στο κράτος του Ισραήλ που δολοφονεί Παλαιστίνιους. Για άλλη μια φορά οι «φωνακλάδες» φασίστες αποδεικνύονται συστημικές φούσκες. Γιατί πολύ απλά, ως τσιράκια του κεφαλαίου, αυτό που μισούν πάνω απ' όλα είναι τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν είναι Ελληνες, Πακιστανοί, Εβραίοι ή Τούρκοι, αν είναι λευκοί ή μαύροι και σε ποια θρησκεία πιστεύουν. Ενώ μπροστά στα αφεντικά τους εντός ή εκτός της χώρας και τους συμμάχους τους στέκονται σούζα!



Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου