Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Δεν υπάρχει


Τι κι αν τα κρούσματα χτυπάνε «κόκκινο» κάθε μέρα, το ίδιο και οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των θανάτων από την πανδημία... Η εικόνα αυτή... απλά δεν υπάρχει για την κυβέρνηση, που λέει πως ό,τι ήταν να κάνει το έκανε για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και ότι όπου να 'ναι έρχονται περισσότερα εμβόλια. Και μέχρι να υποχωρήσει η πανδημία, όταν και όπως γίνει αυτό, η μόνη ελπίδα για το λαό είναι η «ατομική ευθύνη», η αυτοδιάγνωση και να εύχεται να μην αρρωστήσει από κορονοϊό ή απ' οτιδήποτε άλλο, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που στοιβάζεται και στα γκέτο της εργοδοσίας, όπου δουλεύει χωρίς μέτρα προστασίας. Κατά την κυβέρνηση, μέχρι οι «προσευχές» να πιάσουν τόπο, ο ρόλος της είναι να κρατάει... ημερολόγιο, για το πότε θα ανοίξει τα σχολεία όπως ακριβώς τα έκλεισε, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας, για το ποια μέρα είναι η καταλληλότερη για τους τουρ οπερέιτορ και τους ξενοδοχειακούς ομίλους να ανοίξουν τις πόρτες του Τουρισμού, με τα «πετυχημένα», όπως λέει, περσινά πρωτόκολλα - «λάστιχο», που εκτίναξαν τα κρούσματα. Κι αν η κυβέρνηση κάνει πως δεν βλέπει την πανδημία που θερίζει ζωές, στο έδαφος της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας και του ξεδοντιασμένου συστήματος Υγείας, είναι ζήτημα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων να της «θυμίζουν» κάθε μέρα, με τους αγώνες, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους, ότι δεν επιτρέπουν σε κανέναν να παίζει στα ζάρια την υγεία και τη ζωή τους, για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Αλαλα τα χείλη...

Φάγαμε τον κόσμο όλο για να βρούμε μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά δεν ανακαλύψαμε ούτε λέξη. Οχι πως έχουμε καμιά απορία για τη στάση του απέναντι στη ΝΑΤΟική περικύκλωση της Ρωσίας, που κρατάει αναμμένο το φιτίλι στην Ανατ. Ευρώπη και σε όλα τα Βαλκάνια... Εχει δώσει δείγματα γραφής ως κυβέρνηση. Αλλά και πιο πρόσφατα, όταν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί στρατιώτες προωθούνταν μέσω Αλεξανδρούπολης στα σύνορα με την Ουκρανία, τα τοπικά στελέχη του «σφύριζαν αδιάφορα»..., αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και άμεσα εμπλεκόμενος στις αμερικανο-ελληνικές συνομιλίες για τη στρατιωτική αξιοποίηση του λιμανιού της πόλης.


... καβγάς για τη μαρκίζα

Για να μην τον αδικούμε, όμως, στην περίπτωση της αποστολής των «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, βρήκε κάτι να πει. Αντιγράφουμε από την ανακοίνωσή του: «(Η απόφαση αυτή) ξεπερνά σαφώς τη θεμιτή προσπάθεια της ελληνικής διπλωματίας να ενισχύσει τη συνεργασία της με σημαντικές χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία (...) ξεπερνά την πάγια θέση της χώρας για αποστολή στελεχών και εξοπλισμού αυστηρά και μόνο σε επιχειρήσεις διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκει η Ελλάδα ή σε στρατιωτικές ασκήσεις με χώρες με τις οποίες διαθέτουμε αμυντικές συμφωνίες. Και, εν τω μεταξύ, η Βουλή δεν έχει ιδέα για το περιεχόμενο των συμφωνιών αυτών». Το πρόβλημά τους δηλαδή δεν είναι (και δεν θα μπορούσε να είναι) η συμμετοχή της χώρας σ' έναν ακόμα κρίκο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, αλλά τα «τυπικά» της συμφωνίας και η «μαρκίζα», κάτω από την οποία οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές αποστολές όπου Γης, εμπλέκοντας τη χώρα και το λαό σε ανταγωνισμούς και κινδύνους, που καμιά σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας.


Βρήκαν και «Τα Νέα» τον δικό τους Ραν ταν πλαν

Μετά τον σεσημασμένο «Ραν ταν πλαν» βρέθηκε κι ένας δεύτερος, αυτήν την φορά λιβελογράφος στην εφημερίδα «Τα Νέα». Ενοχλήθηκε κι αυτός από τις συσκέψεις που οργανώνουν Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αττική, στις οποίες τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας. Φτάνει στο σημείο να λέει ότι έτσι «σαμποτάρεται» η προσπάθεια για τον έλεγχο της πανδημίας. Το μέτρο του «σαμποτάζ» δεν το κατέχει πάντως ο κ. Κανέλλης... Εξ όσων γνωρίζουμε και διαβάζουμε δεν έχει πει λέξη για το «σαμποτάζ» της κυβέρνησης στο δημόσιο σύστημα Υγείας που το αφήνει αθωράκιστο, στα μέσα μεταφοράς, όπου επίσης αγνοούνται υποδείξεις των επιστημόνων και της κοινής λογικής, στα σχολεία που ανοιγοκλείνουν με τα ίδια δεδομένα κάθε φορά και τα πανεπιστήμια που παραμένουν κλειστά. Νομίζει κι αυτός ότι λιβανίζοντας την κυβέρνηση γίνεται λυκόσκυλο αλλά μπα... Τουλάχιστον αν έχει την ελάχιστη ευθιξία (πράγμα για το οποίο αμφιβάλλουμε) ας δημοσιεύσει μία φωτογραφία από τις συσκέψεις του ΚΚΕ και ας μας εξηγήσει τι επιβαρύνει την επιδημιολογική κατάσταση: Οι μικρές συσκέψεις σε ανοιχτό χώρο με μεγάλες αποστάσεις και μάσκες από όλους ή οι καθημερινές εικόνες στα ΜΜΜ και στους μαζικούς χώρους δουλειάς; Αν δεν το κάνει, ο αυτοεξευτελισμός για μία ακόμη φορά είναι μονόδρομος, αν και με αυτόν δεν έχουμε καταλάβει να έχει κάποιο πρόβλημα ο κ. Κανέλλης...

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου