Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Πλήθος εκδηλώσεων μπροστά στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

 

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ


«Το Πολυτεχνείο ζει! Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ! Από γενιά χωρίς δικαιώματα να γίνουμε η γενιά της πάλης για την ανατροπή!». Με αυτό το σύνθημα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδηλώσεις σε σχολές και γειτονιές μπροστά στην 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Πλήθος τέτοιων εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν σε πολλές σχολές της Αθήνας από τις Οργανώσεις της ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Στη Φυσικομαθηματική μίλησε ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Το Πολυτεχνείο δεν ανήκει στο μουσείο της Ιστορίας, όπως θέλουν να μας πείσουν η κυρίαρχη τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, ούτε αποτελεί ένα αβλαβές εικόνισμα για να το λιβανίζουν όσοι έχουν πάρει διαζύγιο από την ταξική πάλη και τους αγώνες. Το εξεγερτικό του πνεύμα είναι πάντα επίκαιρο. Τα διδάγματά του είναι χρήσιμα στον αγώνα που δίνουμε σήμερα για να ανατρέψουμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα (...) Μαζί με παρακαταθήκες μάς άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς, στόχους και αιτήματα που παραμένουν ανεκπλήρωτα. Το μήνυμά του ήταν πολιτικό, ανατρεπτικό, αντιιμπεριαλιστικό. Ηταν πράξη που πήρε τα χαρακτηριστικά οργανωμένης ανυπακοής και απειθαρχίας στο καθεστώς. Ζυμώνονταν οράματα για γενικότερες ανατροπές. Τα συνθήματα που κοσμούσαν την πύλη του Πολυτεχνείου, "Εξω οι ΗΠΑ", "Εξω το ΝΑΤΟ", είναι πάντα επίκαιρα, αποτελούν συνδετικό κρίκο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τους σύγχρονους αγώνες και είναι βασικό κριτήριο για την ειλικρίνεια και τη συνέπεια κάθε πολιτικής δύναμης απέναντι στο Πολυτεχνείο».

Αντίστοιχα μαζική εκδήλωση έγινε στη Νομική, με ομιλητή τον Αντώνη Μοχιανάκη, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ. Στη συζήτηση δόθηκε βάρος στα ιστορικά γεγονότα του Πολυτεχνείου, στον ρόλο της ίδρυσης της ΚΝΕ και της αύξησης της επιρροής του Κόμματος ως παράγοντα ανόδου του κινήματος, των λαϊκών διεκδικήσεων και της ταξικής πάλης. Σημειώθηκε η ανάγκη για ένταση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα σήμερα, ενάντια στους σχεδιασμούς της ελληνικής αστικής τάξης για βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ. Φανερώθηκε ότι με το πέρασμα από τη χούντα στη μεταπολίτευση άλλαξε μόνο η μορφή της δικτατορίας του κεφαλαίου, της διακυβέρνησης, ότι η ιδεολογία του καθεστώτος ήταν η ιδεολογία της αστικής τάξης, με διαφορές στο νομικό και πολιτικό εποικοδόμημα, που δεν αναιρούν όμως τον χαρακτήρα της καπιταλιστικής εξουσίας.

Στο ΕΜΠ
Στο ΕΜΠ
Αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν στο ΕΜΠ, στο Γεωπονικό κ.α.
Την Κυριακή στο ΑΠΘ

Εκδήλωση με τίτλο «Το Πολυτεχνείο ζει! Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ! Από γενιά χωρίς δικαιώματα να γίνουμε η γενιά της πάλης για την ανατροπή!» οργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ την Κυριακή 14 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Π. Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα προηγηθεί μουσικό αφιέρωμα στα «Τραγούδια του αγώνα» του Μίκη Θεοδωράκη.

Σε γειτονιές της Αττικής

Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική προγραμματίζουν τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Το Σάββατο 13 Νοέμβρη

-- Η ΤΟ Περιστερίου - Νοτιοδυτικών Συνοικιών στις 7 μ.μ., στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πρόοδος» στο Αιγάλεω (Κορυτσάς 33).

-- Η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών στις 7 μ.μ., στο Καλλιτεχνικό Καφενείο του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Ιλίου «Μελίνα Μερκούρη» (Αγ. Φανουρίου 99). Θα μιλήσει η Ηρώ Κοτσαμπά, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ. Επίσης θα προβληθεί βίντεο, ενώ θα υπάρχει και έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Οι Οργανώσεις Ν. Σμύρνης στις 7 μ.μ., στο θεατράκι του «Polis Park».

  • Την Κυριακή 14 Νοέμβρη
Στη ΦΜΣ
Στη ΦΜΣ
-- Οι ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών και Καλλιτεχνών στις 7 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Ταπητουργείο) στον Βύρωνα. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ομιλία από στέλεχος της ΚΝΕ και μουσικό αφιέρωμα.

-- Η ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής στις 12 μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στο Μενίδι. Θα μιλήσει ο Νάσος Σκοτίδας, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Β/Δ Αττικής της ΚΝΕ.

-- Οι ΤΟ Α' Αθήνας και Γκράβας - Γαλατσίου στις 6 μ.μ., στο Μουσείο ΠΕΚΑΜ (Ασωμάτων 31, Θησείο). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Μπιργάλιας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΤΟ Α' Αθήνας.

-- Η ΤΟ Μεσογείων στις 6 μ.μ., στον Γέρακα (Λ. Μαραθώνος 96).

-- Οι Οργανώσεις Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου στις 6.30 μ.μ., στην Κλούβα.

Σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

-- Η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ και το ΤΣ Εβρου της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη, την Κυριακή 14/11, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου.

-- Η ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ και το ΤΣ Ροδόπης της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με ομιλητή τον Βαγγέλη Ευαγγελόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Γραμματέα της ΤΕ Ροδόπης, στο πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής την Κυριακή 14/11 στις 6.30 μ.μ.

Στη Ζάκυνθο

Η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ και το ΤΣ της ΚΝΕ την Κυριακή 14/11, στις 7 μ.μ., διοργανώνουν εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου