Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Εκεί που ο λαός συναντιέται με το ΚΚΕ καταλαβαίνει τη δύναμή του!

 

«Παράδοση» έγινε να «κόβουν» τον «Ριζοσπάστη» από τις συνεντεύξεις Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Μάλιστα, με θράσος τα στελέχη της κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν ότι έτσι θα πηγαίνει το «βιολί» από δω και πέρα.

Αν σε αυτήν την προκλητική φίμωση προσθέσει κανείς

...κάτι «λεβέντικα» της αστυνομίας, που στη Θεσσαλονίκη επιχείρησε να βάλει εμπόδια στη διεξαγωγή του Φεστιβάλ, αλλά έφαγε τα μούτρα της

...κάτι αλαλαγμούς υπουργών, που όπου σταθούν κι όπου βρεθούν λοιδορούν το ΚΚΕ και δεσμεύονται ότι θα το «πολεμήσουν» γιατί τους χαλάει τη σούπα

...κάτι παρακάλια προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να σταθούν στα πόδια τους και να «βρουν τον δρόμο τους» για να μη χαθεί η μπάλα...

τότε αποκαλύπτεται τι είναι αυτό που «τσούζει» κεφάλαιο και κυβέρνηση: Η αγωνιστική δράση και αναμέτρηση με την πολιτική της. Εκεί που ο λαός συναντιέται με τους κομμουνιστές, καταλαβαίνει τη δύναμή του...

Ο άλλος δρόμος είναι το ...«αναμείνατε»: Τα ξεκατινιάσματα και η σαπίλα που αποπνέει η σοσιαλδημοκρατία, τα παζάρια για τα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών που ήδη ξεκίνησαν, η παραίτηση, η απογοήτευση και το αδιέξοδο της υποταγής...

* * *

Χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και η κυβέρνηση βρήκε τον μπελά της.

Διότι όσα γελοία «τικ τοκ» να κάνει ο πρωθυπουργός για τις «αλλαγές» στο «νέο σχολείο», η πραγματικότητα που συνάντησαν γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές είναι μία: «Λουκέτο» σε ολόκληρες τάξεις, καταργήσεις τμημάτων, στοίβαγμα μαθητών σαν σαρδέλες, κενά και ελλείψεις ιδιαίτερα σε ειδικότητες και Παράλληλη Στήριξη.

Πώς να μη βγουν στα κάγκελα; Πώς να μη σιχτιρίζουν από το πρωί ως το βράδυ το υπουργείο της ...αμορφωσιάς και της εμπορευματοποιημένης Εκπαίδευσης;

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΘ Ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδέψουν τον λαό

 

Eurokinissi

Η προπαγανδιστική προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ως μέτρα που ανακουφίζουν τάχα τα λαϊκά νοικοκυριά, ή ακόμα και ως παρεμβάσεις για την «αναπλήρωση του εισοδήματος», είναι προκλητική.

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων από τον Κυρ. Μητσοτάκη, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε μια ανακοίνωση με βολικές ερωταπαντήσεις, που βρίθουν ψεμάτων, διαστρεβλώσεων και μαγειρεμένων στοιχείων, προκειμένου να στηριχτεί το κάλπικο κυβερνητικό αφήγημα.

Μάταιος ο κόπος τους... Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει παρακάτω τα ψέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας, που επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να δείξουν καμία προσδοκία και καμία αναμονή.

* * *

ΨΕΜΑ 1ο: Οι αυξήσεις στους μισθούς θα ανακουφίσουν από την ακρίβεια...

Οι «αυξήσεις» στον κατώτατο μισθό και στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων - γιατί περί αυτού πρόκειται - εξανεμίζονται από την ακρίβεια πριν καν φτάσουν στην τσέπη των εργαζομένων, και δεν ανακόπτουν την τάση μείωσης του πραγματικού εισοδήματος. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι ο σημερινός μέσος μισθός είναι μειωμένος κατά 14,81% σε σχέση με το 2011.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια πάνω από το 40% των αποδοχών τους. Οι αυξήσεις που τάζει η κυβέρνηση από την άνοιξη του 2025 έως το 2027 θα φτάσουν μέχρι 100 ευρώ, μέσω της εξίσωσης του εισαγωγικού μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι αν τον Απρίλη του 2025 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξηθεί από 830 σε 870 ευρώ, οι αυξήσεις στο Δημόσιο για το 2025 δεν θα ξεπερνούν ούτε τα 20 ευρώ μεικτά!

ΚΡΑΤΑΜΕ ΣΦΙΧΤΑ ΤΟ ΝΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ! 1974 - 2024: Ο «Ριζοσπάστης» γιορτάζει τα 50 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση

 

  • Ανανεωμένο το περίπτερο της εφημερίδας μας στον χώρο του Φεστιβάλ
 
  • Με ένθετη επετειακή έκδοση θα κυκλοφορήσει το φύλλο του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 21 - 22 Σεπτέμβρη
 

Το πρώτο φύλλο της νόμιμης επανέκδοσης
Το πρώτο φύλλο της νόμιμης επανέκδοσης
Σε λίγες μέρες, και συγκεκριμένα στις 25 Σεπτέμβρη, η εφημερίδα μας, ο «Ριζοσπάστης», γιορτάζει τα 50 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση. Ηταν εκείνη τη μέρα του 1974, που το Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ ξανακυκλοφόρησε νόμιμα μετά από 27 χρόνια βαθιάς παρανομίας, ακολουθώντας τη νομιμοποίηση του Κόμματος στις 23 Σεπτέμβρη, που επέβαλε de facto ο λαός με την πάλη του.

Μαζί με όλο το Κόμμα και την ΚΝΕ, όλοι όσοι είμαστε στη δουλειά του «Ριζοσπάστη» υποδεχόμαστε αυτήν τη σπουδαία επέτειο με διπλή χαρά και συγκίνηση.

Στις φετινές εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα, ο «Ριζοσπάστης» θα έχει την «τιμητική» του στον χώρο, με ένα νέο περίπτερο στη γνώριμη θέση, δίπλα στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Τιμώντας τα 50χρονα της εφημερίδας, στο περίπτερο θα εκτίθεται και τις 4 μέρες αρχειακό υλικό σε προθήκες, όπως πρωτότυπα ιστορικά φύλλα του «Ριζοσπάστη», αφίσες - πραγματικά έργα τέχνης για την προπαγάνδιση της κυκλοφορίας του, φωτογραφικό και άλλο υλικό. Σε διπλανό χώρο - όπως κάθε χρόνο - θα γίνεται η ανανέωση των συνδρομών και η εγγραφή νέων συνδρομητών.

Στην κορύφωση του Φεστιβάλ, με το σαββατοκυριακάτικο φύλλο 21 - 22 Σεπτέμβρη, ο «Ριζοσπάστης» θα κυκλοφορήσει με ένθετο μια καλαίσθητη έκδοση, αφιερωμένη στα 50χρονα της νόμιμης επανέκδοσης.

Η έκδοση αυτή απευθύνεται στους νέους κυρίως συντρόφους του Κόμματος και της ΚΝΕ, στους νεότερους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη». Στόχο έχει να τους φέρει σε επαφή με την ηρωική Ιστορία της εφημερίδας μας, που είναι δεμένη με την Ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, και να αποτελέσει έναυσμα για βαθύτερη μελέτη.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 14 - 15 Σεπτέμβρη

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 14 - 15 Σεπτέμβρη:

  • Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη Θεσσαλονίκη: Η ελπίδα βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, στις μεγάλες μάχες που είναι μπροστά μας. Το ΚΚΕ έχει συναίσθηση των ευθυνών του και θα τις αναλάβει στο ακέραιο, θα μπει πιο αποφασιστικά μπροστά, για να διαμορφωθεί μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα βάλει εμπόδια στην πολιτική τους, θα καταφέρει να βελτιώσει τη ζωή μας και τελικά θα ανατρέψει οριστικά αυτήν την πολιτική.
  • 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»: Γράφει Ιστορία στη Θεσσαλονίκη, αντίστροφη μέτρηση για την κορύφωση στην Αθήνα
  • ΗΠΑ - Βρετανία: Πρωταγωνιστούν για γενικευμένη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας. «Τρέχουν» τον σχεδιασμό για χτύπημα με «δυτικούς» πυραύλους από την Ουκρανία
  • Σούδα - Κρηπίδωμα Κ-14: Πάνω από 30 χρόνια στην πρώτη γραμμή των ΝΑΤΟικών σχεδίων
  • Μαζικές αντιδράσεις στα σχολεία: Οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών δεν «συγχωνεύονται»! Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Σπ. Μαρίνη, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς
  • Προαστιακός: Παραλίγο νέα «Τέμπη» δίπλα στην Αθήνα!
  • Tο επόμενο Σαββατοκύριακο 21 - 22 Σεπτέμβρη: Ειδική ένθετη έκδοση για τα 50 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση του «Ριζοσπάστη»

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Σύντροφος

 



Κι εκεί που στον εικοστό αιώνα εκατομμύρια άνθρωποι, μέλη κομμουνιστικών κομμάτων, αποκαλούσαν ο ένας τον άλλο σύντροφο, μια λέξη φορτωμένη ιστορία και βαρύ νόημα, τις τελευταίες δεκαετίες ανέλαβε ο κυρίαρχος λόγος να επικρατήσουν οι νέες σημασίες γι’ αυτή, αποφορτίζοντάς τη από το ιστορικό της βάρος.    

Κι αν ήταν  η Γαλλική επανάσταση, με την απόρριψη των ταξικών τιμητικών διακρίσεων, που έδωσε νέο πολιτικό νόημα στη λέξη σύντροφος, η  οποία μέχρι το τέλος του ΧΙΧ αιώνα εξελίχτηκε σε μια μορφή  προσφώνησης μεταξύ σοσιαλιστών και εργαζομένων, είναι η άρρηκτη σύνδεσή της με τον κομμουνισμό, μετά την Ρωσική επανάσταση, που κινητοποίησε τον κυρίαρχο λόγο για οικειοποίησή της. Μοιάζει να θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να αποσυνδεθεί από  την κομμουνιστική παράδοση, αποκαθηλώνοντας τη σημασία της από τη συναισθηματική φόρτιση που απέκτησε τον 20ο αιώνα μέσα από τους ταξικούς αγώνες. Γιατί δεν έχει φυσικά ξεφύγει από την κυρίαρχη τάξη με τις στρατιές ειδικών στην ενημέρωση, εκπαίδευση, επικοινωνία κλπ. ότι η γλώσσα είναι φορέας και όργανο ιδεολογικής πάλης, στην οποία πρέπει να παρεμβαίνει. Καθώς λοιπόν ο ιδεολογικός αγώνας είναι αγώνας για λέξεις, για το σωστό νόημά τους, για μεταφορές, για αποτελεσματικά συνθήματα, ο κυρίαρχος λόγος ενσωμάτωσε τη λέξη σύντροφος, αποδεικνύοντας τη λεξιλογική δύναμη της κυρίαρχης ιδεολογίας που παρεμβαίνει. 

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ Αναμασημένα αδιέξοδα και διαπιστευτήρια


 

Συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό παραχώρησε σήμερα το πρωί ο Π. Πολάκης, πιθανός δελφίνος για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που φυσικά είναι σχετικά απρόβλεπτο αφού ο κατήφορος του τσίρκου με το όνομα ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν τελειώνει. Ο Π. Πολάκης επιχείρησε να παρουσιάσει κάτι τάχα «νέο» καταφέρνοντας ακριβώς το αντίθετο. Μόνο και μόνο η παραδοχή του ότι το θέμα Κασσελάκη έγκειται στην ατομική υπερπροβολή του και όχι στις πολιτικές θέσεις που εξέφραζε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρκεί για να φανεί πόσο «νέο» ήταν αυτό που παρουσίασε ο βουλευτής Χανίων και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά ο Π. Πολάκης αναγνώρισε πως ο οργανωτικός εκφυλισμός του συστημικού ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεκίνησε τώρα. Τι άλλο μπορεί να επιβεβαιώνει η αναφορά του π.χ. στο γεγονός ότι τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξαναψηφίσει τηλεφωνικά (!) σε συνεδριάσεις (όταν, όπως είπε εκλέχθηκε και η Ρ. Σβίγκου Γραμματέας) και ότι δεν ήταν τώρα η πρώτη φορά;

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η κατάπτυστη προσπάθεια παρεμπόδισης του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα πέσει στο κενό!

 

Απαράδεκτο έγγραφο του Αστυνομικού Τμήματος Παύλου Μελά, με φρασεολογία που θυμίζει άλλες εποχές, απειλεί με ...διώξεις | ΚΝΕ: Να βουλιάξει από κόσμο το Φεστιβάλ, αυτή είναι η απάντηση!

 

Να βάλει εμπόδια στη διεξαγωγή του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησε χτες, επιχειρεί η διεύθυνση του Αστυνομικού Τμήματος Παύλου Μελά, με ένα κατάπτυστο υπηρεσιακό έγγραφο, βγαλμένο από άλλες εποχές, που απευθύνει σε «αρμόδιες» υπηρεσίες και στην Εισαγγελία.

Συγκεκριμένα, στις 10 Σεπτέμβρη, δυο μέρες πριν ανοίξουν οι πύλες του Φεστιβάλ στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη, για να υποδεχτούν χιλιάδες λαού και νεολαίας, η διεύθυνση του Αστυνομικού Τμήματος, με έγγραφο προς το Ταμείο Εθνικής Αμυνας και τον δήμο Παύλου Μελά, με φαιδρές προφάσεις, υποδεικνύει μεταξύ άλλων τα εξής:

Στο Ταμείο «να παύσει την παραχώρηση του χώρου για την πραγματοποίηση μουσικών συναυλιών, οι οποίες είναι παράνομες και δημιουργούν πλείστους κινδύνους και προβλήματα»!

Στον δήμο «να μην παρέχεται οποιαδήποτε διευκόλυνση για την πραγματοποίηση των παράνομων συναυλιών (παροχής ρεύματος, παροχή δυνατότητας πρόσβασης σε οποιονδήποτε έστω και περιορισμένο χώρο του πρώην Στρατοπέδου...)».

Προς τι όμως η πρεμούρα μέσα Σεπτέμβρη και ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ΔΕΘ; Η απάντηση βρίσκεται στο ίδιο έγγραφο, όπου διαβάζουμε:

Αλυχτίσματα... και νιαουρίσματα

 

Πηγή: Eurokinissi

 

«Εγώ αυτήν τη συμμορία θα την πολεμήσω», «δεν είναι διαμαρτυρόμενοι, είναι κομμουνιστές», «αμαυρώνουν το έργο της κυβέρνησης».

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο χθεσινό «δελτίο παραληρήματος» του υπουργού Υγείας, ο οποίος όταν δεν «κόβει κορδέλες» περιδιαβαίνει τα κανάλια για να προπαγανδίσει τη διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Αυτό το καθημερινό ντελίριο του υπουργού «εμπορίου Υγείας», ο οποίος γελοιοποιείται σε κάθε εμφάνισή του σαν παλικάρι της φακής, αποκαλύπτει τι είναι αυτό που «τσούζει» πραγματικά την κυβέρνηση:

Είναι οι υγειονομικοί που δεν το βάζουν κάτω, δεν τρομοκρατούνται και δυναμώνουν τις διεκδικήσεις τους για το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Είναι τα σωματεία και οι άλλοι φορείς του κινήματος, που αναπτύσσουν καθημερινή δράση για την Υγεία, ξεσκεπάζοντας τη μαγική εικόνα της κυβέρνησης και χαλώντας τις προκλητικές φιέστες που διοργανώνει.

«Γάργαρα» κέρδη


 

Μετά το καλοκαίρι, που η λειψυδρία βρισκόταν καθημερινά στην επικαιρότητα, ήρθε ο Σεπτέμβρης για να αποκαλυφθεί πού αποσκοπούσε όλος αυτός ο προπαγανδιστικός ορυμαγδός από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το σχέδιο για τον «εξορθολογισμό» στην κατανάλωση και στη διαχείριση του νερού περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο που λέγεται «αυξήσεις», με την κυβέρνηση να προεξοφλεί ότι αυτές θα είναι «στο ύψος του πληθωρισμού».

Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι στο εξής, μαζί με όλα τα άλλα πανάκριβα αγαθά, ο λαός θα πει και το νερό νεράκι!

Χτες, κάτω από τη γενικευμένη κατακραυγή που προκάλεσαν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, τα παπαγαλάκια της προσπάθησαν να το «μαζέψουν», γράφοντας ότι οι αυξήσεις αφορούν τις μεγάλες μόνο καταναλώσεις και όχι τη λαϊκή κατανάλωση.

Παλιά τους τέχνη κόσκινο να προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι στον λαό, καλλιεργώντας εφησυχασμό και αναμονή! Όμως, ο κόπος τους πάει τζάμπα...

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Κομμάτια του ίδιου παζλ


 

Τη μεγάλη εικόνα του «ενεργειακού χάρτη» που χαράσσει ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός στην Ανατ. Μεσόγειο, βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο τους λαούς της περιοχής, περιέγραψαν οι πρέσβεις των ΗΠΑ που συμμετείχαν στο καθιερωμένο πλέον πάνελ του Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.

Αν και ο κυνισμός περίσσεψε στις τοποθετήσεις όλων, αυτή που ξεχώρισε ήταν η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, η οποία έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα να «πείσει» την κυπριακή κυβέρνηση να άρει τις όποιες αντιρρήσεις της στη συνέχιση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την Ελλάδα και σε δεύτερη φάση με το Ισραήλ. «Αυτό που πραγματικά πρέπει να δούμε στην Κύπρο και στο οποίο θα θέλαμε να βοηθήσουμε ως εταίρος, είναι το είδος της ηγεσίας που θα βοηθήσει στην υλοποίηση ορισμένων έργων, όπως η μεγάλη θαλάσσια διασύνδεση», είπε η πρέσβειρα και αμέσως πέρασε «στο ψητό»...

* * *

«Βλέπουμε ότι η υψηλή παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο έχει ενδυναμώσει τη Ρωσία, οπότε υπάρχει επείγουσα ανάγκη, απόλυτη ανάγκη για τα δυτικά έθνη που κατέχουν αυτούς τους πόρους να τους βγάλουν στην αγορά το συντομότερο δυνατό, οπότε η πρόοδος στις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο μαζί είναι καθυστερημένη (...) Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Κύπρου, αυτά τα έργα δεν είναι απλά τοπικά έργα ή εθνικά έργα. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για κράτη - μέλη της ΕΕ ή για συμμάχους στο ΝΑΤΟ, η διατλαντική οικογένεια πρέπει να σκέφτεται πολύ ευρύτερα για το πώς είναι να αντιμετωπίζουμε το Κρεμλίνο με αυτούς τους τρόπους».

ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Ισχυρίζονται ότι «στηρίζουν τους ευάλωτους» ενώ φοροληστεύουν τον λαό και οι επιχειρηματικοί όμιλοι απογειώνουν τα κέρδη τους

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Αναδιανομή «ψίχουλων» για ανθρώπους που παλεύουν με τη φτώχεια και την εξαθλίωση την ίδια στιγμή που με διάφορους τρόπους ακόμα και υποτιθέμενες «φιλολαϊκές» εξαγγελίες ουσιαστικά οδηγούν σε εξασφαλισμένα κέρδη για το κεφάλαιο είναι το ρεζουμέ των ανακοινώσεων της διυπουργικής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα στο πλαίσιο της «εξειδίκευσης» των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Παίρνοντας την σκυτάλη της λαϊκής εξαπάτησης από τον πρωθυπουργό και επιχειρώντας να παρουσιάσουν μια μαγική εικόνα σε σχέση με την βάρβαρη πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική οι συμμετέχοντας υπουργοί επιδόθηκαν σε ένα ρεσιτάλ αποπροσανατολισμού ανακοινώνοντας μέτρα που ουσιαστικά ευνοούν απόλυτα το κεφάλαιο.

Μέτρα που χυδαία παρουσιάζονται ως «το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε» στα πλαίσια των «αντοχών» της καπιταλιστικής οικονομίας την ίδια στιγμή που οι επιχειρηματικοί όμιλοι «ταΐζονται» με δισ. ευρώ και δίνονται 500εκ ευρώ την μέρα για να πλέει ελληνική φρεγάτα στο «στόμα του λύκου» στην Ερυθρά Θάλασσα! 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ «Δεν είμαστε μυρμήγκια - Απαιτούμε πραγματικές αυξήσεις»

 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ   ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΥ – OAEE – ΙΚΑ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ ––

ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ –ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ  

Σωκράτους 23 – Αθήνα ΤΗΛ. (210) 52 01 573 -  52 29 442 –ΦΑΞ.52 29 907

E-mail osika@otenet.gr

 Αθήνα 11/9/2024

 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Για τις αυξήσεις των συντάξεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

 

Πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσαν τις περίφημες «αυξήσεις» των συντάξεων από το βήμα της ΔΕΘ, σε ποσοστά από 2,2% έως 2,5%, επιχειρώντας, αφ’ ενός να εξαπατήσουν τους συνταξιούχους, αφ’ ετέρου να τους εμφανίσουν και πάλι… ευνοημένους από την πολιτική των δήθεν παροχών της, όταν την ίδια ώρα χιλιάδες συνταξιούχοι διαδήλωναν στη Θεσσαλονίκη, απορρίπτοντας τις αυξήσεις - κοροϊδία και απαιτώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

 

Μαζί με την κυβέρνηση σε αυτή την εκστρατεία μια μερίδα των ΜΜΕ και του Τύπου προσπαθούν να σπείρουν αυταπάτες και να παρουσιάσουν ευρωστία όχι μόνο στους συνταξιούχους, αλλά και ευρύτερα στα λαϊκά στρώματα της που υποφέρουν  ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται θα λύνουν σταδιακά τα προβλήματα.

 
Ποια είναι όμως η αλήθεια;

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ Η προσπάθεια παρεμπόδισης του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη θα πέσει στο κενό!

 

Απαράδεκτη προσπάθεια της διεύθυνσης του Αστυνομικού Τμήματος «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη να παρεμποδίσει τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ

 

 

Σε ανακοίνωσή του για την προσπάθεια παρεμπόδισης του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη προσπάθεια της διεύθυνσης του Αστυνομικού Τμήματος "Παύλου Μελά" στη Θεσσαλονίκη να παρεμποδίσει τη διεξαγωγή του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στην Πολίχνη.

Συγκεκριμένα, παρότι ο Δήμος Παύλου Μελά και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας έχουν παραχωρήσει τον χώρο του πρώην στρατοπέδου για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, η Αστυνομική Διεύθυνση, ανακαλύπτοντας προφάσεις, ζητά να ανακληθεί η άδεια παραχώρησης, παρά το γεγονός ότι το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" πραγματοποιείται στον συγκεκριμένο χώρο εδώ και χρόνια.

Είναι φανερή η ενόχληση διάφορων μηχανισμών από την αγωνιστική δράση της ΚΝΕ και από τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας στις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή".

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη ...και αντικομμουνισμό

 

 

Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις των υγειονομικών και του λαού μας για τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας, τα οποία επιδεινώνονται δραματικά από την πολιτική που απογειώνει την εμπορευματοποίηση, είναι προφανές πως προκαλούν εκνευρισμό στην κυβέρνηση. Η «μαγική εικόνα» που επιχειρεί να δημιουργήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν πείθει κανέναν.

Σε όποιο νοσοκομείο και να πάει ο Αδ. Γεωργιάδης, γίνεται αποδέκτης της οργής και της αγανάκτησης των γιατρών και των νοσηλευτών, των ανθρώπων δηλαδή που με αυταπάρνηση δίνουν τη μάχη για να σώσουν ζωές, έχοντας να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, τις διαλυμένες υποδομές, τους χαμηλούς μισθούς, την εντατικοποίηση και τόσα άλλα. 

Αυτούς τους«ήρωες» -όπως τους χαρακτήριζε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας- καθυβρίζει καθημερινά ο υπουργός «εμπορίου της Υγείας», επιστρατεύοντας την κατασυκοφάντηση και ενίοτε τον πρωτόγονο αντικομμουνισμό, αφού προφανώς τον ενοχλεί ότι το ΚΚΕ κάνει πράξη αυτό για το οποίο έχει δεσμευτεί: Να πρωτοστατήσει και να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα για την προστασία της Υγείας του λαού μας. 

11η Σεπτέμβρη

 

 

Το τί και το πώς συνέβη εκείνο το πρωινό στη Νέα Υόρκη, τί προηγήθηκε, πώς σχεδιάστηκε, ποιες είναι οι πραγματικές διαστάσεις της επιχείρησης και των μηχανισμών που την έφεραν σε πέρας, ίσως δεν αποκαλυφθούν ποτέ στην ολότητά τους.

Ωστόσο στα 23 χρόνια που συμπληρώθηκαν σήμερα από την τραγική «επέτειο» του χτυπήματος της 11ης Σεπτέμβρη του 2001 στους Δίδυμους Πύργους, με τους Ταλιμπάν να επιστρέφουν στην Καμπούλ σε πλήρη συνεννόηση με τις ΗΠΑ (τέτοιες μέρες του 2001 ήταν όταν ο Μπους δήλωνε προπαγανδίζοντας το επερχόμενο “αντιτρομοκρατικό” μακελειό ότι “το καθεστώς των Ταλιμπάν τελείωσε”…), τα γεγονότα που μεσολάβησαν δεν επιτρέπουν καμία αμφιβολία:

Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, ο «Φρανκενστάιν» δημιουργός των Μπιν Λάντεν και των ISIS, δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να χρησιμοποιήσει σαν πρόσχημα ακόμα και το αίμα του ίδιου του αμερικανικού λαού, όπως συνέβη με τα σχεδόν 3.000 θύματα της επίθεσης στη Νέα Υόρκη, για να επεκτείνει τη θηριωδία του.

Έχει πια αποκαλυφθεί στην ολότητά του: Η 11η Σεπτέμβρη 2001, αυτό το στυγερό έγκλημα, χρησιμοποιήθηκε ως αφορμή για την επιβολή μιας παγκόσμιας χούντας, που στα κελιά της, στο Γκουαντανάμο, στο Αμπού Γκράιμπ, στις μυστικές φυλακές της CIA, επιβλήθηκε ο νόμος των «Αουσβιτς» της νέας τάξης.

Τα ρέστα της κοροϊδίας


Πηγή: Associated Press

 

Κοντά στα 4,3 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα κλείσει φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα, με τη φοροληστεία να εκτινάσσεται πάνω από τα 60 δισ. ευρώ, το 95% των οποίων πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.

Κι όμως... Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της έχουν το θράσος να διακινούν το άθλιο παραμύθι της «ανάπτυξης για όλους», με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που όλες μαζί δεν ξεπερνάνε το 1,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια!

Δηλαδή, τρία παίρνει το κράτος από την τσέπη του λαού και ένα γυρίζει πίσω με την «επιδοματική» πολιτική, που ανακυκλώνει τη φτώχεια ανάμεσα στους λιγότερο φτωχούς και στους πιο εξαθλιωμένους.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι 28 από τις 45 εξαγγελίες που έκανε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ, στρώνουν το έδαφος για νέα ρεκόρ κερδοφορίας σε κατασκευαστικούς και τουριστικούς ομίλους, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, βιομηχάνους και μεγαλοεξαγωγείς.

Όλοι αυτοί «έχουν λαμβάνειν» (και μάλιστα πολλά) από τις νέες φοροαπαλλαγές, τα κονδύλια από το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, τα «κίνητρα» για συγχωνεύσεις και για την επέλαση στην αγροτική γη, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Κυβέρνηση και ΕΕ βρίσκουν λεφτά για να επιβάλουν τον θεσμό των επί πληρωμή χειρουργείων αλλά όχι για να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων

 

 

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την σύσκεψη του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναφέρει:

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας δεν προαναγγέλλει καμία θετική εξέλιξη για την υγεία του λαού. Αποτελεί ένα ακόμα φθηνό προπαγανδιστικό τρικ της κυβέρνησης, για να δικαιολογήσει την αντιλαϊκή πολιτική που προκαλεί δικαιολογημένη αγανάκτηση. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που διαλύει την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, μετά τις αυξήσεις στα φάρμακα, η ΝΔ έρχεται να προωθήσει πιο αποφασιστικά την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.

Οι εξαγγελίες, για κάποια δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση και η ΕΕ βρίσκουν λεφτά, για να επιβάλουν τον θεσμό των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, αλλά δε βρίσκουν για να ανοίξουν τις εκατοντάδες κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς και να μειωθούν οι τεράστιες λίστες αναμονής της ντροπής».

 

902gr

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Το ΚΚΕ είναι εδώ, είναι παντού και δεσμεύεται να μην αφήσει την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί όσο εφαρμόζει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική (VIDEO)

 

 
 

Οι επιλογές της κυβέρνησης αποτελούν συνειδητές πολιτικές επιλογές που θυσιάζουν τις ανάγκες του λαού στο βωμό των δημοσιονομικών αναγκών της ΕΕ, των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, επισήμανε μεταξύ άλλων ο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπ. Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο σημείωσε ότι με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη δικαιοσύνη, δεν θέλει να εξυπηρετήσει τον λαό και τους εργαζόμενους, ούτε τους δικηγόρους, ούτε τους δικαστικούς υπαλλήλους αλλά τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις τράπεζες και τα funds, διευκολύνοντας μάλιστα τους πλειστηριασμούς και δημιουργώντας στα δικαστήρια, τμήματα για υποθέσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος και όχι για τις υποθέσεις που ταλανίζουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που βλέπουν ότι η προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη τους κοστίζει όλο και περισσότερο σε χρόνο και χρήμα.  Επισήμανε την ανάγκη των προσλήψεων με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την ανάγκη της χρηματοδότησης για σύγχρονα ασφαλή κτίρια και υποδομές με αντισεισμική θωράκιση και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδοχή και μηχανοοργάνωση. 

Ο Δ. Κουτσούμπας με αφορμή το μεγάλο συλλαλητήριο του λαού στη Θεσσαλονίκη επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, ΕΒΕ, νέοι ζουν μια άλλη πραγματικότητα από την εικονική πραγματικότητα που προβάλλει η κυβέρνηση με το λιβάνισμα των Μέσων Ενημέρωσης. Το περασμένο Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη διαδήλωσαν εργαζόμενοι που βλέπουν τον μισθό τους μειωμένο σε σχέση με το 2010 κι ενώ η ακρίβεια σπάει κόκκαλα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναβάπτιση

 

Πολλή κουβέντα γίνεται για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο οργανωτικός και ιδεολογικός εκφυλισμός τρέχει «με χίλια» προς τον πάτο. Τις εξελίξεις σχολίασε ο πρωθυπουργός, λέγοντας από τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ότι «είναι πάντα καλό για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος να υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης». Η «ανησυχία» του Κυρ. Μητσοτάκη δεν είναι βέβαια προσωπική. Αποτυπώνει τη γενικότερη δυσκολία να συγκροτηθεί μια αξιόπιστη κυβερνητική εναλλακτική, που να «εγγυάται» την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής από τη μια και την ικανότητα από την άλλη να ενσωματώνει τις λαϊκές αντιδράσεις που οξύνονται. Εκεί αποσκοπούν οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά στη σοσιαλδημοκρατία, αφού και στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού. Πάντως, και μόνο το γεγονός ότι ο ένας πόλος του πολιτικού συστήματος «ανησυχεί» για τις διεργασίες στον άλλο, είναι και η μεγαλύτερη επιβεβαίωση ότι η σοσιαλδημοκρατία σε όλες τις εκδοχές της δεν μπορεί να είναι το «αντίπαλο δέος» στη σημερινή αντιλαϊκή κυβέρνηση. «Αντίπαλο δέος» μπορεί να είναι μόνο ο λαός και οι αγώνες του που δυναμώνουν, όπως έδειξε και το μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι που φοβούνται και όχι βέβαια το «άλλο τους μισό», δηλαδή την αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία. Αυτό το αντίπαλο δέος είναι που πρέπει να δυναμώσει, σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και τα σχέδια αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος, που μόνο στόχο έχουν την «αναβάπτισή» της.

Οι προβολείς στρέφονται από την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη

 

Στις 12, 13 και 14 Σεπτεμβρίου στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» οι εκδηλώσεις | Το Σάββατο θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Κωτσαντής

 

Από τις εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Από τις εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη για τις τριήμερες εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην πόλη, το οποίο θα φιλοξενηθεί στις 12, 13 και 14 Σεπτεμβρίου στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Κωτσαντής.

Την περασμένη Κυριακή στον χώρο του Φεστιβάλ αντάμωσαν οι γενιές του στησίματος των «κόκκινων πολιτειών» στη Θεσσαλονίκη, σε μια εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την οποία πραγματοποίησε η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, με τίτλο «Χτίζοντας το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στη Θεσσαλονίκη, ανοίγουμε παράθυρο στο μέλλον».

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στην προετοιμασία των «κόκκινων πολιτειών» του Φεστιβάλ όλες αυτές τις δεκαετίες. Παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ, ο οποίος ξεκίνησε αναφέροντας ότι «μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια χιλιάδες μέλη της ΚΝΕ, γενιές και γενιές αγωνιστών - κάποιοι απ' αυτούς είναι και σήμερα ανάμεσά μας, άσχετα που έχουν γκρίζα μαλλιά - πάντα όμως με την ίδια αγωνία, με το ίδιο ενδιαφέρον περιμένουμε κάθε Σεπτέμβρη τις μέρες του Φεστιβάλ». Συνέχισε με μια περιοδική χρονολόγηση στο στήσιμο του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, για το πώς επιλέχθηκαν οι χώροι, μέσα από ποιες δυσκολίες και αντιξοότητες στηνόταν κάθε φορά η «κόκκινη πολιτεία», και ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας:

Νούμερα και άνθρωποι στις συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου

 

 

Στη σημερινή Ρωσία, το 20% των οικογενειών με παιδιά μπορεί να καλύψει με το εισόδημά της μόνο τα έξοδα για φαγητό. Αυτό δήλωσε η Νίνα Οστάνινα, επικεφαλής της Επιτροπής της ρωσικής Βουλής (Κρατικής Δούμας) για την Προστασία της Οικογένειας, για Θέματα Πατρότητας, Μητρότητας και Παιδικής Ηλικίας, στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ. Αυτές οι οικογένειες δεν έχουν καν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν φόρους, να αγοράσουν νέα ρούχα και να πληρώσουν για αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες των παιδιών τους.

Η ίδια σημείωσε ότι το 45% έως 60% των οικογενειών έχουν εισόδημα που φτάνει για να αγοράσουν βασικά τρόφιμα και ρούχα, αλλά δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν στοιχειώδη ηλεκτρικά είδη, όπως ψυγείο ή τηλεόραση. Και εκτιμά πως οι πραγματικά φτωχές οικογένειες με παιδιά αποτελούν το 70% του συνολικού αριθμού όλων των οικογενειών με παιδιά που ζουν στη Ρωσία.

* * *

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, Rosstat, μόνο το 10,4% των Ρώσων έχει εισόδημα άνω των 100.000 ρουβλιών τον μήνα, ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού (71,5%) ζουν με εισόδημα μέχρι 60.000 ρούβλια τον μήνα. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός (44,8%) έχει εισόδημα μέχρι 45.000 ρούβλια τον μήνα, περίπου το ένα τρίτο (30,6%) μέχρι 27.000 ρούβλια τον μήνα και σχεδόν κάθε δέκατος Ρώσος (9,6% ή περίπου 14 εκατομμύρια άτομα) έχουν εισόδημα κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας, κερδίζοντας όχι πάνω από 15.096 ρούβλια τον μήνα.

Π. ΠΑΠΠΑΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Να γίνει «φθηνότερο το κόστος στην Υγεία» - Ξεπέρασε μέχρι και τον Αδ. Γεωργιάδη! (VIDEO)

 


Με κάθε τρόπο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν τη στρατηγική ταύτιση του κόμματός τους με την κυβέρνηση. Ορισμένοι, το κάνουν τόσο ...φωναχτά που θα τους ζήλευε μέχρι και ο ανεκδιήγητος Άδ. Γεωργιάδης ο οποίος έχει αναλάβει εργολαβικά τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας και την απογείωση της εμπορευματοποίησής της. 

Τα όσα πρότεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς, για τις «αναδιαρθρώσεις» στην Υγεία, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, είναι κυριολεκτικά ανατριχιαστικά για τον κυνισμό τους!

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Π. Παππάς τάχθηκε υπέρ της «αναδιάταξης» του υγειονομικού χάρτη (κάτι σαν το «νέο ΕΣΥ) της κυβέρνησης, πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα την αντιδραστική λογική του «κόστους - οφέλους». 

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Ο «ΟΛΟΣ» ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΗ «ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ» ΣΤΗΝ ΝΔ Οι «ανεξέλεγκτες παροχές» στους εργαζόμενους θα «ξαναχρεωκοπήσουν» τη χώρα»! (VIDEO)



Το πως, ανεξάρτητα από το «καπάκι του βόθρου» που έχει ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ με όσα η μια «πλευρά» προσάπτει στην άλλη, όλοι υπερασπίζονται τη βαθιά αντιδραστική κυρίαρχη πολιτική που υλοποιεί σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση της ΝΔ ματώνοντας μεταφορικά και κυριολεκτικά τον λαό, επιβεβαίωσε με όσα είπε σήμερα στο Open o Γ. Ραγκούσης, (πρώην υπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2009 και της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε λοιπόν, κάνοντας αναφορά σε διάφορες υποτίθεται «φιλολαϊκές» προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (εννοούμε πως δεν έχουν προταθεί ακριβώς αυτά που ανέφερε ο κ. Ραγκούσης και κυρίως πως αποτελούν ανέξοδες «εξαγγελίες» ενός κόμματος που ως κυβέρνηση πετσόκοψε τον λαό) ότι «Οι εξαγγελίες που έχει κάνει με δυο προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει στη βουλή, για διπλασιασμό μισθών όλων των υγειονομικών οριζόντια, την θεσμοθέτηση ξαφνικά 13 και 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους, για το 5% που θα έδινε συνολικά στην υγεία, όλα αυτά αν τα αθροίσει κανείς δεν είναι κάτω από 25 δισεκατομμύρια, για μια οικονομία που αυτή τη στιγμή δημοσιονομικά, αν δεν θέλουμε να την ξαναχρεωκοπήσουμε, δεν μπορεί να δίνει παροχές πάνω από 3 – 4 δις το χρόνο».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ Ερώτηση για τις δολοφονικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη


Πηγή: Associated Press

 

Σε ένα νέο κύκλο βάρβαρων επιθέσεων εναντίον Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης προχώρησε το κατοχικό κράτος του Ισραήλ σε συνδυασμό με τη σφαγή και τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, χρησιμοποιώντας άρματα μάχης, drone, ελικόπτερα, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ερώτηση που κατέθεσε στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Ζ. Μπορέλ ο Ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Η επίθεση του ισραηλινού στρατού με άρματα μάχης, ελικόπτερα, drones, με όλα τα μέσα, έχει οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη, ανάμεσα σ’ αυτούς παιδιά και γυναίκες, ενώ οι Ισραηλινοί έποικοι επιδίδονται σε διαρκείς και δολοφονικές επιθέσεις. Στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει περισσότερους από 40.000 Παλαιστινίους, (χιλιάδες παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους) και οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 94.000. Ανυπολόγιστες είναι επίσης οι καταστροφές σε κτήρια (σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία), ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατη ακόμη και η παροχή υγειονομικής περίθαλψης και ο λαός μαστίζεται από την πείνα, τη δίψα και τις ασθένειες.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Γυρίζοντας τον χρόνο 38 χρόνια πίσω, σαν σήμερα (εγκαίνια ΔΕΘ) 6/9/1986.

 


Γυρίζοντας τον χρόνο 27χρόνια πίσω.*


 
  Αφιέρωμα σε έναν εργατικό αγώνα διάρκειας 540ημερών  “περίπου”, των εργαζόμενων της τεχνικής εταιρείας ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ.
Ο σκοπός του αφιερώματος είναι να προβληθούν ξεχασμένοι αγώνες , που για την εποχή τους ήταν σημαντική. Δεν ήταν ο μοναδικός της κατά τα άλλα καλής εποχής του 80, ήταν όμως ο ποιο μακρύς.
Ένα μικρό ιστορικό για το προφίλ της εταιρείας, για μια καλύτερη εικόνα.
1947 Ιδρύεται η Ανώνυμη Εταιρία ΕΤΕΡ.

1949 Ιδρύεται η Ανώνυμη Εταιρία ΕΔΟΚ.

1957

Συγχωνεύονται οι Ανώνυμες Εταιρίες ΕΔΟΚ και ΕΤΕΡ και προκύπτει η Ανώνυμη Εταιρία ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ.
Η ΕΔΟΚ - ΕΤΕΡ τη δεκαετία του 1970 αποτελούσε ένα διεθνή κολοσσό. Τον Ιανουάριο του 1974 απασχολούσε σχεδόν 200 μηχανικούς και επιστήμονες (88 Π.Μ .. 40 Μ-Η. 7 χ.Μ .. 6Μ.Μ .• 11 Α.Μ .. 20 Τ.Μ .. Ι Αγρονόμο. Ι 5Γεωλόγους. 2 Φυσικούς). Κατασκευάζοντας έργα σε όλο τον κόσμο.
1980, η ΕΔΟΚ - ΕΤΕΡ πραγματοποιεί έργα αξίας 544,8 εκ. δολ. και απασχολεί 7.100 εργαζόμενους
1986 πτώχευση με έργα σε εξέλιξη .
Το υλικό και η αναφορά αφορούν τους 220 εργαζόμενους της εταιρείας στο έργο κατασκευής του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού της Θεσσαλονίκης.

Φαύλος κύκλος

 

Οταν υπογραφόταν η διμερής συμφωνία για την (μερική) οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου, η προσπάθεια εφησυχασμού χτύπαγε «κόκκινο». Κατά την κυβέρνηση και τα ευρωατλαντικά παπαγαλάκια, η συμφωνία αυτή κατοχύρωνε τα κυριαρχικά δικαιώματα, «ενταφίαζε» το τουρκολιβυκό μνημόνιο και διασφάλιζε τη «σταθερότητα» στην περιοχή. Μόνο το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι η συμφωνία αυτή ήταν «πρότυπο» επώδυνων και επικίνδυνων για τους λαούς διευθετήσεων, με βάση τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αφού προέβλεπε μειωμένη επήρεια ακόμα και για την Κρήτη και άφηνε όλη την περιοχή (από ανατολικά της Ρόδου μέχρι το Καστελόριζο) χωρίς οριοθέτηση, σε μια «εκκρεμότητα» που ενισχύει το «γκριζάρισμα» από την πλευρά της Τουρκίας. Λίγα χρόνια μετά, η εικόνα είναι αποκαλυπτική: Η Τουρκία με ΝΑΤΟικό «αέρα στα πανιά» αμφισβητεί και «επί του πεδίου» (όπως έκανε στην Κάσο) τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, οι απαιτήσεις της αναβαθμίζονται στα τραπέζια του ιμπεριαλιστικού παζαριού για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, οι σχέσεις Αιγύπτου - Τουρκίας αναβαθμίζονται, επισφραγίζοντας ένα νέο ευρωατλαντικό «στάτους κβο» στην περιοχή. Την ίδια ώρα οι λαοί βρίσκονται ακόμα πιο μπλεγμένοι στον φαύλο κύκλο των ιμπεριαλιστικών «κολιγιών» και αντιπαραθέσεων, αντιμέτωποι ακόμα και με τον κίνδυνο μιας γενικευμένης ανάφλεξης. Μόνο η δική τους πάλη μπορεί να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο. Να ανοίξει δρόμο για την απαλλαγή τους από το εκμεταλλευτικό σύστημα, ώστε να πάψουν οριστικά να πληρώνουν είτε τους συμβιβασμούς είτε τους ανταγωνισμούς του.

ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Τι φοβούνται και κόβουν τον «Ριζοσπάστη»; Για δεύτερη συνεχόμενη φορά αποκλείουν τον «Ρ» από τις ερωτήσεις στη ΔΕΘ

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η κυβέρνηση «έκοψε» τον Ριζοσπάστη από τα ΜΜΕ που έκαναν ερώτηση στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο «Ριζοσπάστης» είχε επισημάνει έγκαιρα στο πρωθυπουργικό επιτελείο και είχε διαμαρτυρηθεί για την απαράδεκτη στάση απέναντι στην εφημερίδα, ζητώντας να μην επαναληφθεί και φέτος.

Ομως παρά τις δυο και πλέον ώρες της συνέντευξης, παρά τις δεκάδες ερωτήσεις που δέχτηκε συνολικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο «Ριζοσπάστης», όπως και ορισμένα άλλα Μέσα, δεν χώρεσε στη λίστα του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου που διεύθυνε τη συνέντευξη. Ο αποκλεισμός του «Ριζοσπάστη» για δεύτερη χρονιά επιβεβαιώνει ότι δεν γίνεται τυχαία και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή.

Στην ταραχή του, ξέχασε να αφήσει διεύθυνση...

 

Να μας πει ο Γεωργιάδης σε ποια διεύθυνση να στείλουν οι υγειονομικοί το ευχαριστήριο στο κράτος για τα τόσα ...καλά που κάνει στην Υγεία!

Γιατί έτσι όπως γύρισε την πλάτη του κακήν κακώς τις προάλλες στους γιατρούς και νοσηλευτές του «Παπανικολάου», που ...τον «πήγαν τρένο» και του χάλασαν τη φιέστα, ξέχασε να αφήσει οδό και αριθμό...

Θα μπορούσαν βέβαια οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου να κάνουν υπομονή μέχρι την επόμενη επίσκεψη του υπουργού. Αλλά αν κρίνουμε από το βίντεο που κυκλοφόρησε, κάτι τέτοιο μάλλον δεν προβλέπεται σύντομα...

* * *

Μιας και πιάσαμε τις ευχαριστίες, να στείλει και ο Πιερρακάκης (υπουργός Παιδείας) μια διεύθυνση για να του στείλουν μερικές χιλιάδες γονείς και εκπαιδευτικοί τα «ευχαριστώ» για τις συγχωνεύσεις 1.000 και πλέον τμημάτων!

Επιτέλους! Μετά τη διετία της πανδημίας, που τα παιδιά τα έφαγε η μοναξιά στο σπίτι, τώρα τους δίνεται η δυνατότητα να ...μορφώνονται παρέα με 24 έως 26 άλλους συμμαθητές τους. Και αυτό η κυβέρνηση το βλέπει ως «παιδαγωγικό».

Τέτοια ...επιστημοσύνη στο πετσόκομμα των μορφωτικών αναγκών, για να πιάνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι άλλοι στόχοι του κεφαλαίου. Να της την τρίψουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί στη μούρη! Αυτό είναι το καλύτερο «μάθημα» στην κυβέρνηση και στο κράτος, που διαλύουν κάθε ανάγκη του λαού και των παιδιών του.

Πάνω από 31 νεκροί Παλαιστίνιοι ο χτεσινός απολογισμός των θηριωδιών του Ισραήλ


 

Πάνω από 31 νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί είναι ο χτεσινός απολογισμός της βαρβαρότητας του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό.

Ανάμεσα στα χτυπήματα, και αυτό σε ένα ακόμα σχολείο στο Amr Ibn al-As, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 4 άτομα, ενώ σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν καταφύγει άμαχοι και εκτοπισμένοι.

Παράλληλα το Ισραήλ επεκτείνει τις δολοφονικές του επιχειρήσεις και στη Δυτική Οχθη, με επιδρομές σε συνοικισμούς και καταστροφή βασικών υποδομών, όπως νερού και ηλεκτροδότησης.

50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» Σκόρπισε συγκίνηση η προβολή του ντοκιμαντέρ «Η μικρογραφία του μέλλοντος που έγινε θεσμός»! (ΦΩΤΟ)


 

Και τελικά τι είναι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»;

Είναι οι άνθρωποί του, τα παιδιά της ΚΝΕ... Είναι η ομορφιά που δημιουργεί η οργανωμένη ζωή... Είναι η συντροφιά, η αλληλεγγύη, η αισιοδοξία... Πάντα ένα σκαλί πιο πάνω, συνεχώς κάτι καινούργιο, είναι οι κομμουνιστές... Είναι η εικόνα από το μέλλον που θα φτιάξουμε... Κάτι μεγαλειώδες... Έλκει γιατί προσφέρει, καλλιεργεί το ανυπότακτο, το αδιάλλακτο, το αγωνιστικό... Ένα σταθερό ραντεβού με τα πεπρωμένα της Ιστορίας...

Αυτά και πολλά ακόμα είναι τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ... Όλα αυτά αναβλύζουν σε κάθε καρέ από το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ προς τιμήν της συμπλήρωσης των 50 χρόνων του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με τίτλο «Η μικρογραφία του μέλλοντος που έγινε θεσμός». Ένα ντοκιμαντέρ που γενιές και γενιές αναγνωρίζουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτό!

Το ντοκιμαντέρ επιμελήθηκε η Επιτροπή Προπαγάνδας του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράστηκαν σε όλα τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ που συνέβαλαν σε όλα τα στάδια της δημιουργίας του.

Με την ανοιχτή καρδιά, το κέφι, τη συντροφικότητα 

Καλύτερη πρεμιέρα δεν θα μπορούσε να γίνει εκτός από το σημείο που ξεκίνησαν όλα, το Γήπεδο του Ζωγράφου, πριν 50 χρόνια, τον Σεπτέμβρη του 1975.

«Βουίζει η Αθήνα σαν ένα μελίσσι με τη σημερινή έναρξη της τριήμερης λαϊκής γιορτής της ΚΝΕ στο γήπεδο του Ζωγράφου. Η Αθήνα κάνει τις τελευταίες προετοιμασίες της. Από τα προάστια οι νέοι προγραμματίζουν τη μαζική τους προσέλευση στο Φεστιβάλ. Με τα πανό τους, τα κόκκινα μαντήλια της ΚΝΕ, τις κονκάρδες και προπαντός: Την ανοιχτή καρδιά, το κέφι, τη συντροφικότητα».

Με αυτά τα λόγια «προϋπαντούσε» ο «Ριζοσπάστης» το 1ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη του 1975. Και σε αυτόν τον χώρο, σήμερα το βράδυ, ξανασμίξανε όλες οι γενιές των Φεστιβάλ της ΚΝΕ, των Φεστιβάλ μας. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη, όπως και τα χαμόγελα. Και αυτή η συγκίνηση, αλλά και η περηφάνια μεγάλωσε ακόμα πιο πολύ όταν χαμήλωσαν τα φώτα και προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ. Σκουντούσε ο ένας τον άλλο, «αυτό είναι το δικό μου Φεστιβάλ»...

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΕΘ Συγκέντρωση συνταξιούχων στον Λευκό Πύργο (ΦΩΤΟ)

 

Συγκέντρωση μπροστά στον Λευκό Πύργο πραγματοποιούν οι συνταξιούχοι της της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων 

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος και χαιρέτισαν οι Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, Ηλίας Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, Χρήστος Κολοβός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ.

Οι συνταξιούχοι απαιτούν: Τα Δώρα που τους έχουν περικόψει, άμεσες πραγματικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις με ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς», τα αναδρομικά, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καταβολή του 70% στις συντάξεις χηρείας. Επίσης, προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, δωρεάν δημόσια Υγεία και φάρμακα. Καταδικάζουν δε από τώρα όσα ετοιμάζονται για τη νέα γενιά στο Ασφαλιστικό, όπως την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, τον επανυπολογισμό στις νέες συντάξεις κ.τ.λ.

500.000 ΕΥΡΩ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΓΙΑ ΦΡΕΓΑΤΑ ΣΤΟ «ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ»... ...Τη στιγμή που εφοπλιστές θησαυρίζουν από την «κρίση στην Ερυθρά»!

 

Η φρεγάτα «Ύδρα» όταν επιχειρούσε στην Ερυθρά Θάλασσα
Η φρεγάτα «Ύδρα» όταν επιχειρούσε στην Ερυθρά Θάλασσα

 

Καθημερινές είναι πλέον οι εξελίξεις που επιβεβαιώνουν τους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν για τον λαό από την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους θανάσιμους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και σε 2 πολέμους με τη στήριξη όλων των κομμάτων του συστήματος.

Υπό τους παραπλανητικούς τίτλους «για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας», «την προστασία της ενεργειακής αυτάρκειας της ΕΕ» μέχρι και την «αντιμετώπιση της ακρίβειας» (!) η ευρωατλαντική προπαγάνδα στη χώρα μας προσπαθεί να εξωραΐσει την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που θέλει να δίνονται 8 δισ. για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας. Να διεξάγονται επικίνδυνες διευθετήσεις στο Αιγαίο, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό με στόχο να εξυπηρετηθεί η ΝΑΤΟική συνοχή, αλλά και να εξυπηρετηθεί η ανάγκη κερδοφορίας ενεργειακών κολοσσών, «πράσινων» αρπαχτικών, εφοπλιστών, εταιρειών διαμετακόμισης, πόντισης και κατασκευής καλωδίων κ.λπ.

Οταν οι τροχοί της ανάπτυξης «κολλάνε» στον δρόμο του κέρδους Με αφορμή τη συζήτηση για τη συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη

 

MotionTeam

Είναι λογικό το ζήτημα της συγκοινωνίας να βρίσκεται στα πρώτα θέματα συζήτησης ανάμεσα στους κατοίκους μιας πόλης όπως η Θεσσαλονίκη, όταν έχουν ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ από την έλλειψη συγκοινωνιακών μέσων και υποδομών.

Κάθε νέα εξέλιξη, είτε αυτή αφορά στον «νέο συγκοινωνιακό χάρτη της Θεσσαλονίκης», είτε στο πολύπαθο Μετρό, είτε στα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ, είτε στο έργο του υπερυψωμένου περιφερειακού - «Flyover», γίνεται αντικείμενο προβληματισμού και συχνά, με βάση τη μέχρι τώρα πείρα από την πορεία αυτών των έργων, χλευασμού και απόγνωσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ύστερα από τη συνεχόμενη εκλογική καθίζηση που έχει υποστεί στη Β. Ελλάδα και ιδιαίτερα στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Ωστόσο κάθε απόπειρα να πείσει για μια νέα πραγματικότητα για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία πέφτει στο κενό από την ίδια τη ζωή.

Εξάλλου, τα ζητήματα του Μετρό, του ΟΑΣΘ, της περιφερειακής οδού δεν είναι σημερινά και δυστυχώς ούτε χτεσινά, αλλά πηγαίνουν δεκαετίες πίσω.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 7 - 8 Σεπτέμβρη

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 7 - 8 Σεπτέμβρη: 

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΔΕΘ

Σύγκρουση παντού με την πολιτική του κέρδους, αντεπίθεση για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού

«ΜΑΤΙΕΣ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Συνεχίζεται η μάχη για να ζήσει ο λαός στον τόπο του και όπως του αξίζει!

ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Κάθε φέτος και χειρότερα για γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς

50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Σε τροχιά κορύφωσης! Μεγάλος σταθμός το Σάββατο 7/9 στο γήπεδο Ζωγράφου

ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ

Βασικός κόμβος εφοδιασμού των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που στηρίζουν τη σφαγή στη Γάζα

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Απαράδεκτα «εντέλλεσθε» για στελέχωση αποστολής σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Μια «επιδημία» με χιλιάδες θύματα που αποκρύπτεται

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Σύμπλεγμα ντροπής η συμφωνία ΕΚΠΑ και «Lockheed Martin»


Από τη χθεσινή κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ
Από τη χθεσινή κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ

 

Ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός για τον έλεγχο των αγορών και για το γεωστρατηγικό προβάδισμα της λεγόμενης «Δύσης» προκαλεί και στην Ελλάδα καταστροφικά όσο και επικίνδυνα κοινωνικά δεδομένα, με αποτέλεσμα μια πρωτοφανή εξάρθρωση του πανεπιστημιακού χώρου.

Μολονότι η παρούσα κυβερνητική προπαγάνδα της ΝΔ (όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) επιστρατεύει την υπηρεσιακή αργκό της «αναδιάρθρωσης» των ΑΕΙ, εντούτοις πρόκειται για έναν κάλπικο λόγο, αφού επί της ουσίας μια σειρά δράσεων, νομολογιών και συμφωνιών επιβεβαιώνουν την εξάρθρωση των πανεπιστημίων μέσω άλωσης και ενσωμάτωσής τους στην πολεμική βιομηχανία.

Παράδειγμα εξάρθρωσης είναι η πρόσφατη συμφωνία χορηγίας μεταξύ της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας οπλικών συστημάτων «Lockheed Martin» - προμηθεύτριας του ΝΑΤΟ - και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με επίκεντρο το πρόγραμμα υποτροφιών φοιτητών του Τμήματος Αεροδιαστημικής της Σχολής Θετικών Επιστημών.

* * *

Να σημειώσουμε πως αυτή η πρωτόγνωρη «πολεμική χορηγία» από έναν από τους ειδεχθέστερους πολυεθνικούς ομίλους του πλανήτη έρχεται ως συνέχεια δύο δεκαετιών συντονισμένων πρακτικών από πλευράς MIMAC (Στρατιωτικό - Βιομηχανικό - Ακαδημαϊκό Σύμπλεγμα) και ΝΑΤΟ. Πρακτικές που αφορούν προσφορά θέσεων εργασίας σε φοιτητές στις δομές της «πολεμικής βιομηχανίας», όπως και συμμετοχής φοιτητών ή/και νέων ερευνητών σε προγράμματα πρακτικής άσκησης.

Καθώς λοιπόν τα ΑΕΙ μπαίνουν στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, επιβεβαιώνεται η συνολικότερη προσπάθεια μετάλλαξης και στρέβλωσης των ακαδημαϊκών τους χαρακτηριστικών, γεγονός που αποτυπώνεται στη συμφωνία «πολεμικής χορηγίας» του ΕΚΠΑ με τη «Lockheed Martin».

Ταμείο

 

Ο «Ριζοσπάστης» ανέδειξε το περασμένο Σαββατοκύριακο το «αλισβερίσι» πίσω από τις «πιστοποιήσεις», με τη νομοθεσία - λάστιχο και τις εταιρείες που μοιράζουν αβέρτα πιστοποιητικά για κτίρια, προϊόντα, επιχειρήσεις, ακόμα και για τα κοντέινερ - κλουβιά που στεγάζουν νηπιαγωγεία και σχολεία! Δεν πρόκειται βέβαια για ελληνική «πατέντα», αλλά για «βέλτιστη πρακτική» στην καπιταλιστική αγορά, από τις πιο κερδοφόρες, αφού είναι ανεξάντλητος ο όγκος των προϊόντων και υπηρεσιών που υπόκεινται σε «πιστοποίηση». Και, όπως παντού, έτσι και εδώ το κέρδος και ο ανταγωνισμός ρίχνουν «στον κουβά» την ασφάλεια και την υγεία του λαού. Κι ας παριστάνουν οι αρμόδιοι ότι πέφτουν από τα σύννεφα κάθε φορά που «σκάει» μια τραγωδία, όπως πρόσφατα στο λούνα παρκ στη Χαλκιδική. Συμπτωματικά, τις μέρες αυτές βγήκε και το πόρισμα για την πυρκαγιά στον βρετανικό πύργο Γκρένφελ, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Οπως προκύπτει, την «πιστοποίηση» του κτιρίου που λαμπάδιασε την είχε αναλάβει μια ιδιωτική εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Σύμφωνα με καταθέσεις στο πλαίσιο της έρευνας για τη φονική πυρκαγιά, η εταιρεία είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της τοποθέτησης εύφλεκτης επένδυσης σε ψηλά κτίρια «με το επιχείρημα ότι η συμπεριφορά της πυρκαγιάς δεν έχει διαφορά μεταξύ εύφλεκτων πάνελ αλουμινίου και άκαυστων κεραμικών πλακιδίων» στις προσόψεις των κτιρίων. Καταγγέλλεται επίσης ότι πιστοποίησε το ίδιο κτίριο σε προηγούμενη φάση, χωρίς να υπάρχει ασφαλής διέξοδος κινδύνου για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, βέβαια, «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Μόνο που στο «ταμείο» άφησαν τις ζωές τους 72 άνθρωποι.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ Μετατρέπει σε δεύτερη Γάζα τη Δυτική Οχθη - «Πράσινο φως» και για αεροπορικές επιθέσεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς

 

Πηγή: Associated Press

Με την πολύμορφη στήριξη και «κάλυψη» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, το Ισραήλ κλιμακώνει τη δολοφονική και πολυμέτωπη εισβολή μεγάλης κλίμακας σε πόλεις και χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, η οποία ξεδιπλώνεται παράλληλα με το συνεχές αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εισβολή των κατοχικών δυνάμεων σε πόλεις όπως η Τζενίν και το Τουμπάς του βόρειου τμήματος της Δυτικής Οχθης προκάλεσε χτες το θάνατο 5 Παλαιστινίων, καθώς και ενός αγοριού 16 ετών στον προσφυγικό καταυλισμό Far'a που πυροβολήθηκε πολλές φορές και αφέθηκε να πεθάνει από ακατάσχετη αιμορραγία, καθώς ο στρατός εμπόδισε (κατά την πάγια τακτική του) το ασθενοφόρο να μεταφέρει τον έφηβο το νοσοκομείο.

Το BBC μετέδωσε χτες στο μεταξύ πως το 16χρονο κορίτσι που σκοτώθηκε τις προηγούμενες μέρες στην κωμόπολη Καφρ Νταν λίγο έξω από την Τζενίν πυροβολήθηκε θανάσιμα από τους Ισραηλινούς στρατιώτες επειδή τόλμησε να τους κοιτάξει από το παράθυρο του σπιτιού της όταν αυτοί εισέβαλαν στην περιοχή...

Οι εισβολές σε σπίτια Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης, η μετατροπή τους σε «στρατιωτικά φυλάκια», η καταστροφή οδικών δικτύων και υποδομών παντός είδους, οι λεηλασίες περιουσιών και οι καταστροφές οχημάτων και χωραφιών από Εβραίους εποίκους που λεηλατούν, κλέβουν και χτυπούν υπό την πλήρη προστασία του κατοχικού στρατού, έχουν μετατρέψει εδώ και 8 μέρες σε κόλαση τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.