Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ Ν' αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Γαστρεντερολογικής-Ογκολογικής Κλινικής στο «Θεαγένειο»


 

Τα προβλήματα στη λειτουργία της Ενδοσκοπικής Μονάδας της Γαστρεντερολογικής-Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Θεαγένειο», φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Δελής Γιάννης, Στολτίδης Λεωνίδας και Λαμπρούλης Γιώργος, αναφέρονται τα εξής: 

«Μείζον ζήτημα για την Ενδοσκοπική Μονάδα της Γαστρεντερολογικής-Ογκολογικής Κλινικής του Α.Ν.Θ. "Θεαγένειο" αποτελεί η έλλειψη ζωτικών υποδομών για την ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία της.

Στην Ενδοσκοπική Μονάδα διενεργούνται 4500 ενδοσκοπήσεις ετησίως και εξυπηρετεί ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Το ιατρικό προσωπικό είναι πολύ έμπειρο και πραγματοποιούνται επεμβάσεις εξειδικευμένες και πρωτοποριακές. Όμως, το έργο που προσφέρεται καθημερινά προσκρούει πάνω στις ελλείψεις προσωπικού αλλά και υποδομών.

Συγκεκριμένα, σήμερα η Μονάδα λειτουργεί σε ένα μικρό χώρο πολύ κατώτερο των σημερινών αναγκών της, διότι δεν διαθέτει χώρο ανάνηψης ασθενών μετά την ενδοσκόπηση, ο δε χώρος καθαρισμού και απολύμανσης ενδοσκοπίων βρίσκεται εντός των ενδοσκοπικών αιθουσών.

Να σημειωθεί δε ότι, έχουν επισημανθεί συμβάντα μετά από ενδοσκοπήσεις (λιποθυμικά επεισόδια), επειδή η Ενδοσκοπική Μονάδα δεν διαθέτει αίθουσα ανάνηψης, η οποία με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές πρέπει να βρίσκεται σε συνέχεια των αιθουσών ενδοσκοπήσεων.

Ενώ το μοναδικό σε δημόσιο Νοσοκομείο στη Β. Ελλάδα εντεροσκόπιο δεν χρησιμοποιείται, εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια, λόγω ελλείψεως του αναγκαίου χώρου .

Παρ’ όλο που τα προαναφερθέντα ζητήματα έχουν επισημανθεί πολλάκις και εγγράφως από την Διεύθυνση της Γαστρεντερολογικής-Ογκολογικής Κλινικής του Α.Ν.Θ. "Θεαγένειο" προς όλους τους υπεύθυνους η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την άμεση αναγκαιότητα επέκτασης, αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Ενδοσκοπικής Μονάδας της Γαστρεντερολογικής-Ογκολογικής Κλινικής του Α.Ν.Θ. "Θεαγένειο" και την πλήρη στελέχωση της με μόνιμο προσωπικό, έτσι ώστε να εγγυάται την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού της, καθώς και την επέκταση των προσφερόμενων υπηρεσιών της».

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου