Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

Υγειονομικό Σύστημα Κούβας - ΗΠΑ: Σημειώσατε 1

Πηγή: Περιοδικό "Ελληνοκουβανικά Νέα", Τεύχος 113*.

Με βάση στατιστικές του ΟΟΣΑ για το σύστημα υγείας διαφόρων χωρών μελών του, προκύπτουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Για παράδειγμα, η βρεφική θνησιμότητα στις ΗΠΑ είναι 6,7 για κάθε χίλια παιδιά που γεννιούνται ζωντανά. Αυτό που δεν λένε οι στατιστικές του ΟΟΣΑ, το λέει η UNICEF, δηλαδή ότι ο αντίστοιχος δείκτης της Κούβας, μιας μικρής γειτονικής τους χώρας στην οποία έχουν επιβάλει πλήρη αποκλεισμό εδώ και 55 σχεδόν χρόνια, είναι μόλις 4,2
 
Ένα άλλο στοιχείο του ΟΟΣΑ που αφορά τους διαβητικούς μας λέει ότι οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό διαβητικού ποδιού, 36 στις εκατό χιλιάδες, απέναντι σε ένα μέσον όρο 12 των χωρών του ΟΟΣΑ. Ο αντίστοιχος δείκτης της Κούβας είναι 4,9, επτά φορές μικρότερος από εκείνον των ΗΠΑ. Εδώ η εξήγηση είναι απλή: η χορήγηση από το δημόσιο σύστημα υγείας της Κούβας του κουβανικού φαρμάκου Heberprot-P, μέσω του οποίου προλαμβάνονται αυτοί οι ακρωτηριασμοί, πολλοί από τους οποίους, να σημειώσουμε, καταλήγουν σε θάνατο του ασθενούς. Το εν λόγω φάρμακο έχει τεθεί σε εμπορία σε διάφορες χώρες, όχι όμως και στις ΗΠΑ, λόγω των νόμων του αποκλεισμού που το απαγορεύουν.

Άλλο ένα ενδεικτικό στοιχείο: ως άμεση συνέπεια του οικονομικού κόστους των επισκέψεων σε γιατρούς. Οι ΗΠΑ είναι μια από τις χώρες με το μικρότερο ποσοστό επισκέψεων ανά ασθενή και κατ' έτος, 4 λιγότερο από το μισό του ποσοστού της Κούβας, με 9,2 επισκέψεις ανα ασθενή ανα έτος. Οι στατιστικές του ΟΟΣΑ υποδεικνύουν επιπλέον ότι στην πλουσιότερη και ισχυρότερη χώρα του κόσμου, πάνω από το 1/3 των ασθενών δεν μπορούν να συνεχίσουν την αγωγή τους, λόγω οικονομικών προβλημάτων κάτι εντελώς αδιανόητο ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες ή ορεινές περιοχές της Κούβας, όπου η εξατομικευμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι εξασφαλισμένη για όλους.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, η Κούβα διαθέτει περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε σχέση με τον πληθυσμό της από τις ΗΠΑ: 134,6 ανα δέκα χιλιάδες κατοίκους στην Κούβα, έναντι 125,1 στις ΗΠΑ. Ακόμα, η βασική δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλύπτει στις ΗΠΑ μόνο το 27,4% του πληθυσμού, σε αντίθεση με την Κούβα όπου η κάλυψη αυτή αγγίζει το 100%. Όλα αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η δήθεν αναποτελεσματικότητα του σοσιαλιστικού συστήματος στην Κούβα καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα του συστήματος υγείας, αλλά και ότι τα ΜΜΕ προτιμούν να αποσιωπούν το γεγονός ότι μια μικρή, αποκλεισμένη χώρα όπως η Κούβα, είναι ανώτερη σε όλες σχεδόν τις πτυχές της υγείας απέναντι στη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου.

* Τα "Ελληνοκουβανικά Νέα" είναι το περιοδικό του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγυης. 
πηγή: PRENSA REBELDE 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου