Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Θα συντηρούν το διάβολο, γιατί αν τον σκοτώσουν θα κλείσει το μαγαζί τους


Σκοτεινή αίθουσα

1. Καλός ο αυτοθαυμασμός και η αυταρέσκεια, αρκεί να μη σε κάνουν να χάσεις το μέτρο. Οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων μοιάζουν με πρωταγωνιστές κακής τηλεοπτικής σειράς που προσπαθούν να πουλήσουν γοητεία για να διατηρήσουν τη θεαματικότητά τους με κάθε μέσο. Ωστόσο, λόγω των αμέτρητων επεισοδίων χωρίς έμπνευση και αμεσότητα, όσο γοητευτικοί κι αν προσπαθούν να φανούν, ξεσκεπάζονται. Στην προσπάθειά τους να αρέσουν, παραμένουν ασήμαντοι.
 
2. Συνεπαρμένοι από την εξουσία, οι αρχηγοί των κομμάτων δεν έχουν καμία αίσθηση σοβαρότητας. Λένε ψέματα σαν αυτόπτες μάρτυρες, για να θυμηθούμε μια ρώσικη παροιμία. Η καθημερινή τους ενασχόληση είναι να μηχανορραφούν ηλιθίως, προσπαθώντας ο ένας να βλάψει τον άλλο. Πιστεύουν στα λόγια τους, τα οποία στέλνουν προς όλους, χωρίς να συνειδητοποιούν πως δεν φτάνουν στους παραλήπτες. Τι κατάρα κι αυτή, ό,τι κάνουν να καταλήγει σε φάρσα!
 
3. Αυτό που με προσβάλλει βαθιά είναι η νεότητα, η οποία εξαιτίας της ανάγκης χάνει την ομορφιά, τη δροσιά και το προσωπικό της βλέμμα. Η ευαισθησία της νεότητας, η εύθραυστη ύπαρξή της την καθιστούν εύκολο στόχο, κι ας είναι πανέξυπνη, και ας καταλαβαίνει το παιχνίδι της γελοιότητας. Στα παλιά μου τα παπούτσια αν κάποτε γίνει μια ακόμη ιστορική έρευνα περί μιας χαμένης γενιάς. Η νεότητα είναι ένα απέραντο τώρα, είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στην αμέριστη ουσία και τη μεριστική, όπως τη διατύπωσε ο Πλάτωνας στον Τίμαιο.
 
4. Τι παράξενο, την ίδια συμπεριφορά με τους νέους αντιμετωπίζουν και οι γέροντες. Τους εξωθούν να γνωρίσουν τα κατώτατα όρια της ζωής, υπεξαιρώντας ακόμα και τις ελάχιστες οικονομίες τους. Τη στιγμή που οι γέροντες έχουν πετάξει όλα τα βάρη από πάνω τους, σε αυτή την ύστατη στιγμή τούς φορτώνουν καινούργια.
 
5. Ερασιτέχνης μάγος, κακός μάγος. Αυτό είναι ο πρωθυπουργός. Αντί για περιστέρια, έβγαλε από το καπέλο του ποντίκια. Ενας μάγος πρωθυπουργός δεν παραπαίει, δεν έχει ψεγάδια, γιατί ο θησαυρός με τον οποίο νομίζει πως μας θαμπώνει θα φανεί αμέσως πως είναι άνθρακες.
 
6. Κάποια ευλογημένη στιγμή θα λουφάξουν όλοι, και θα είμαστε εκεί όταν θα μας κοιτάζουν με ένα κλινικό βλέμμα. Ακριβοδίκαιο, γιατί προσπάθησαν να διασαλεύσουν τη λογική του κόσμου για να συνεχίσουν να ασκούν την απληστία τους.
 
7. Από τη στιγμή που αγνοούν τι είναι άσκηση πολιτικής, ο ένας γιατί βρέθηκε σε αυτή τη θέση λόγω τύχης και ο άλλος λόγω πατέρα, είναι επόμενο ότι σύντομα θα περάσουν σε κηρύγματα με ελαφρά θεολογική χροιά. Η μεταφυσική βοηθά στις δύσκολες καταστάσεις. Και το μαγαζί της Εκκλησίας είναι πάντα εκεί. Στην προσπάθειά τους να συντηρηθούν, θα χρησιμοποιούν την τεχνική των παπάδων: Θα συντηρούν το διάβολο, γιατί αν τον σκοτώσουν θα κλείσει το μαγαζί τους, όπως και της Εκκλησίας.
 
8. Υπάρχουν ακόμα οι ανόητοι που χρησιμοποιούν ποταπές δικαιολογίες για το πώς η χώρα μας οδηγήθηκε σε αυτή την καταστροφή. Τι θράσος της πολιτικής σκηνής, που ανέχεται τόσους και τόσους να πηδάνε από το ένα κόμμα στο άλλο σαν πίθηκοι, αρκεί να εξασφαλίσουν τη θεσούλα τους στο κοινοβούλιο. Με τέτοιους ανθρώπους συνεχίζει το Σύστημα σαν μια μακάβρια φάρσα. Ολοι όμως γνωρίζουμε πως, όταν δεν υπάρχει εξέλιξη, είναι πολύ πιθανό να σταματήσει και η ζωή. Τότε κοιτάμε έξω στο δρόμο, γιατί αλλιώς θα ζήσουμε για πάντα σε μια σκοτεινή αίθουσα, να βλέπουμε το έργο της ζωής μας όπως θα θέλαμε και δεν το ζούμε.
 


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου