Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Υπόθεση όλων!Δεκάδες σωματεία εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων σε όλη τη χώρα προετοιμάζουν την αυριανή μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ.

Με κάθε πρόσφορο μέσο σχεδιάζουν πολύμορφες πρωτοβουλίες, για να ακουστεί δυνατά η φωνή των εργαζομένων, να αποκαλυφθεί η πραγματικότητα πίσω από την κάλπικη εικόνα των διαφημιστικών σποτ της εργοδοσίας και τα χιλιοφορεμένα ψέματα, ότι είμαστε τάχα «όλοι μια ομάδα», που «μαζί θα βγούμε νικητές»...

Στην προμετωπίδα της αγωνιστικής αυτής πρωτοβουλίας βρίσκονται οι αναρίθμητες καταγγελίες για το ξεσάλωμα της εργοδοσίας, με τη στήριξη του αντεργατικού οπλοστασίου που έχουν διαμορφώσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στόχος είναι να ακουστούν δυνατά τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, αυτών που δεν έχουν ανάγκη από... «ηρωικά» σποτ και υποκριτικά «ευχαριστώ», αλλά από μέτρα προστασίας, ανθρώπινα ωράρια, σταθερή δουλειά με δικαιώματα.


Αλλωστε, ακόμα κι αυτή η προπαγάνδα εργοδοσίας και κυβέρνησης για τους «ήρωες της πρώτης γραμμής» ένα πράγμα επιβεβαιώνει: Οτι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που με τη δύναμή τους κινούν τα πάντα. Οτι χωρίς αυτούς, η γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο θα είχε «νεκρώσει», η εφοδιαστική αλυσίδα θα είχε «παγώσει», τα ράφια στα καταστήματα θα ήταν άδεια.

Η δουλειά αυτών των χιλιάδων εργαζομένων της «πρώτης γραμμής», ειδικά αυτήν την περίοδο, αποτελεί πραγματικό χρυσωρυχείο για την εργοδοσία στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, όπου ο τζίρος έχει αυξηθεί κατά 30,4% σε σχέση με πέρσι, και μόνο για το διάστημα 24/2 - 29/3 έφτασε τα 740 εκατ. ευρώ!

Ποια είναι όμως η «ανταμοιβή» τους; Ελλιπέστατα και ανεπαρκή μέτρα προστασίας, που κι αυτά παίρνονται συνήθως μόνο μετά από παρεμβάσεις εργαζομένων και μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση. Προσπάθειες να συγκαλυφθούν κρούσματα του νέου κορονοϊού. Αρνηση για διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων σε εργαζόμενους που εμφανίζουν συμπτώματα. Απειλές ενάντια σε εργαζόμενους που δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού.

Και βέβαια, εντατικοποίηση που «χτυπάει κόκκινο», κακοπληρωμένες συμβάσεις με 4ωρα, 6ωρα, ολιγοήμερες συμβάσεις εργαζομένων που σήμερα βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ιό και αύριο στον κίνδυνο της ανεργίας. Η ευελιξία που προϋπήρχε στον κλάδο, κάνει τώρα αφόρητη τη δουλειά για το σύνολο των εργαζομένων, σε συνθήκες απογείωσης της εκμετάλλευσης.

Τίποτα από όλα αυτά δεν «ισοφαρίζεται» με τα ψίχουλα των περιβόητων «μπόνους» που διαφημίζει η εργοδοσία, των «μπόνους θανάτου» όπως τα έχουν εύστοχα ονομάσει οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου ήδη μετρούν απώλειες μεταξύ των συναδέλφων τους.

Πίσω από τις προκλητικές διαφημιστικές καμπάνιες της εργοδοσίας, με τα ξεκούραστα και χαμογελαστά πρόσωπα, βρίσκεται η ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και στα σούπερ μάρκετ. Βρίσκεται το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, που μετατρέπει τα καταστήματα σε «υγειονομικές βόμβες» και αποθεώνει την «ατομική ευθύνη» για την προστασία της υγείας.

Με εφόδιο λοιπόν και τη θετική πείρα από την πρόσφατη μέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία και με τη δύναμη της εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ δυναμώνουν αύριο τη φωνή τους, για να υπερασπιστούν την υγεία τη δική τους και των οικογενειών τους, τα δικαιώματά τους.

Η αυριανή μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, όπως και κάθε κινητοποίηση αυτής της περιόδου, με την οποία σπάει το σιωπητήριο που θέλει να επιβάλει το κεφάλαιο, είναι υπόθεση όλων μας.

Αποτελεί εφόδιο για να δυναμώσει η φωνή της διεκδίκησης, αλλά και για την οργάνωση της αντεπίθεσης την «επόμενη μέρα», για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την επιδημία σήμερα και την αυριανή καπιταλιστική κρίση, να πάρει αποφασιστική απάντηση η νέα κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου που έχει ήδη ξεκινήσει.

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Τρίτη 14 Απρίλη 2020

902gr

1 σχόλιο:

  1. Μακάρι να ταν "Υπόθεση Ολων"! Αλλά η Ζωή η Ιστορία η Πράξη η Εμπειρία έδειξε ότι είναι μόνον "Υπόθεση Των Αποφασισμένων" από τον Σπάρτακο μέχρι τον Κάστρο/Τσέ! Από τον Καραϊσκάκη/Κολοκοτρώνη μέχρι τον Άρη! (ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΆΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΝΆ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή