Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Μαχητική κινητοποίηση ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων από την «ΤΙΤΑΝ» (ΦΩΤΟ)



Μαχητικά, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να θυσιαστεί η υγεία τους και το περιβάλλον, στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της δυτικής Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν το πρωί του Σαββάτου ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων που μεθοδεύουν από κοινού κυβέρνηση και τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ»
Εργαζόμενοι και νέοι συμμετείχαν μαζικά στην κινητοποίηση που κάλεσε η Πρωτοβουλία των 125 Σωματείων, Συλλόγων που εναντιώνονται στην καύση.

Συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από το Δημαρχείο Παύλου Μελά στην περιοχή της Σταυρούπολης όπου τα εργατικά σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, οι Σύλλογοι Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) και δεκάδες ακόμη φορείς, πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους με τα πανό τους. Εκεί μίλησαν και τα παιδιά με τις ζωγραφιές τους. Όλοι μαζί, διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στο νέο έγκλημα που σχεδιάζεται για την ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης.


Απαίτησαν να σταματήσει τώρα η νέα προσπάθεια αδειοδότησης της τσιμεντοβιομηχανίας «ΤΙΤΑΝ», για καύση RDF/SRF στο εργοστάσιό της στην Ευκαρπία, να σταματήσει τώρα η όποια καρκινογόνα καύση σκουπιδιών.

Στη συγκέντρωση μίλησε η Σοφία Καλαντίδου, από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ». Όπως είπε, «το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρεί στην αδειοδότηση της καύσης RDF/SRF πατώντας στις ράγες του νομοθετικού πλαισίου, ευρωπαϊκού και εθνικού, που νομοθέτησαν και στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Μάλιστα προχωρούν στην κατασκευή του ΜΕΑ Δυτικού Τομέα στην περιοχή της Μαυροράχης, που θα δέχεται τα σκουπίδια από το 65% του πληθυσμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στις ΜΕΑ θα παράγεται το RDF/SRF που θα καίει το "ΤΙΤΑΝ".  Η καύση RDF/SRF θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή και την εκπομπή στο περιβάλλον οργανικών ενώσεων μεγάλης τοξικότητας, τις διοξίνες και τα φουράνια, όπως και άλλων βλαπτικών ρύπων, επιβαρυντικών για την υγεία του ανθρώπου. Δεν θα ανεχτούμε να γίνουν θάλαμος αερίων οι γειτονιές μας».

Σημείωσε ότι ο όμιλος «ΤΙΤΑΝ» επιδιώκει την καύση απορριμμάτων εδώ και χρόνια, στην προσπάθειά του να μειώσει το κόστος παραγωγής του, αξιοποιώντας άλλες μορφές ενέργειας, για να αυξήσει ακόμα περισσότερα τα κέρδη του. Και κάλεσε το λαό να μην πιαστεί στη φάκα, τρώγοντας το τυράκι της διαβούλευσης και στο όνομα του «αμοιβαίου οφέλους» θυσιάσει την υγεία και το μέλλον των παιδιών του και το περιβάλλον.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους του δήμου που σάλπισε ξεσηκωμό στις γειτονιές και κατέληξε και πάλι στο Δημαρχείο Παύλου Μελά.

Ο αγώνας συνεχίζεται το επόμενο διάστημα. Την Παρασκευή 5 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η πρωτοβουλία των φορέων οργανώνει μεγάλη μουσική συναυλία στην κεντρική πλατεία της Ευκαρπίας στις 7.30 μ.μ., και πορεία στους δρόμους της Ευκαρπίας. Επίσης μέσα στον Ιούνη, σχεδιάζει παράσταση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο του ομίλου «ΤΙΤΑΝ».






902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου