Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Παλιά και νέα παραμύθια για το «ξέπλυμα» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

 

Associated Press

Μετά από 20 χρόνια ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων τους γκρεμίζουν για ακόμα μια φορά τα απατηλά προσχήματα περί «ελευθερίας», «δημοκρατίας», «διεθνούς ασφάλειας» κ.ο.κ., τα ίδια αστικά επιτελεία που αναμασούσαν συστηματικά αυτά τα εξόφθαλμα παραμύθια για τον περιβόητο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» πιάνουν ξανά δουλειά...

Με ένα μπαράζ «βαθυστόχαστων» αναλύσεων, ερωτημάτων και «διδαγμάτων», επιχειρούν να «ξεπλύνουν» τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης, τόσο του παρελθόντος όσο και αυτές που εξελίσσονται και αυτές που βρίσκονται ήδη στα σκαριά, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν από το ποιο ήταν το πραγματικό περιεχόμενο της επέμβασης στο Αφγανιστάν αλλά και από την ουσία των σημερινών εξελίξεων, παλεύουν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν ενεργά εδώ και 20 χρόνια στην επέμβαση στο Αφγανιστάν και μπλέκουν όλο και βαθύτερα τον λαό και τη χώρα στους νέους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Στο επίκεντρο αυτής της επιχείρησης βρίσκονται οι αναλύσεις για την «αποτυχία της Δύσης», για τα «λάθη και τις παραλείψεις» που οδήγησαν σε αυτήν, για το αν και γιατί έπεσαν έξω οι εκτιμήσεις των κάθε λογής μυστικών υπηρεσιών για το τι θα γινόταν μετά την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, όπως και για το αν τελικά αυτή η αποχώρηση σηματοδοτεί «συνέχεια της απομόνωσης των ΗΠΑ και υποβάθμιση της δυτικής συμμαχίας»...

Η 20χρονη ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν άφησε πίσω της δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες
Η 20χρονη ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν άφησε πίσω της δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες
Επιχειρούν, με δυο λόγια, να κάνουν «καημό» του λαού την «επιτυχία» των επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών, τη «συνοχή» των λυκοσυμμαχιών τους, την αποτελεσματικότητα των πρακτόρων τους και πάει λέγοντας.

Πίσω από τις αναφορές σε «λάθος υπολογισμούς» και σε «παραλείψεις», προσπαθούν να κρύψουν ότι η 20ετής ιμπεριαλιστική επέμβαση δεν «παρέλειψε» και δεν «απέτυχε» να αφήσει πίσω της δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αμάχους, εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες, χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες για τα συμφέροντα των καπιταλιστών, μια κατεστραμμένη χώρα, με τον λαό να ζει σε άθλιες συνθήκες, φτώχειας και εξαθλίωσης.

Θέλουν να συσκοτίσουν ότι αυτή ακριβώς είναι - και δεν θα μπορούσε να είναι κι άλλη - η «σπορά» όλων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που ακολούθησαν την εισβολή στο Αφγανιστάν, όπως οι επεμβάσεις σε Ιράκ, Λιβύη, Συρία κ.α., παντού με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα για τους λαούς.

Με την ίδια «πυξίδα»

Προσπαθούν να μένει πάση θυσία «εκτός κάδρου» το γεγονός ότι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εισέβαλαν πριν από 20 χρόνια στο Αφγανιστάν και αποσύρουν σήμερα τις δυνάμεις τους από αυτό ακολουθώντας σταθερά την ίδια «πυξίδα»: Το πότε και το πού των ιμπεριαλιστικών τους επεμβάσεων καθοριζόταν και καθορίζεται από την προσπάθειά τους για απόκτηση ενισχυμένων θέσεων σε περιοχές γεωστρατηγικής σημασίας και για υπονόμευση της αντίστοιχης προσπάθειας που κάνουν ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Αυτό το κριτήριο τους οδήγησε στο Αφγανιστάν το 2001 και τους κράτησε εκεί δύο δεκαετίες, σε μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη στην Κεντρική Ασία, στο λεγόμενο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας και της Κίνας, εμποδίζοντας παράλληλα στρατηγικούς σχεδιασμούς των αντιπάλων τους, όπως π.χ. η κατασκευή αγωγών Ενέργειας, δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων κ.ά.

Το ίδιο ακριβώς κριτήριο τους οδηγεί και τώρα, πρωτίστως τις ΗΠΑ, να ρίξουν το βάρος τους, τις δυνάμεις και τους πόρους τους σε άλλα, πιο κρίσιμα μέτωπα στο πλαίσιο των σημερινών απαιτήσεων αυτού του «στρατηγικού ανταγωνισμού» με Κίνα και Ρωσία, όπως επανέλαβε και αυτήν τη βδομάδα στο διάγγελμά του ο Αμερικανός Πρόεδρος. Τον ίδιο ακριβώς ανταγωνισμό υπηρετεί το γεγονός ότι αυτή η αναδιάταξη των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων και η συμφωνημένη με τους Ταλιμπάν ήδη από το 2020 αποχώρηση από το Αφγανιστάν, που τελικά έφερε ξανά στην εξουσία το σκοταδιστικό κίνημα, δημιουργεί ένα βολικό για το ευρωατλαντικό μπλοκ «κλίμα αστάθειας» στην Κεντρική Ασία.

Καθόλου τυχαία, οι ΗΠΑ που... πρέπει να ανησυχούμε μήπως «δεν επέστρεψαν» και αν «απομονώνονται», σε συνθήκες που απειλείται η πρωτοκαθεδρία τους στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα από τη ραγδαία άνοδο της Κίνας, ακονίζουν μαχαίρια σε όλο τον πλανήτη! Εντείνουν τη στρατιωτική και «διπλωματική» κινητικότητα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, αναζητούν νέες βάσεις στην περιοχή, ενώ παράλληλα ενισχύουν συνεχώς μαζί με τους συμμάχους τους τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στη Μαύρη Θάλασσα και όλη την περιοχή γύρω από τη Ρωσία.

Παράλληλα, διατηρούν πάντα ως πρόσχημα για επεμβάσεις όπου Γης την επίκληση της «τρομοκρατικής απειλής», με τον Μπάιντεν να επαναλαμβάνει πως αυτή «έχει εξαπλωθεί» σε πολλά μέρη του πλανήτη και να απειλεί πως «αν χρειαστεί, θα κάνουμε ό,τι κάναμε και στο Αφγανιστάν»...

Βαθαίνει η επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας

Σε αυτούς ακριβώς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οι οποίοι σηματοδοτούν νέους μεγάλους κινδύνους για τους λαούς, σπεύδουν να διεκδικήσουν αναβαθμισμένο ρόλο και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους της, η κυβέρνηση ΝΔ «τρέχει» την ολοένα μεγαλύτερη μετατροπή όλης της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο που μπαίνει στο στόχαστρο, συμμετέχει ενεργά σε ιμπεριαλιστικές αποστολές και σε στρατιωτικές ασκήσεις - πρόβες πολέμου.

Την ίδια ώρα, απογειώνοντας την πρόκληση, εκφράζει «ανησυχίες» για το επερχόμενο νέο μεγάλο κύμα ξεριζωμού που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί που στηρίζει, ενώ ετοιμάζεται να πρωτοστατήσει ξανά στην εφαρμογή της αντιδραστικής μεταναστευτικής - προσφυγικής πολιτικής της ΕΕ, μεταξύ άλλων διαθέτοντας 175 εκατ. ευρώ για να μετατρέψει τα νησιά της χώρας σε «φυλακές» της ΕΕ για τον εγκλωβισμό των κατατρεγμένων...

Ακόμα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στην προπαγάνδα «ξεπλύματος» του ιμπεριαλισμού με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με την «άνεση» της αστικής αντιπολίτευσης μιλά για «αποτυχία του μοντέλου των στρατιωτικών επεμβάσεων της Δύσης και των ΗΠΑ»... για τη διευκόλυνση των οποίων ως κυβέρνηση έδωσε τα ρέστα του σε όλους τους τομείς, στρώνοντας το έδαφος για τη σημερινή ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας.

Διαφημίζοντας την απάτη ενός... «καλού» ιμπεριαλιστικού «μοντέλου», αναπαράγει τα περί «άβουλης» και «άφωνης» ΕΕ που «πιάστηκε στον ύπνο» και πρέπει «να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες», καλώντας ουσιαστικά τον λαό να στοιχηθεί πίσω από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς που μπαίνουν ξανά πιο έντονα στο προσκήνιο, για πιο «αυτοτελή» ρόλο της ΕΕ σε επιθετικά σχέδια για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Οι εξελίξεις ωστόσο επιβεβαιώνουν ξανά την ανάγκη ο λαός να μην στρατευτεί κάτω από τις σημαίες των ιμπεριαλιστών, όπως και αν «βαφτίζονται» αυτές κάθε φορά, πότε «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», πότε «καινούργια μέρα που φέρνει η εκλογή Μπάιντεν», πότε «πιο ενεργή ΕΕ»... Υπογραμμίζουν αντίθετα την ανάγκη να δυναμώσει σήμερα αποφασιστικά η λαϊκή πάλη για απεμπλοκή από τους νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, άρρηκτα δεμένη με την πάλη ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου