Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

 

Eurokinissi

Σε πεδίο δικομματικής αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται η υπόθεση με τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων, μετά την καταγγελία και τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του μέσω της εγκατάστασης του λογισμικού «Predator».

Την Παρασκευή συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου κλήθηκαν σε ακρόαση ο διοικητής της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΑΔΕ). Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, φέρεται να είπε πως το ελληνικό Δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και δεν υπάρχει, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα τέτοια σύμβαση. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Χ. Καστανίδη, για το αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με κάποια εταιρεία «Krikel», ανέφερε πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν υπέγραψε τίποτε με την παρούσα κυβέρνηση, αλλά το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, με την υπογραφή του τότε υπουργού Ν. Τόσκα.

Υπενθυμίζεται πως σχετικά πρόσφατα, ο ιστότοπος «inside story» είχε υποστηρίξει ότι η εταιρεία παραγωγής του λογισμικού «Predator» συνδέεται με την εταιρεία «Krikel», η οποία έχει συνάψει συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο από το 2020. Η συγκεκριμένη εταιρεία διαφημίζεται ως «πάροχος» υπηρεσιών εφαρμογών πληροφορικής, επεξεργασίας δεδομένων, διαχείρισης ηλεκτρονικών συστημάτων, τεχνικής υποστήριξης δικτύων, σχεδιασμού και ανάπτυξης τεχνολογιών της πληροφορίας για δίκτυα και συστήματα, συμβούλων για θέματα συστημάτων και λογισμικού.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους μίλησε για «προσπάθεια συγκάλυψης», υποστηρίζοντας πως «από τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για τη χρήση παράνομου λογισμικού» και για «υποκλοπές Predator από κυβερνητικά υποστηριζόμενους φορείς, δηλαδή όχι ιδιώτες». Συνέδεσε δε την απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τις καταγγελίες για προσπάθεια μόλυνσης του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, θέση που φέρεται να εξέφρασε και ο Χ. Καστανίδης.

Ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε «κοκορομαχία» σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν από τον διοικητή της ΕΥΠ. Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ο Π. Κοντολέων παραδέχθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θ. Κουκάκη κατόπιν αιτήματος των ξένων υπηρεσιών, ενώ η ΝΔ τον κατηγόρησε για «μονταζιέρα» σε μια μυστική συζήτηση.

ΚΚΕ: «Κενό γράμμα» το απόρρητο των επικοινωνιών

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο για τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η χτεσινή (σ.σ. της Παρασκευής 29 Ιούλη) συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής επιβεβαίωσε ότι τα περιστατικά υποκλοπών και παρακολούθησης προσώπων από - εγχώριες και ξένες - κρατικές υπηρεσίες και από άλλους μηχανισμούς γίνονται με βάση ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και με βάση διακρατικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Αυτό το πλαίσιο αξιοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, που εξακολουθεί να μη δίνει απαντήσεις για όλες τις υποθέσεις που έχουν καταγγελθεί, ανάμεσά τους και οι συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, οι οποίες φυσικά αποδεικνύουν πως το απόρρητο των επικοινωνιών παραμένει "κενό γράμμα"».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου