Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

«Χέρι» και στα φιλοδωρήματα βάζει η εργοδοσία, ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας κάνει συστάσεις...

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «GRAND RESORT LAGONISSI»

 

 

Για πρωτοφανή προσπάθεια της εργοδοσίας να βάλει «χέρι στα λεφτά μας, αυτά που κερδίζουμε χάρη στην κοπιαστική εργασία μας», κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο «Grand Resort Lagonissi» καθώς από την αρχή της σεζόν, η επιχείρηση αποφάσισε «να κρατάει τα φιλοδωρήματα που δίνονται ηλεκτρονικά (κάρτες κ.λπ.)».

«Επί δεκαετίες έχει καθιερωθεί αρκετοί συνάδελφοι που εξυπηρετούν πελάτες να παίρνουν εκτός του μισθού τους και τα φιλοδωρήματά τους. Όλα αυτά τα χρόνια τα αφεντικά δεν είχαν κανένα δικαίωμα να επέμβουν και να ρυθμίσουν τα φιλοδωρήματά μας, οι εργαζόμενοι τα παίρναμε πάντα στα χέρια μας και τα μοιράζαμε κατά τον τρόπο που κάθε τμήμα είχε ορίσει» επισημαίνουν ενώ αναφέρουν πως η Επιθεώρηση Εργασίας προχώρησε σε ... συστάσεις.

Τονίζουν πως «τα αφεντικά, κάνοντας επίδειξη εργοδοτικής ισχύος, αγνόησαν και την αρμόδια αρχή και τα δίκαια αιτήματά μας» και σα να μην έφτανε αυτό καταγγέλλουν πως «οι εργαζόμενοι που διαμαρτύρονται δέχονται επίθεση και ύβρεις από στελέχη του ξενοδοχείου κι έχει χαθεί κάθε έννοια ηρεμίας και ομαλότητας στον χώρο εργασίας μας. Συνάδελφοι αντιμετωπίζονται προσβλητικά επειδή διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους». 

Επίσης κάνουν ξεκάθαρο πως «όλοι οι εργαζόμενοι του “Grand Resort Lagonissi”, ανεξάρτητα αν παίρνουμε φιλοδωρήματα ή όχι, συμπαραστεκόμαστε χωρίς αστερίσκους στους συναδέλφους μας που στερούνται τα φιλοδωρήματά τους και στο σωματείο μας και στον αγώνα που κάνει», πως «τα φιλοδωρήματα ανήκουν μόνο στο προσωπικό και μόνο το προσωπικό αποφασίζει πώς και σε ποιον θα διατεθούν» και κάνουν σαφές ότι «δε θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το πλιάτσικο σε βάρος μας! Μέχρι να δικαιωθούμε θα διεκδικήσουμε τον σεβασμό των δικαιωμάτων και του κόπου μας ανυποχώρητα». 

Αντίδραση και από το Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού

Σε αυτή την εξέλιξη, έντονη είναι η αντίδραση του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων και συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, που όπως αναφέρουν και οι εργαζόμενοι ήταν δίπλα τους «από την πρώτη στιγμή», και απαιτεί να δοθούν όλα τα φιλοδωρήματα που εδώ και τρεις μήνες η εταιρεία έχει παρακρατήσει

«Δε φτάνει που οι εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα εποχικά ξενοδοχεία της Αττικής, τα προηγούμενα χρόνια με την πανδημία δεν είχαν καθόλου εισόδημα και ζούσαν με τα ψίχουλα που μοίρασε η κυβέρνηση για λίγους μήνες. Δε φτάνει που ξεκίνησε η σεζόν με πολύ λιγότερο προσωπικό με αποτέλεσμα να δουλεύουν 12ωρα και 16ωρα, χωρίς ρεπό, η εργοδοσία επεμβαίνει μέχρι και στα φιλοδωρήματα, που εδώ και δεκαετίες έχει καθιερωθεί ως ένα έξτρα εισόδημα των εργαζομένων και που ανήκουν αποκλειστικά σε αυτούς» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «η εταιρεία που ανήκει σε γνωστό επιχειρηματία , αγνοεί μέχρι και τις συστάσεις της επιθεώρησης εργασίας κάνοντας επίδειξη εργοδοτικής ισχύος, έχοντας από ότι φαίνεται και την ανοχή του κράτους, μιας και κυβερνητικά και άλλα στελέχη του κρατικού μηχανισμού πηγαινοέρχονται εδώ και χρόνια στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο».

Καταλήγοντας, σημειώνει πως «θα είμαστε στο πλευρό τους σε όλες τις κινητοποιήσεις και προσπάθειες που θα οργανώσουν από δω και πέρα για να δικαιωθούν και να πάρουν τα λεφτά που παράνομα τους παρακρατεί η εταιρεία» (διαβάστε εδώ αναλυτικά).

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου