Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα...


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

Πριν από μερικές μέρες, είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με μοναδικό θέμα το νέο αντιλαϊκό Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ). Η διοίκηση της Περιφέρειας που στηρίζεται από τη ΝΔ, «ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία», συγκάλεσε το σώμα ύστερα από πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για συλλογή υπογραφών περιφερειακών συμβούλων. Οι σύμβουλοι της διοίκησης και τα «εξαπτέρυγά» τους (Τζήμερος και χρυσαυγίτες) δεν εμφανίστηκαν και η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω μη απαρτίας. Η στάση τους ήταν προδιαγεγραμμένη, αφού είχαν ήδη εξαγγείλει την επομένη μέρα ...ημερίδα παρουσίασης του νέου ΠΕΣΔΑ, με τηλεδιάσκεψη που εξελίχθηκε σε μια φαρσοκωμωδία, με δόσεις αντικομμουνισμού.

Επί θητείας Πατούλη οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχουν ζητήσει 12 φορές να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Η απάντηση της διοίκησης ήταν μονότονη: «Θα συζητηθεί ως μονοθεματικό σε επόμενη συνεδρίαση». Η οποία δεν ερχόταν ποτέ.

* * *

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Από τον Γενάρη του 2020 που συγκροτήθηκε σε σώμα, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει συνεδριάσει μόλις 3 φορές, η μια εξ αυτών διά περιφοράς. Στις 19/11/2021 είχε προγραμματιστεί η 2η (!) συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, με θέμα το νέο ΠΕΣΔΑ. Η συνεδρίαση αυτή αναβλήθηκε λόγω «ευαισθησίας επί ζητημάτων ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων» του προέδρου του Συνδέσμου. Είχε προηγηθεί ένα (βολικό για τη διοίκηση) αίτημα για αναβολή από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μελετηθούν δεόντως τα ζητήματα...

Βέβαια, ούτε η παράταξη της ΝΔ ούτε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής επέδειξαν τέτοιες «ευαισθησίες», όταν τον Οκτώβρη του 2019 ψήφιζαν τη νέα χωματερή στη Φυλή και τη δοκιμαστική λειτουργία στο Γραμματικό. Μετά την αναβολή του ΔΣ ακολούθησε το γνωστό σκηνικό: Η (μη) συνεδρίαση μετατράπηκε στις 25/11 σε «ενημέρωση» για το νέο ΠΕΣΔΑ...

* * *

Το ίδιο διάστημα, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ με fast track συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται με τηλεδιάσκεψη, επικυρώνει τις αντιλαϊκές αποφάσεις. Φυσικά, αυτό το ...έργο δεν είναι «πατέντα» της διοίκησης της ΝΔ. Πήρε τη σκυτάλη από τη διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ που την 1η Αυγούστου (!) του 2019 αποφάσισε στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ την επέκταση της χωματερής στη Φυλή, που υποτίθεται ότι θα έκλεινε η διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε η Ρ. Δούρου στην ορκωμοσία της στα Α. Λιόσια το 2014.

Αντ' αυτού, τον Ιούνη του 2018 έλεγε σε εκπροσώπους σωματείων και φορέων που διαμαρτύρονταν για τη συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής και συνολικά την πολιτική της τότε διοίκησης της Περιφέρειας: «Το Γραμματικό θα ανοίξει και θα ανοίξουν και άλλα τέσσερα! Τελεία, παύλα, παρένθεση. Η Δούρου θα χωροθετήσει και κανονίστε να είστε απέναντι με τις μαύρες σημαίες, εγώ θα είμαι απέναντι». Ανάμεσα στα «τέσσερα» ήταν και το ανενεργό Λατομείο Μουσαμά, στα σύνορα Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής, σε απόσταση αναπνοής από κατοικίες και το Θέατρο Πέτρας.

* * *

Θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί σε πολλά τέτοια περιστατικά και στιγμιότυπα. Ποια είναι όμως η κοινή συνισταμένη τους; ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ συμπίπτουν στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαχείριση των αποβλήτων, την «πράσινη συμφωνία» και την «κυκλική οικονομία», με τη συμβολή των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που στηρίζουν. Ο λαός της Αττικής έχει νιώσει στο πετσί του τη διαχρονικά ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα αυτό.

Γι' αυτό οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων φοβούνται «όπως ο διάολος το λιβάνι» τη λαϊκή οργάνωση και κινητοποίηση, τη φωνή σωματείων, φορέων και συντονιστικών επιτροπών από τη Δυτική Αττική, τη Δυτική Αθήνα, τον Πειραιά και το Γραμματικό, συνολικά την Αττική, που οργανώνονται και διεκδικούν να σταματήσει η υποβάθμιση της υγείας και της ίδιας τους της ζωής από τις μπίζνες πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που γίνονται στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Για αυτό επιλέγουν και «αποστειρωμένες» αίθουσες ξενοδοχείων για ημερίδες και συνεντεύξεις Τύπου, όταν δεν ...συσκέπτονται μέσω τηλεδιάσκεψης.

* * *

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και η ομογάλακτη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής χρησιμοποιούν επικοινωνιακά κόλπα και αποφεύγουν τη συζήτηση ακόμα και σε όργανα με δοσμένους για αυτούς συσχετισμούς, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι και το νέο ΠΕΣΔΑ κάθε άλλο παρά φιλολαϊκό είναι, αφού:

  • Συνεχίζεται και επεκτείνεται το αίσχος της χωματερής της Φυλής. Στον υπάρχοντα Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) θα κατασκευασθεί νέος 3ος, με ένα τεράστιο πανωσήκωμα οκτώ εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Στο στόχαστρο και πάλι η Φυλή και η Δυτική Αττική για νέες εγκαταστάσεις, που προβλέπονται στο νέο ΠΕΣΔΑ, όπως και στο προηγούμενο που ακόμη ισχύει, «εμπλουτισμένες» τώρα και με την καρκινογόνα εστία καύσης των 1.000 τόνων αποβλήτων τη μέρα!
  • Προωθείται η καταστροφική για το περιβάλλον και την υγεία καύση των απορριμμάτων, που θα τροφοδοτείται από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας σε Ανατολική Αττική, σε Πειραιά, σε Δυτική Αττική και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ.
  • Γίνεται προσπάθεια να προχωρήσουν νέα εγκλήματα, όπως ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής «Υπολειμμάτων» (ΧΥΤΥ) Γραμματικού και η υπό δημοπράτηση Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), σε επαφή με το παρακείμενο ρέμα, αλλά και αλλού, σε θέσεις που τις κρατούν ακόμα μυστικές, πίσω από το ψευδεπίγραφο και ύπουλο επιχείρημα του «ίσου καταμερισμού βαρών στη διαχείριση των απορριμμάτων», χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια αποκλεισμού και αξιολόγησης.

* * *

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ένα πράγμα είναι για μας αδιαπραγμάτευτο: Η υγεία και η ποιότητα ζωής του λαού της Αττικής δεν παζαρεύονται για τα κέρδη των λίγων!

Είναι μονόδρομος να δυναμώσει ο αγώνας για να κλείσει οριστικά το αίσχος της 70χρονης χωματερής και να μη γίνουν άλλα εγκλήματα τύπου Φυλής. Η διαχείριση των απορριμμάτων απαιτείται να έχει στο επίκεντρό της τον σεβασμό στην υγεία, το εισόδημα του λαού και το περιβάλλον, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες. Σε αυτήν την κατεύθυνση οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και στους δήμους της Αττικής, συνολικά τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, θα δώσουν και το επόμενο διάστημα όλες τους τις δυνάμεις.

Θοδωρής ΣΚΟΛΑΡΙΚΟΣ

Μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

(Αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Αποκαλυπτικά» του «Ριζοσπάστη» της Τρίτης 2 Αυγούστου)

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου