Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Βεβαιότητες

 

Με μαθηματική βεβαιότητα - πιθανότητες 96% - οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι προβλέπουν το πέρασμα της Ευρωζώνης σε νέα οικονομική κρίση τους επόμενους μήνες. Παράλληλα το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων και επαναφοράς των δημοσιονομικών περιορισμών, προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, προκαλεί αντιδράσεις από χώρες με μεγάλο κρατικό χρέος, όπως η Ιταλία. Οσο για την Ενέργεια, τα «μαχαίρια» ακονίζονται πάλι ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, με φόντο την κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Ολα αυτά με την «πίτα» των 700 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης να βρίσκεται στο κέντρο του τραπεζιού κι από πάνω της να «πέφτουν κορμιά» για τη μοιρασιά της. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων, η μόνη «βεβαιότητα» για τους λαούς είναι ότι θα συνεχίσουν να ζουν ...στην αβεβαιότητα των αλλεπάλληλων αδιεξόδων και των καπιταλιστικών κρίσεων. Αλλά και ότι θα κληθούν για μια ακόμα φορά να «λουστούν» τους ανταγωνισμούς και τους όποιους «συμβιβασμούς» μεταξύ των ιμπεριαλιστών. Γι' αυτό δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τα σενάρια όσων τους θέλουν θεατές στη γωνία, παρά μόνο από τον δικό τους αγώνα ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου, των συμμαχιών του, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του. Για να μην πληρώσουν ξανά την κρίση, τον πόλεμο και τους ενεργειακούς ανταγωνισμούς πρέπει να αναδειχθούν αυτοί σε πρωταγωνιστές των εξελίξεων, καίγοντας όλα τα αντιλαϊκά σενάρια.

Εχουν «πείρα»...

«Μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας είμαστε σε φάση που πλέον γνωρίζουμε καλύτερα τα δεδομένα», αναφέρει σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, την ώρα που οι θάνατοι φέτος το καλοκαίρι είναι διπλάσιοι από πέρυσι. Πώς αξιοποιείται όμως όλη αυτή η «πείρα» που συγκέντρωσε η κυβέρνηση τα δυόμισι τελευταία χρόνια, ξεδιπλώνοντας την άθλια πολιτική του «κόστους - οφέλους» στην πλάτη του λαού; Ο υπουργός Υγείας ήταν αφοπλιστικός: «Εκπονούμε ένα σχέδιο σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα όπου πλέον θα μπορούν απευθείας και οι ιδιωτικές κλινικές να διαχειρίζονται περιστατικά Covid. Ηδη το εφαρμόσαμε στο παρελθόν δεσμεύοντας κλίνες και πλέον θέλουμε να το επεκτείνουμε για να αποσυμφορήσουμε την πίεση στο ΕΣΥ». Οσοι θυμούνται την ...ιλαροτραγωδία με τη «συνεισφορά» του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση της πανδημίας τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπορεί παρά να αγανακτούν με όσα λέει ο υπουργός.


... στις ΣΔΙΤ

Αντί να ενισχυθεί και να θωρακιστεί το - ρημαγμένο από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - δημόσιο σύστημα Υγείας, με την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, προσωπικό και υποδομές, αντί σε ώρα ανάγκης να επιταχθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας, το κράτος εξαγγέλλει επέκταση των ΣΔΙΤ με τις ιδιωτικές κλινικές. Αξιοποιεί δηλαδή την πανδημία ως μια ακόμα «ευκαιρία» για να επιταχύνει δρομολογημένες αντιδραστικές αλλαγές σε βάρος της υγείας του λαού, για χάρη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, στην προκειμένη περίπτωση των μεγάλων κλινικών. Αυτών δηλαδή που τα δυόμισι προηγούμενα χρόνια χρηματοδοτήθηκαν αδρά από το κράτος για να παραχωρήσουν λιγοστές κλίνες, όπου μεταφέρονταν ασθενείς άλλων παθήσεων ή νοσηλεύονταν τα πλέον ήπια περιστατικά με Covid, και μάλιστα με προσωπικό αποσπασμένο από το δημόσιο σύστημα Υγείας που φυτοζωεί! Το ίδιο έργο ετοιμάζεται να ανεβάσει ξανά από Σεπτέμβρη η κυβέρνηση, κάνοντας επιτακτική ανάγκη να της χαλάσει ο λαός τα σχέδια, ψηλώνοντας τον πήχη των αγώνων και των διεκδικήσεων για πραγματική προστασία της υγείας, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με έμφαση στην πρόληψη.


Κάθε μήνα!

«Στα 264 εκατ. ευρώ προσδιορίζει το πρόσθετο κόστος μετατροπής της "Πτολεμαΐδας 5" σε μονάδα φυσικού αερίου το ενεργειακό think tank "Green Tank", αναλύοντας τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις για την επόμενη μέρα της λιγνιτικής μονάδας. Το κόστος αυτό θα προστεθεί στα 1,4 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι έχουν ήδη δαπανηθεί για το έργο». Αυτά διάβαζε κανείς πριν ενάμιση χρόνο στον Τύπο, για τις «ασύμφορες» και «ακριβές» λιγνιτικές μονάδες. Ενδεικτικό είναι και το σενάριο που είχε παρουσιαστεί τότε, να αξιοποιηθεί μία από τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, ώστε η μονάδα να είναι «συμβατή» ακόμα και με τις πλέον αυστηρές ευρωενωσιακές Οδηγίες και τα χαράτσια της «πράσινης ανάπτυξης», που στόχο έχουν να επιταχύνουν την «απολιγνιτοποίηση». Σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις, μια τέτοια τεχνολογία θα κόστιζε 2,8 δισ. ευρώ, γεγονός που αξιοποιούνταν ως «επιχείρημα» για το κλείσιμο της μονάδας. Σήμερα, βέβαια, τα λεφτά εκείνα, που «δεν υπήρχαν» και τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν «ανένδοτες» ότι «δεν θα τα φορτώσουν στον ελληνικό λαό», τα δίνουν ...κάθε μήνα για να επιδοτούν τους ενεργειακούς ομίλους και το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα! Αλλο ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνει ότι η διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου, η στρατηγική της «πράσινης» ανάπτυξης και της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, που όλα τα αστικά κόμματα υπηρετούν, είναι αυτό που «καίει» τις δυνατότητες στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας να απολαμβάνει ο λαός ενεργειακή επάρκεια και φτηνό ρεύμα, με τη συνδυασμένη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου