Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Η εξέγερση στο Ιράν

 



Παρακολουθούμε αποστασιοποιημένα, θεωρώντας ότι εμείς είμαστε ανώτεροι αυτών των λαών έχοντας εξασφαλίσει πολλές «ελευθερίες» που οι λαοί αυτοί δεν κατέχουν.

Έμμεσα όμως, στηρίζουμε το σύστημα των ιμπεριαλιστών αποδίδοντας τα αίτια της ανελευθερίας στο θεοκρατικό καθεστώς αυτών των χωρών. Για το δικό μας θεοκρατικό καθεστώς και τον ρόλο της της δικής μας Εκκλησίας στην εδραίωση του σκοταδισμού και τη στήριξη των ταξικών διαφορών ούτε λόγος . Για την δική μας κρατική καταστολή και βία σε κάθε μορφή αντίδρασης και διεκδίκησης εργασιακών δικαιωμάτων και στοιχειωδών ελευθεριών, ούτε λόγος. Μόνο ψίθυροι…

Αν πραγματικά συναισθανόμασταν την εξέγερση του λαού του Ιράν (δεν κατέβηκαν μόνο γυναίκες στον δρόμο, αλλά και άντρες, γιατί η καταπίεση και η κρατική βία δεν αφορά μόνο τις γυναίκες) θα έπρεπε και εδώ να έχει ξεσπάσει επανάσταση. Όταν σε κάθε μορφή διαμαρτυρίας έχεις την ωμή κατασταλτική επέμβαση της εξουσίας, είτε με τη μορφή δικαστικών αποφάσεων, δεν προλαβαίνει να κηρυχθεί μία απεργία – ένα δικαίωμα κεκτημένο με αγώνες και αίμα χιλιάδων ανθρώπων -και κρίνεται δικαστικά σε χρόνο ρεκόρ παράνομη, είτε με τη μορφή ωμής βίας- τα γεγονότα των προηγούμενων εβδομάδων στις διαδηλώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας το επιβεβαιώνουν – τι περιμένεις για να ξεχυθείς στους δρόμους και να διαμαρτυρηθείς κατά αυτού που διαμαρτύρεται και ο λαός του Ιράν; Και αυτό δεν είναι το χιτζάμπ.

31 νεκροί στο Ιράν αναδεικνύουν τους λόγους που ο λαός αυτός εξεγείρεται. Δεν ρισκάρεις εύκολα τη ζωή σου αν δεν βιώσεις τη βαθιά κρίση και τη βαθιά καταπίεση στο πετσί σου. Αν δεν βιώσεις τη διαφθορά του κρατικού μηχανισμού και τις κατάφωρες αδικίες αυτού πάνω σου. Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται στις φυλακές της χώρας γιατί τολμούν να μιλήσουν για όλα αυτά. Ωστόσο η φωνή τους δεν σιωπά. Τα μηνύματά τους στέλνονται μέσα από τις φυλακές και ο λαός τα εισπράττει. Και τα εισπράττουμε όλοι γιατί την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων μας τη βιώνουμε και εμείς. Για αυτούς όμως τους λόγους, τίποτα δεν ακούγεται από τα δυτικά ΜΜΕ και την προπαγάνδα αυτών που πάντα προσπαθούν να καπελώσουν την οποιαδήποτε εξέγερση των καταπιεσμένων λαών ταμπελοποιώντας την και με τον τρόπο αυτόν αποδυναμώνοντάς την. Και το μήνυμα που στέλνει αυτός ο λαός , είναι η αντίσταση απέναντι στη διαφθορά, απέναντι στην αδικία απέναντι στη φτωχοποίηση, απέναντι στην εξαθλίωση, στην ανισότητα, στην κρατική βία και απέναντι σε οτιδήποτε ανακόπτει όχι μόνο όλα τα παραπάνω δικαιώματα αλλά και το δικαίωμα της διεκδίκησης αυτών.

Είναι πολλά τα μηνύματα που εισπράττουμε από την εξέγερση που αν δεν θέλουμε να χαθεί και αυτή σαν όλες τις άλλες και αν πράγματι συναισθανόμαστε τον άδικο χαμό των ανθρώπων, θύματα ενός κρατικού μηχανισμού που ενισχύεται και ενδυναμώνεται από τα συμφέροντα των μεγαλοκεφαλαιούχων που μαίνονται στην περιοχή και καιροφυλαχτούν, θα πρέπει κάποια στιγμή να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας, να γίνουμε ηγέτες του δικού μας εαυτού αποβάλλοντας τους κυρ παντελήδες που κυοφορούν μέσα μας, και να ηγεμονεύσουμε μιας παγκόσμιας επανάστασης που έχει να κάνει με την ευθεία ρήξη απέναντι σε ένα σάπιο σύστημα που όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι οδηγεί στην εξολόθρευση του ανθρώπου και στην παντοκρατορία του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου