Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Σόου υποκρισίας και για το «λευκό μπαστούνι»

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Ακόμη ένα σόου υποκρισίας έστησε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν τη χρησιμότητα του λευκού μπαστουνιού για τους τυφλούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με πρόβλημα όρασης στην καθημερινή και ανεξάρτητη διαβίωση και μετακίνησή τους.

«Για ποια κινητικότητα μας μιλούν, όταν σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 9 εκπαιδευτές κινητικότητας, οι οποίοι πρέπει να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες 17.000 τυφλών; Οι εξαγγελίες της υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Δ. Μιχαηλίδου για δημιουργία ενός προγράμματος εκπαίδευσης νέων εκπαιδευτών από τις ...αρχές του 2023, δηλαδή 30 χρόνια μετά την εκπαίδευση των πρώτων 10, είναι γενικές και αόριστες και σε κάθε περίπτωση πολύ πίσω από τις ανάγκες», είναι η οργισμένη απάντηση της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» Τυφλών (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στη ΣΕΑΑΝ).

Η ΕΣΚ Τυφλών ρωτά ακόμη: «Πώς οι τυφλοί μπορούν να κινούνται ανεξάρτητα και αυτόνομα, όταν τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι υποστελεχωμένα και χωρίς τον απαραίτητο στόλο, με συνέπεια ο κόσμος να μην έχει την δυνατότητα να εξυπηρετηθεί; Πώς θα γίνει η κοινωνική ένταξη των τυφλών, όταν πάνω από το 95% των ικανών προς εργασία ανθρώπων με πρόβλημα όρασης είναι άνεργοι, και έχοντας ως δεδομένο πως η εργασία αποτελεί βασικό τρόπο κοινωνικοποίησης των τυφλών και επαφής της κοινωνίας μαζί του;».

Να σημειωθεί ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1980 δούλευαν περίπου 1.000 τυφλοί, σήμερα εργάζονται μόλις 100, παρά την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας που δίνει τεράστιες δυνατότητες για την παραγωγική ένταξη των αναπήρων και των τυφλών με βάση τα ενδιαφέροντά τους και την εκπαίδευσή τους.

«Η μόνη λύση είναι ο οργανωμένος και ανυποχώρητος αγώνας για κάλυψη όλων των αναγκών μας σε εκπαίδευση, τεχνικά βοηθήματα, αθλητισμό, ασφαλή μετακίνηση κ.ά., εδώ και τώρα δωρεάν και χωρίς καμία επιβάρυνση των τυφλών και των οικογενειών τους, με ευθύνη του κράτους και των δημοσίων φορέων. Αγώνας περισσότερο αναγκαίος από ποτέ, μπροστά στο τσουνάμι της ακρίβειας και την κρίση που αν δεν ξεσηκωθούμε, έρχεται να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει από τα μνημόνια και την πανδημία», σημειώνει η ΕΣΚ.

Και καλεί τους τυφλούς να γυρίσουν την πλάτη «στην κυβέρνηση, καθώς επίσης και στους κυβερνητικούς συνδικαλιστές και σε όλους τους επίδοξους σωτήρες, που ούτε είδαν ούτε άκουσαν για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί σήμερα.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, για την κοινωνία των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων μας.

Ανταμώνουμε στους δρόμους του αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τον λαό στα μεγάλα απεργιακά συλλαλητήρια στις 9 Νοέμβρη», τονίζει.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου