Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Το κακό σενάριο

 

Πηγή: Associated Press

 

Με το «θερμόμετρο» στη Μέση Ανατολή να σκαρφαλώνει στο «κόκκινο», ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επισκέπτεται την περιοχή, έχοντας από πριν δώσει κάλυψη στην εγκληματική δράση του Ισραήλ η οποία κλιμακώνεται σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Επόμενοι σταθμοί η Ελλάδα και η Τουρκία, όπου ο Μπλίνκεν θα βρεθεί στα τέλη Φλεβάρη... Μόνο ανησυχία και ανασφάλεια να αισθάνεται ο λαός απ' αυτήν την επίσκεψη, που αναβαθμίζει το παζάρι για όλα τα ανοιχτά ζητήματα στην περιοχή.

Δεν χρειαζόταν πάντως να έρθει ο Μπλίνκεν, για να καταπέσει ο μύθος ότι η ενεργότερη συμμετοχή της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια είναι «ασπίδα» απέναντι στις αμφισβητήσεις της Τουρκίας. Το εντελώς αντίθετο αποδεικνύεται, όχι μόνο σε καιρούς που η ένταση κλιμακώνεται, αλλά και σε περιόδους «ύφεσης» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η ΝΑΤΟική πολιτική των «διαφιλονικούμενων υδάτων» και της μη αναγνώρισης συνόρων ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα και ρίχνει «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών. Αυτήν την πολιτική κλιμακώνει σήμερα το ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση μιλάει για ΝΑΤΟικά νησιά (!) για να κάνει ευκολόπεπτη τη συζήτηση περί «αποστρατιωτικοποίησης» με ΝΑΤΟική εποπτεία. Σ' αυτόν τον δρόμο συνυπάρχουν και εναλλάσσονται τα παζάρια σε «πλατφόρμες» ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τον κίνδυνο «θερμών» επεισοδίων.

Η βαθιά εμπλοκή στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, μετατρέπει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό στρατιωτικό κόμβο και οδηγεί σε επικίνδυνες διευθετήσεις, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, στο όνομα της ΝΑΤΟικής συνοχής. Ανοίγει παράλληλα τον δρόμο για «συνεκμετάλλευση» του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου, με την «εποπτεία» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει και αντιπαλεύει κάθε βήμα του επικίνδυνου αυτού σχεδιασμού. Πολύ περισσότερο σήμερα, που τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατ. Μεσογείου, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας σ' αυτόν, αναδεικνύονται σε καταλύτη επώδυνων συμβιβασμών και νέων κινδύνων για τους λαούς.

Αυτή είναι άλλωστε η «ατζέντα» της επίσκεψης Μπλίνκεν σε Ελλάδα και Τουρκία. Στον τίτλο της γράφει «Ανατολική Μεσόγειος» και περιλαμβάνει Ενεργειακά, Ελληνοτουρκικά, «ατλαντική συνοχή» και ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, απέναντι στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τη Ρωσία και την Κίνα, με αγκίστρωμα της Τουρκίας στο «δυτικό» στρατόπεδο.

Στο κακό «σενάριο» για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής πρωταγωνιστούν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου. Το «σκηνοθετούν» τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα που οξύνονται για τη διανομή σφαιρών επιρροής, αγορών, πηγών και δρόμων Ενέργειας.

Η «πλοκή» του είναι καταστροφική για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, αλλά και με τον κίνδυνο να γενικευθεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Αυτό το σενάριο μόνο ο λαός μπορεί να το «κάψει», με την πάλη του και ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ! Απορρίπτοντας ψευτοδιλήμματα και εκβιασμούς, να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής στο σενάριο των δικών του αναγκών, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχίζεται με οποιαδήποτε κυβέρνηση, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ζωτικές ανάγκες του κεφαλαίου.

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Τρίτης 31 Γενάρη 2023.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου