Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Ζητάει «ισχυρή πλειοψηφία» για να εφαρμόσει διά πυρός και σιδήρου το αντιλαϊκό του πρόγραμμα

 

 

«Ισχυρή πλειοψηφία» και «ισχυρή κυβέρνηση» ως προϋπόθεση για να εφαρμόσει το αντιλαϊκό πρόγραμμά του ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας στο «Mega».

Ενόψει της κάλπης της 25ης Ιούνη, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ακόμα και μια οριακή πλειοψηφία μπορεί να μην είναι αρκετή για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος της ΝΔ, το οποίο, σταχυολογώντας, περιλαμβάνει τα εκατοντάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, την επίτευξη ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Ο Κ. Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να εκβιάσει τον λαό, ζήτησε να διαλέξει ανάμεσα σε «σταθερότητα ή περιπέτειες», προσθέτοντας ότι υπάρχει μόνο μία κυβερνητική πρόταση, αυτή της ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε γενικόλογα σε «βελτίωση διαθέσιμου εισοδήματος» με προεκλογικές υποσχέσεις για «καλύτερους μισθούς από το πλεόνασμα της ανάπτυξης», την ώρα που ο λαός πληρώνει την ανάπτυξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά ταυτόχρονα ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «δεν θα ξοδεύουμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τους δημοσιονομικούς κανόνες», επιβεβαιώνοντας πως ό,τι μπαίνει στη μία τσέπη του εργαζόμενου, θα βγαίνει από την άλλη.

Μάλιστα, επιχείρησε μια ανοίκεια καπηλεία, λέγοντας ότι «βάλαμε σε τάξη τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και δώσαμε δουλειές, γι’ αυτό πήραμε 38% στο Πέραμα, όπου οι εργαζόμενοι αμείβονται καλύτερα», σκοπίμως αποκρύπτοντας το γεγονός ότι οι εργάτες της Ζώνης, με σκληρούς αγώνες, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους έχουν πετύχει κατακτήσεις. Όσο για τα περί «τάξης», η κυβέρνηση της ΝΔ -ακολουθώντας κατά πόδας την προηγούμενη κυβέρνηση- προώθησε μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων στον κλάδο και μετέτρεψε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, στρώνοντας το έδαφος για γενίκευση τέτοιων αντιδραστικών ρυθμίσεων σε μια σειρά εργασιακούς χώρους. 

Ακόμα, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε τη σημασία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, προσπαθώντας να πείσει ότι «θα έχει θετική επίπτωση στους πολίτες» γιατί «θα μειώσει τα επιτόκια», αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να ανταποκριθούν και οι τράπεζες»...

Με αφορμή την επανεκλογή Ερντογάν στην Τουρκία, ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ευχή η πρόσφατη βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών να έχει ουσιαστική συνέχεια, ωστόσο παραδέχθηκε ότι οι τουρκικές αιτιάσεις όπως εκφράζονται από τη «γαλάζια πατρίδα», δεν αλλάζουν.

Ανοίγοντας πάντως ορθάνοιχτο παράθυρο στις επώδυνες διευθετήσεις που δρομολογούνται στην περιοχή με ΝΑΤΟική σφραγίδα, δήλωσε ότι αν εκλεγεί πρωθυπουργός και εκπροσωπεί την Ελλάδα στην επερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα επιδιώξει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς «πρέπει να συζητούμε παρότι διαφωνούμε». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι είναι «ευκαιρία να θέσω το πλαίσιο πώς θα κινηθούμε», το οποίο περιλαμβάνει την «οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών», ενώ όπως είπε «θέματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να συζητηθούν ποτέ», τη στιγμή που η ίδια η εμπειρία δείχνει ότι το ελληνοτουρκικό παζάρι και τα διάφορα ΝΑΤΟικά διαβούλια αξιοποιούνται από την Άγκυρα για την προβολή του συνόλου των απαράδεκτων αξιώσεών της. 

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου