Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Παράνομη κρίθηκε η απεργία των οδηγών τουριστικών λεωφορείων


Παράνομη κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η τετραήμερη απεργία που είχαν εξαγγείλει οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ).
Οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων είχαν προγραμματίσει να ξεκινήσουν την απεργία τους από αύριο, Δευτέρα, διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, που είναι σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο, βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς οι εργαζόμενοι δέχονται μείωση μισθού κατά 20%, ενώ οι ιδιοκτήτες απαιτούν μείωση μισθού και επιδομάτων κατά 70%.
"Υστερα από μονομερή καταγγελία της Σ.Σ.Ε οδηγών Τουριστικών λεωφορείων από πλευράς των εργοδοτών (ΓΕΠΟΕΤ) στις 30-3-2012 ξεκίνησαν διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση σχεδίου ΣΣΕ 2012. Η πρόταση των ιδιοκτητών ήταν κατάργηση των βασικών μισθών, των περισσότερων επιδομάτων, του ωραρίου και του τρόπου χορήγησης των ρεπό" σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΟΣΜΕ.

"Η πρόταση είναι χειρότερη και από τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν από την εφαρμογή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6/28.2.2012 για την μετενέργεια των ΣΣΕ. Υστερα από τρεις συναντήσεις με τη ΓΕΠΟΕΤ πιστέψαμε ότι ήρθαμε κοντά σε μια συμφωνία και ως ένδειξη καλής θέλησης τους δώσαμε υπογεγραμμένο σχέδιο ΣΣΕ από πλευράς μας, στο οποίο όχι μόνο δεν διεκδικούσαμε τίποτα, αλλά τους παραχωρούσαμε και κάποιες παροχές μας. Είμαστε δε διατεθειμένοι να υπογράψουμε και χρονική διάρκεια έως 3 έτη διασφαλίζοντας έτσι εργασιακή ειρήνη στο χώρο των τουριστικών λεωφορείων" αναφέρει.
"Η ΓΕΠΟΕΤ προφορικά μας έδειξε ότι συμφωνεί και στο προγραμματισμένο ραντεβού της Τρίτης 29/5/2012 για υπογραφή ΣΣΕ, μας απάντησε αρνητικά επανερχόμενη στο αρχικό της σχέδιο" σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Οι συνδικαλιστές τονίζουν ότι, "εξαντλώντας κάθε περιθώριο συνέπειας και υπευθυνότητας από πλευράς εργαζομένων απέναντι στη παρελκυστική τακτική της ΓΕΠΟΕΤ για τη μη υπογραφή ΣΣΕ", οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών ΟΣΜΕ & ΠΟΟΤΛΕ αποφάσισαν να προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις με έναρξη την Δευτέρα 04/06/2012 και ώρα 01:00 π. μ. και λήξη την 08/06/2012 και ώρα 01:00 π. μ.
"Καλούμε έστω και τώρα τη Διοίκηση της ΓΕΠΟΕΤ να προχωρήσει μαζί μας σε υπογραφή του σχεδίου που ήδη είχε συμφωνήσει, διότι πλέον αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για τις επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν στον κλάδο του τουρισμού" καταλήγει η ανακοίνωση.
Τι απαντά η ΓΕΠΟΕΤ
"Η ΓΕΠΟΕΤ εκφράζει τη λύπη της για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων καίτοι κατέβαλλε σημαντικές προσπάθειες ώστε να υπάρξει σύγκλιση απόψεων με τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων - συνεργάτες μας. Ιδιαίτερα στο μισθολογικό κομμάτι, η Ομοσπονδία αποποιήθηκε τα σημαντικά περιθώρια μείωσης μισθών που πλέον προβλέπει η εργατική νομοθεσία και συμφώνησε να παραμείνει αναλλοίωτος ο περυσινός βασικός μισθός και να παραμείνουν όλα σχεδόν τα επιπλέον του νόμου επιδόματα. Ούτε αυτό όμως έγινε αποδεκτό" σημειώνεται σε ανακοίνωσή της.
"Δυστυχώς κάποιοι δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ότι η ελληνική οικονομική πραγματικότητα έχει αλλάξει σε μη αναστρέψιμο βαθμό και ότι η φετινή χρονιά δεν είναι απλώς η συνέχεια της προηγούμενης, τίποτα δεν έχει μείνει το ίδιο και για κανέναν, σε όποια πλευρά και αν βρίσκεται. Τα τουριστικά γραφεία και οι επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων μέλη μας καταγράφουν πτώση στον κύκλο εργασιών τους ύψους 41,3%, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, και αδυνατούν να καταβάλλουν στους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων αναλλοίωτα τα προνομιακά - σε σχέση με άλλους κλάδους - επιδόματα που τους παρείχαν τα τελευταία χρόνια και τα οποία είχαν από κοινού συμφωνηθεί. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα" αναφέρει.
"Η εξαγγελία της απεργίας των οδηγών σε καμία περίπτωση δεν είναι τυχαία, αφορά στοχευμένες ημερομηνίες όπως αυτή της αργίας του Αγίου Πνεύματος όπου κατά παράδοση διενεργούνται εκδρομές λόγω τριημέρου αλλά και ημερομηνίας εντός της ερχόμενης εβδομάδας όπου κρουαζιερόπλοια θα προσεγγίσουν το λιμάνι του Πειραιά, ώστε να μεγιστοποιηθεί η ζημιά στον ελληνικό τουρισμό, να αλλάξουν ρότα τα πλοία αυτά μεταβαίνοντας στη γειτονική Τουρκία ή να ταλαιπωρηθούν οι τουρίστες που θα επιλέξουν να αποβιβαστούν, ώστε να ανανεωθεί το περυσινό φωτογραφικό υλικό τουριστών να περπατούν στους αυτοκινητόδρομους, διότι δεν υπήρχε μεταφορικό μέσο να μεταβούν στο αεροδρόμιο" επισημαίνει η ΓΕΠΟΕΤ.
"Και όλα αυτά, ενώ τα ξενοδοχεία στην Αθήνα κλείνουν το ένα μετά το άλλο και ενώ ο Πρωθυπουργός συγκαλεί εκτάκτως συσκέψεις για επικοινωνιακή αντεπίθεση της χώρας στις αγορές του εξωτερικού, προκειμένου να μην χαθεί η φετινή τουριστική περίοδος, με δυσθεώρητες αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία. Κάποιοι επιλέγουν να ακυρώσουν την προσπάθεια αυτή" σημειώνει.
"Μια άλλη χρονιά και υπό άλλες συνθήκες μία τέτοια απεργία ενδεχομένως να λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης, πλέον όμως δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε διότι δεν έχουμε πλέον αντικείμενο εργασίας, δεν υπάρχουν τουρίστες να διακινήσουμε και αυτοί που έμειναν όταν πληροφορηθούν τι τους περιμένει στις ημέρες της απεργίας θα χαθούν και αυτοί. Ηρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του" καταλήγει η ανακοίνωση.
πηγή: news247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου