Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

“Quiz” βρείτε της ομοιότητες και διαφορές με την χώρα μας;

 Εισαγγελική έρευνα κατά των οίκων αξιολόγησης.

Ο εισαγγελέας Ρουτζέρο στην έρευνα που πραγματοποιείται στην Ιταλία κατηγόρησε πέντε στελέχη της Standard & Poors, με το κακουργηματικό αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς κατά συρροή. Τώρα, η έρευνα συνεχίζεται και για τους οίκους αξιολόγησης των Moody’s και Fitch.
Η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται και αυτό από μόνο του είναι είδηση. Για τις εξελίξεις της υπόθεσης βέβαια, τα πάντα καλύπτονται από το απόλυτο δικαστικό απόρρητο, αλλά θα μπορούσαν να ανοίξουν προοπτικές που προμηνύονται εφιαλτικές για την κυβέρνηση τεχνοκρατών της γείτονος χώρας.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Σε συνέχεια και συνέπεια της μήνυσης τον Μάη του 2010 από οργανώσεις της Ιταλίας εναντίον του οίκου Moody’s, ο εισαγγελέας της πόλης Τράνι, Μικέλε Ρουτζέρο, αποφάσισε να ανοίξει ποινική έρευνα εναντίον του διεθνούς οικονομικού οίκου αξιολόγησης, για μια ανακοίνωση που είχε δημοσιεύσει τον Μάη του 2010, η οποία είχε αποσταθεροποιήσει τις εγχώριες αγορές και είχε προκαλέσει την κατάρρευση των Ιταλικών μετοχών και ομολόγων.
Οι έρευνες είχαν συνεχιστεί προκαλώντας τον εισαγγελέα να περάσει από «κόσκινο» και την δραστηριότητα και άλλων οίκων αξιολόγησης όπως του Fitch και της Standard & Poor’s, που επίσης πρωταγωνίστησαν σε δημοσιεύσεις και αποφάσεις που επέφεραν την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Μερικές μέρες πριν, και αφού πέρασαν κάτι περισσότερο από δυο χρόνια εργασίας και έρευνας, για την Standard & Poor’s ο εισαγγελέας κατέληξε στο να στοιχειοθετήσει την κατηγορία του εγκλήματος της χειραγώγησης κατά συρροή και με στόχο την απολαβή χρημάτων για πέντε άτομα:

Τον πρόεδρο της Standard & Poor’s, Deven Sharma, τον γενικό μάνατζερ στο Λονδίνο Yann Le Pallec, τον Eileen Zhang (του Ευρωπαϊκού κλάδου της S&P), τον Frankiln Crawford Gill και τον Moritz Kraemer που εργάζονται στη Ευρωπαϊκή προεδρεία της εταιρίας για την εκτίμηση των Δημόσων χρεών χωρών.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Τράνι, οι πέντε ύποπτοι, που κατέχουν θέσεις στην κορυφή του οίκου, «μέσω τεχνασμάτων και εντολών ενημερωτικού χαρακτήρα [που όπως περιγράφεται έχουν καταγραφεί μόνο κατ' επίφαση νόμιμα αλλά που στην πραγματικότητα είναι παράνομα], παρείχαν με δόλο στις αγορές, δηλαδή στους επενδυτές ψεύτικες και χαλκευμένες πληροφορίες για την πορεία και την αξιοπιστία της Ιταλικής οικονομίας και την οικονομική πολιτική της Ιταλικής κυβέρνησης (που στόχευαν στην ανάπτυξη και την επαναπροώθηση της οικονομίας). Με αυτό τον τρόπο συνεχίζει το πόρισμα του εισαγγελέα «αποχτούσαν κρατικά ομόλογα του Δημόσιου χρέους της Ιταλίας αποσβένοντας το κόστος για τους ίδιους και αυξάνοντάς το για την Ιταλική οικονομία«.
Ο ρόλος του Μόντι
Από τους τρεις κλάδους της δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, παραμένουν ακόμα ανοιχτά τα θέματα που αφορούν τους οίκους Fitch και Moody’s, για τους οποίους ο εισαγγελέας χρειάζεται προφανώς περισσότερο χρόνο και έρευνες όπως και αποδείξεις.
Μέχρις εδώ τίποτα το απίστευτο(;) εξάλλου εμείς στην Ελλάδα πολλές φορές έχουμε υποπτευθεί και έχουμε ακούσει ανάλογες καταγγελίες. Η συγκλονιστική φήμη που κάνει το γύρο του διαδικτύου στη γείτονα χώρα σήμερα έχει να κάνει με τον ρόλο που αποδίδεται στον Ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι!
Ο, Μόντι που ήταν τότε πρόεδρος του Πανεπιστημίου Μποκόνι, ήταν …μέλος του συμβουλίου της Moody’s τουλάχιστον μέχρι την περίοδο που διερευνά ο εισαγγελέας Ρουτζέρο.
Απόδειξη των ανωτέρω αποτελεί η κάτωθι βιογραφία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, που δεν έχει ανανεωθεί αλλά και δεν έχει διαψευστεί μέχρι τώρα…

Αυτό θεωρητικά τουλάχιστον σημαίνει πως εάν ο εισαγγελέας προβεί στα ίδια συμπεράσματα με τα οποία κατηγόρησε τους πέντε της Standard & Poor’s, θα μπορούσε να αποδώσει κατηγορίες στον ίδιο τον Ιταλό πρωθυπουργό!
Κωστής Αποστολόπουλος.
πηγή: tsantiri.gr

2 σχόλια:

  1. Και η Τουρκία είχε πει οτι θα κάνει μήνυση σε κάποιον οίκο αξιολόγησης που την υποβάθμισε. Τι στο καλό, μόνο εμείς εδώ πέρα δεν έχουμε ανεξάρτητη δικαιοσύνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου η δικαιοσύνη είναι τοοοοοόσο τυφλή, όσο και ο Φωτόπουλος στην ταινία κάλπικη λύρα.

      Διαγραφή