Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Για το αντιλαϊκό σχέδιο της κυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας


Βασικός στόχος στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ΠΦΥ είναι το μικρότερο δυνατό «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος του
MotionTeam
Βασικός στόχος στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ΠΦΥ είναι το μικρότερο δυνατό «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος του
Η κυβέρνηση εδώ και καιρό προπαγανδίζει τις μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) σαν το απαύγασμα της φιλολαϊκής της πολιτικής. Τις προβάλλει σαν ένα είδος «επανάστασης» στο χώρο της Υγείας, όπου επιτέλους ο λαός και ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα θα «απολαύσουν» ένα «ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα παρέχει υπηρεσίες Υγείας καθολικές και ισότιμες για όλους», γι' αυτό, ισχυρίζονται, η μεταρρύθμιση έχει «κοινωνικό πρόσημο» με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον.
Θα μπορούσε κάποιος δικαιολογημένα να αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν, μετά το «τσουνάμι» των αντιλαϊκών μέτρων που μόλις ψήφισε στη Βουλή με το 4ο μνημόνιο - για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου εισοδήματος, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, που μετατρέπουν τη ζωή των λαϊκών οικογενειών σε «κόλαση» - πώς γίνεται τα μέτρα που προωθεί ειδικά για την ΠΦΥ να συνιστούν περίπου «παράδεισο»...

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν «τρελάθηκε η κυβέρνηση και τα έβαλε όλα τζάμπα», αλλά αξιοποιεί όλη την ικανότητά της, προκειμένου να εξαπατήσει το λαό και τους ασθενείς, κάνοντας το «μαύρο - άσπρο». Να δημιουργήσει προσδοκίες και να εξασφαλίσει ανοχή ώστε πιο εύκολα να περπατήσει μια ακόμα αντιλαϊκή μεταρρύθμιση στο χώρο της ΠΦΥ, συνέχεια όλων των προηγούμενων.


Οσο το δυνατόν μικρότερο «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος του

Το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει να μειωθούν παραπέρα οι κρατικές και ασφαλιστικές δαπάνες, για την ανάπτυξη, τη στελέχωση και τις παροχές των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ. Το αποτέλεσμα είναι να αναγκάζονται σε επιπλέον πληρωμές οι λαϊκές οικογένειες για την κάλυψη των αναγκών τους σε πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση.

Διαμορφώνεται ένα συνονθύλευμα μονάδων του εμπορευματοποιημένου δημόσιου και του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα, των αυτοαπασχολουμένων, των ΜΚΟ, των «κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων», των Δήμων κ.λπ. Αυτό το συνονθύλευμα - όχι τυχαία - η κυβέρνηση το ονομάζει «Δίκτυο ΠΦΥ», αφού καμία σχέση δεν έχει ούτε με «ενιαίο», ούτε με «σύστημα» και πολύ περισσότερο δεν είναι αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν όπως θα έπρεπε.

Πρόκειται για σχέδιο το οποίο - όσον αφορά στον βασικό στόχο του να «στοιχίζει» η υγεία της εργατικής τάξης όσο το δυνατόν λιγότερο στους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους - δεν διαφέρει από τα αντίστοιχα που είχαν δημοσιοποιηθεί και εφαρμοστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Στην πραγματικότητα, αποτελεί συνέχειά τους με τις αναγκαίες προσαρμογές στις σημερινές συνθήκες.

Αυτές τις προσαρμογές η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τις αξιοποιεί και τις προβάλλει ως απόδειξη της διαφοράς της από τα άλλα αστικά κόμματα. 
Προβάλλει την κάλυψη των ανασφαλίστων σε υπηρεσίες Υγείας χωρίς όμως να δώσει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, βάζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή τους άλλους εργαζόμενους, να χρηματοδοτήσουν το μέτρο αυτό, αυξάνοντας και τις εισφορές Υγείας των συνταξιούχων στο 6% στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Προβάλλει μέρα παρά μέρα προσλήψεις στην Υγεία που όμως αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο προσωρινά εργαζόμενους (επικουρικούς, με δελτίο παροχής υπηρεσιών κ.λπ.) που δεν προστίθενται στο υπάρχον προσωπικό, αλλά αντικαθιστούν τους προηγούμενους που έληξε η σύμβασή τους και κυρίως δεν κοστίζουν στο κράτος, αφού πληρώνονται από τα έσοδα των δημόσιων μονάδων Υγείας από την πώληση των εργασιών τους στα ασφαλιστικά ταμεία και απ' ευθείας στους ασθενείς.

Το τελευταίο διάστημα, θεσμοθέτησε με διάφορους νόμους τη δυνατότητα της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης να χρηματοδοτεί ιδιαίτερα για την ΠΦΥ την ανάπτυξη, τη στελέχωση, τον εξοπλισμό μονάδων Υγείας, τη χρηματοδότηση κινήτρων (σε είδος και σε χρήμα) στο όνομα της κάλυψης των ελλείψεων σε γιατρούς σε Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία κ.λπ. Αυτά τα μέτρα εντάσσονται στο σχεδιασμό της πλήρους ανάθεσης της ΠΦΥ στους Δήμους, οι οποίοι στο όνομα των αναγκών σε τέτοιες υπηρεσίες και σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότησή τους θα εφαρμόσουν την ανταποδοτικότητα στις παροχές με επιβολή ή αύξηση της τοπικής φορολογίας.

Η λογική του «κόστους» αδιέξοδη για την υγεία του λαού

Η ίδια η ΕΕ, το ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις, επιστημονικοί σύλλογοι και εταιρείες, άλλα αστικά επιτελεία έχουν κοινή θέση ότι από την ΠΦΥ εξαρτάται η μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών για την υγεία του λαού.

Ομως η λογική του «κόστους», είτε αφορά την πρόληψη είτε τη θεραπεία και αποκατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο για την υγεία του λαού. Γιατί στη λογική του «κόστους», οι όποιες κρατικές δαπάνες των υπηρεσιών Υγείας δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις ανάγκες του. Ετσι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως ακριβώς έκαναν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διατηρεί και επεκτείνει με το 4ο μνημόνιο την κρατική υποχρηματοδότηση στην Υγεία και τις επίσης πετσοκομμένες παροχές του ΕΟΠΥΥ και τις περιορίζει σε ένα συνεχώς συρρικνούμενο «βασικό πακέτο» παροχών Υγείας, ενιαίο για όλους, πολύ μακριά από τις σύγχρονες και διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.

Στη βάση αυτή, η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο που θα γίνεται «η αγορά υπηρεσιών Υγείας», μέσω του οικογενειακού γιατρού, προκειμένου, όπως λένε, να περιοριστεί το «κόστος» που προκαλεί στο σύστημα ο ασφαλισμένος.
Ο οικογενειακός γιατρός θα λειτουργεί σαν «κόφτης», ώστε πρακτικά να διασφαλίζει - και μάλιστα έναντι ποινής - ότι αυτά που θα «στοιχίζει» ο ασφαλισμένος δεν θα υπερβαίνουν το όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών.

Τα λεγόμενα θεραπευτικά, διαγνωστικά και φαρμακευτικά «πρωτόκολλα», που η εφαρμογή τους επεκτείνεται, αποτελούν τα εργαλεία επιβολής και ελέγχου αυτών των περικοπών και εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», που στοχεύει στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, με εργαζόμενους που θα «στοιχίζουν» ακόμα πιο φθηνά σε κράτος κι επιχειρηματίες.

Αντίστοιχα, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας που θα «πιστώνεται» κάθε χρόνο, αποτελεί και αυτή ένα ακόμα εργαλείο, προκειμένου να ελέγχεται το όριο δαπανών στις υπηρεσίες Υγείας. Θα αξιοποιηθούν για περικοπές και περιορισμό στις ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, στα φάρμακα, στην παραμονή για νοσηλεία κ.τ.λ.

Από τη στιγμή που βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση των γιατρών είναι ο περιορισμός του «κόστους» των ασφαλισμένων και απ' αυτό θα κρίνεται και η ανανέωση της σύμβασής τους, δημιουργείται το έδαφος για περιορισμό των αναγκαίων εξειδικευμένων ιατρικών, εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων.

Είναι βέβαιο ότι με αυτά τα κριτήρια παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ και σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, εργαστήρια και προσωπικό, οι λαϊκές οικογένειες θα εξαναγκαστούν να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν τέτοιες υπηρεσίες, τόσο από τον εμπορευματοποιημένο δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της Υγείας.
 
Η αλήθεια για τις «Τοπικές Μονάδες Υγείας»

Η κυβέρνηση προβάλλει τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ) ως μια επιπλέον «δομή» που αποκεντρώνει και ενισχύει ακόμα περισσότερο το δημόσιο σύστημα ΠΦΥ και εξασφαλίζει την «καθολικότητα» και την «ισότιμη πρόσβαση» στις υπηρεσίες Υγείας. Αυτές οι μονάδες θα απαρτίζονται από έναν Γενικό Γιατρό ή Παθολόγο ή Παιδίατρο που θα αποτελούν τον οικογενειακό γιατρό στους ενήλικες και τα παιδιά. Επίσης, θα υπάρχει ένας νοσηλευτής και ένας διοικητικός υπάλληλος. Συνολικά, οι Τοπικές Ομάδες δεν θα ξεπερνούν τα 12 άτομα σε κάθε δήμο και η κάθε μία (1 γιατρός, 1 νοσηλευτής, 1 διοικητικός) θα έχει στην ευθύνη της 10.000 - 12.000 άτομα και θα εργάζονται σε δύο βάρδιες από τις 8 π.μ. έως τις 10 μ.μ.

Αλλες ειδικότητες επιπλέον των Γενικών Γιατρών, των Παθολόγων και των Παιδιάτρων προβλέπονται μόνο στο Κέντρο Υγείας και μόνο για ορισμένες μέρες της βδομάδας. Οι ανάγκες, όμως, του πληθυσμού από όλες τις ειδικότητες είναι όλο το χρόνο και όλο το 24ωρο για υπηρεσίες ΠΦΥ.

Μάλιστα, αυτός ο σχεδιασμός αποτέλεσε θέμα έντονης προβολής από τον πρωθυπουργό πρόσφατα στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης. Μια περιοχή που η κοινωνική του σύνθεση είναι κατά κύριο λόγο εργατική και με αυξημένο αριθμό σε οικογένειες μικρής σχετικά ηλικίας και με παιδιά. Συνολικά, κατοικούν στον ενιαίο Δήμο Ευόσμου - Κορδελιού 110.000 άτομα.

Με βάση τον αριθμό και τη σύνθεση αυτών των Τοπικών Ομάδων μόνο σαν αστείο ακούγεται ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι θα παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης, προαγωγής της Υγείας στην οικογένεια, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στους χρόνια πάσχοντες, την προγραμματισμένη φροντίδα ενηλίκων και παιδιών, κατ' οίκον νοσηλεία, εκτίμηση ψυχικών νόσων, αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων υγείας, καταγραφή επιδημιολογικών στοιχείων και πολλά άλλα που αναφέρει το κυβερνητικό σχέδιο.

Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά; Ο ένας γιατρός μαζί με τον νοσηλευτή και τον διοικητικό για 10.000 τουλάχιστον άτομα; Ποιους κοροϊδεύει η κυβέρνηση, όταν με τα παραπάνω δεδομένα είναι ζήτημα εάν θα προλαβαίνουν ακόμα και να συνταγογραφούν και το πολύ - πολύ να κάνουν και κάποια στοιχειώδη εξέταση.

Αλλά και το Κέντρο Υγείας, που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός στον Εύοσμο - αλλάζοντας την ονομασία της ταμπέλας από ΠΕΔΥ σε Κέντρο Υγείας - ποιες ανάγκες ΠΦΥ θα καλύπτει όταν δεν υπάρχουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων, εργαστήρια κ.λπ. και μάλιστα θα εφημερεύει και το βράδυ; Με αυτό το μοναδικό, υποβαθμισμένο και κατ' όνομα Κέντρο Υγείας, με προσωπικό «δανεικό» από άλλες δημόσιες μονάδες Υγείας, δεν μπορεί να καλύπτει στοιχειωδώς τις τρέχουσες ανάγκες του πληθυσμού και κοροϊδεύει ότι θα καλύπτει και τις έκτακτες ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης το βράδυ για 110.000 άτομα που ζουν στο συγκεκριμένο δήμο! Στην περιοχή αυτή υπάρχουν τουλάχιστον 15.000 παιδιά με ηλικία έως 14 χρόνων. Στο Κέντρο Υγείας που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός υπάρχει ένας παιδίατρος το πρωί και ένας το απόγευμα. Για ποια «καθολικότητα» και «καινοτόμα μεταρρύθμιση» κοροϊδεύουν τις λαϊκές οικογένειες στην περιοχή, όταν με αυτά τα χάλια οι γονείς θα συνεχίσουν να πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για τις ανάγκες των παιδιών τους και να στοιβάζονται στις πολύωρες αναμονές των νοσοκομείων που εφημερεύουν;
Χαρακτηριστικό και το σχέδιο που προβλήθηκε στην Πάτρα

Στο αντίστοιχο σχέδιο που προβλήθηκε στην Πάτρα σαν μεγάλη φιλολαϊκή μεταρρύθμιση, προβλέπεται 1 μόνο Κέντρο Υγείας για πάνω από 200.000 πληθυσμό, στο οποίο θα υπάρχουν για ορισμένες μέρες της βδομάδας και μόνο το πρωί ορισμένες επιπλέον ειδικότητες από αυτές των ΤοΜΥ και το μοναδικό εργαστήριο! Η προσφορά στις λαϊκές οικογένειες με παιδιά εξαντλείται στην παρουσία ενός παιδιάτρου μετά τις 10 το βράδυ για όλον τον παιδικό πληθυσμό της Πάτρας.

Προβλέπονται 4 μαίες συνολικά και μόνο στο Κέντρο Υγείας. Αυτές πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των εγκύων αλλά και των λεχωίδων με επισκέψεις στα σπίτια για παροχή συμβουλών αγωγής για το παιδί και τη μητέρα, αλλά και για την άσκηση προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας στο γυναικείο και νεανικό πληθυσμό της Πάτρας με επισκέψεις σε σχολεία, σχολές κατάρτισης, ΤΕΙ, ΑΕΙ, για σεξουαλική αγωγή, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, για Τεστ Παπ, εμβόλιο για καρκίνο της μήτρας κ.λπ. Προβλέπεται ένας γυναικολόγος (επισκέπτης) κάθε μέρα στην πρωινή βάρδια του ΚΥ για να καλύψει τις ανάγκες της ΠΦΥ των γυναικών όλης της Πάτρας!

Στην εφημερία του ΚΥ (μετά τις 10 το βράδυ) - για όλη την Πάτρα - θα υπάρχουν 3 Γενικοί Γιατροί, 1 Καρδιολόγος, 1 Παιδίατρος και 1 Οδοντίατρος, χωρίς κανέναν γιατρό άλλης ειδικότητας. Με αυτόν τον αριθμό και τις ειδικότητες δεν μπορούν να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες που αντιμετωπίζονται από την ΠΦΥ, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να απευθύνονται στις εφημερίες των υποστελεχωμένων δημόσιων νοσοκομείων, με τις πολύωρες αναμονές κ.λπ.
Είναι φανερό ότι οι ΤοΜΥ δεν αποτελούν ενίσχυση της Δημόσιας ΠΦΥ. Αυτό θα ίσχυε εάν αποτελούσαν αποκεντρωμένες μονάδες ενός αναπτυγμένου κρατικού συστήματος ΠΦΥ με επαρκή σε αριθμό, σε στελέχωση και εξοπλισμό Κέντρα Υγείας που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, εξειδικευμένα κατά φύλο, ηλικία, πάθηση, έγκαιρα και αποτελεσματικά κοντά στον τόπο κατοικίας, σπουδών, άθλησης, εργασίας κ.λπ. Κάτι τέτοιο όμως, όχι μόνο δεν υπάρχει αλλά αντίθετα με το κυβερνητικό σχέδιο ενισχύεται ως καρικατούρα και υποκατάστατο «σύστημα» ΠΦΥ.
 
Απόρριψη του νέου αντιλαϊκού σχεδίου, πάλη για όλα όσα έχει ανάγκη ο λαός
 
Η «καθολικότητα» και η «ισότιμη πρόσβαση» που ισχυρίζεται ότι εξασφαλίζει η κυβέρνηση ακούγεται καλά, όμως δεν σημαίνει τίποτα άλλο από το ότι καθολικά και ισότιμα τα λαϊκά στρώματα θα έχουν δωρεάν ελάχιστες και ανεπαρκείς υπηρεσίες ΠΦΥ. Υπηρεσίες και παροχές που είναι σε όλο και μεγαλύτερη διάσταση από τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας και της ύπαρξης ενός σχετικά μεγάλου αριθμού υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.

Ολα αυτά ακριβώς επειδή εντάσσονται στους στόχους και τους κανόνες της καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού γιατί κοστίζουν στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτήν την ανάπτυξη εντάσσεται και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την ΠΦΥ. Γι' αυτό για το λαό και τους εργαζόμενους στην Υγεία σημαίνει επιδείνωση των παροχών και των συνθηκών δουλειάς. Με ποιοτικά υποβαθμισμένες υπηρεσίες για τους ασθενείς και τις λαϊκές οικογένειες και με χαμηλά αμειβόμενους και περιστασιακά εργαζόμενους υγειονομικούς.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να πατήσουν την μπανανόφλουδα που τους πετάει η κυβέρνηση ότι δήθεν θα φτιάξει ΠΦΥ προς όφελός τους, αλλά και των «αντιπολιτευόμενων» που την κατηγορούν για «κρατισμό» και στέρηση των ασθενών από την «ελεύθερη επιλογή γιατρού». 

Ολοι αυτοί έχουν συμφωνήσει στη μείωση των κρατικών δαπανών στην Υγεία, στην αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στις πληρωμές, με εξαίρεση τους πιο εξαθλιωμένους. Οι διαφορές τους περιορίζονται στον τρόπο υλοποίησής τους, ανάλογα και με τα ιδιαίτερα συμφέροντα που εκφράζουν.

Για ποιον «κρατισμό» μιλάνε όταν και με αυτό το κυβερνητικό σχέδιο, όπως και πριν, ιδιαίτερα στην ΠΦΥ, όχι μόνο θα κυριαρχεί αλλά θα ενισχύεται ακόμα παραπέρα ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας; Τα περί «κρατισμού» αποτελούν «πάσα» στην κυβέρνηση για να παρουσιάζει το αντιλαϊκό της σχέδιο σαν δήθεν φιλολαϊκή κρατική στήριξη σε βάρος των επιχειρηματιών. Να εγκλωβίζεται η λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση στην προσδοκία από την ανάπτυξη του «υγιούς επιχειρηματικού τομέα στην Υγεία» και του εμπορευματοποιημένου δημόσιου τομέα, που και οι δυο σημαίνουν επιδείνωση των λαϊκών αναγκών.

Για ποια «ελεύθερη επιλογή γιατρού» μιλάνε στους ανέργους, στους μισθωτούς των 500 ευρώ και στους συνταξιούχους που δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμα και το 10ευρω για τη συνταγογράφηση; Πίσω από την «ελεύθερη επιλογή» κρύβεται η «ατομική ευθύνη» του κάθε ασθενή να διαχειριστεί το πρόβλημα της Υγείας του. «Ελεύθερα» δηλαδή, ατομικά, να βρει νοσοκομείο, γιατρό, εργαστήριο και «ουαί και αλλοίμονο» αν πρέπει να αντιμετωπιστεί από δεύτερη ή και τρίτη ειδικότητα.

Ελεύθερος είναι αυτός που μπορεί να ικανοποιήσει πλήρως και δωρεάν τις ανάγκες του, σε υπηρεσίες Υγείας στην προκειμένη περίπτωση. Η προάσπιση και η προαγωγή της Υγείας να είναι κρατική και όχι ατομική ευθύνη, να είναι χαρακτηριστικό της ανάπτυξης του συστήματος Υγείας. Ομως στο πλαίσιο αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος ούτε το κράτος τού δίνει αυτήν την ελευθερία αφού δεν αναπτύσσει τέτοιες υποδομές και παροχές, ούτε ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας, γιατί θα πρέπει να τον χρυσοπληρώνει.

Οι εργαζόμενοι να απορρίψουν στην πράξη το νέο αντιλαϊκό σχέδιο, τις παραλλαγές του και τα ιδεολογήματα που τα συνοδεύουν. Να μη συμβιβαστούν με το «ελάχιστο» και με τις μειωμένες απαιτήσεις για ό,τι σχετίζεται με την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας τους.

Στην ανάπτυξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος να κυριαρχήσει η διεκδίκηση από το κράτος όλων όσα χρειάζονται, χωρίς πλαφόν και περικοπές, χωρίς καμία πληρωμή, για να έχει ο λαός όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας. Να ορθώσουν το ανάστημά τους και να διεκδικήσουν την πλήρη ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας και ΠΦΥ, με Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία με πλήρη στελέχωση με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου.

Οι διεκδικήσεις αυτές και η πάλη για να κατακτηθούν να εντάσσονται στην προοπτική βαθύτερων ανατροπών στην οικονομία και την κοινωνία για μια ανάπτυξη που όλες οι σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας θα μπαίνουν στην υπηρεσία της λαϊκής υγείας, δωρεάν και καθολικά, διασφαλισμένες από την εργατική εξουσία μέσω του κράτους της.


Γιώτα ΚΑΤΣΙΡΟΥΜΠΑ
Συνεργάτρια του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ


Ριζοσπάστης

1 σχόλιο:

  1. Κ. Μητσοτάκης!


    Αυτές ΟΛΕΣ οι Πολιτικές Προσωπικότητες έφεραν την Χώρα τον Ελληνικό Λαό στο Βάθρο του Βόθρου!

    Ένα μόνο από τα πολλά καλά που έκανε Αυτή η "Πολιτική Προσωπικότητα": Επί Πρωθυπουργίας του κοιτάξτε πόσοι Έλληνες... Μετακόμισαν στο Εξωτερικό!
    Αυτές οι Πολιτικές Προσωπικότητες Στόχο και Σκοπό Έχουν Το Εξανδραποδισμό Του Ελληνικού Λαού! Τα Ίδια κάναν ΌΛΟΙ ΟΙ ΛΑΚΕΔΕΣ των Αποικιοκρατών στην Χώρα μας! Από τον ΕΜΦΎΛΙΟ ΠΌΛΕΜΟ, το 50 το 60 μάλιστα επί της Αμερικάνικης Χούντας τα πράγματα έγιναν πιό "Εξυπνα" οι Δημοκράτες/Αριστεροί/Κουμουνιστές έπερνα πιο εύκολα το Εξιτήριο το Pasaporti για πιο γρήγορο... ξεφόρτωμα!!! Και Αντί για Έλληνες φέρναν κατά δεκάδες χιλιάδες "Οργανωμένα" τα Χουντοβασιλικά Σκατά Πακιστανούς και Φιλλιπινέζους για ένα ξεροκόματο! Ο Πειραιάς Αναστέναξε!!! Και ΤΟΤΕ ΞΑΝΑΘΥΜΙΘΗΚΑΝ όλοι οι Ελληνες το Ρητό του 40/50 "Στην Ελλάδα Ζείς Δεν Υπάρχει Ελπίς!!!" Ρίξαν ΜΑΎΡΗ ΠΈΤΡΑ όχι Στην Ελλάδα όχι Στον Εαυτό Τους ΑΛΛΆ ΣΑΥΤΌ ΤΟ ΛΑΚΕΔΙΚΟ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΙΚΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΌ ΣΎΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ κ. ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ!

    Αυτές ΌΛΕΣ ΟΙ "Πολιτικές Προσωπικότητες" Κατέστρεψαν την Ελλάδα ΤΩΝ Ελληνικό Λαό!

    Και Η Κατάρα Συνεχίζεται Μέχρι Σήμερα με το ψέμα και την Εθνική Προδοσία!

    Τι να πρωτοθυμηθώ τι να Ξεχάσω;;;;; Τον Εμφύλιο;; Της "Νόμιμες" Εκτελέσεις μέχρι τέλη του 50; Εξωρίες/Δολοφονίες;; Τα Χρωματισμένα Παιδιά που τους κόβαν το μέλλον Τους επειδή οι Γονείς Τους είτανε Αντάρτες Πατριώτες Δημοκράτες Αριστεροί Κουμουνιστές Πραγματικοί Ελληνες;;; Δολοφονικά Του Παρακράτους ΤΩΝ Αγγλοαμερικανών;;; Την Χούντα;;; Την Κύπρο;; Το Σήμερα;;;;

    ΚΑΙ Έχεις την Παραφυάδα του Ανθελληνικού Πολιτικού Συστήματος την "Εκκλησία Της Αγάπης και Της Αλήθειας" να μοιράζουν .... φασολάδες!!!

    Φτού Σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή